e-gépész online szaklap

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben (4. írás)

| | |  0 | |

A november 23-i hőszivattyús képzésen még 16 órakor is ott volt szinte minden résztvevő, talán lebilincselő volt? A hőszivattyús képzéseket januárban folytatjuk! Néhány újabb műszaki kérdés hőszivattyús hibák elkerülése miatt...

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben

A képzés épületgépészeti fűtés-hűtés szakembereknek szól, oklevelet is adunk. A képzésen mind a két fajta hőszivattyúról szó lesz, a kompaktról is és a kültéri-beltéri típusokról is.

Mivel az eddigi tapasztalataim szerint a hőszivattyús szerelések 90 %-a nem-megfelelő, volt olyan helyszín is, ahol a kivitelező olyan sok hibát követett el, mert ő úgy szerelt mintha csak egy egyszerű kazános-fűtést szerelne, hogy a gép fél éven keresztül kb. félóránként kiállt hibára. És kézzel szokták újraindítgatni.

Miért fél éven keresztül tartott ez így? Mert a tisztelt megrendelő nem akart hinni a képviseletnek, nem akarta kijavíttatni a szerelést, mert ő inkább a szerelőnek hitt, aki azt mondta, hogy ennek így is jónak kellene lennie! Terv persze sajnos nem készült, mert a magyar szerelők sajnos a ténylegeshez képest sokkal okosabbnak képzelik magukat! És az újgazdag megrendelő ráadásul azt mondta, hogy minek a tervező, az is hibázhatott volna. Aztán a megrendelő ügyvédeket is bevont a vitába, de mi nem ijedtünk meg. Fél évig tartott, míg a megrendelő és a szerelő kijavított minden hibát. Kb. négyszer rugaszkodtak neki az átszerelésnek, persze még mindig terv nélkül, de átszereléskor elkövettek újabb hibákat is.  

Fél év alatt a gép sok százszor állt ki hibára. De a gép kibírta ezt a fél éven át történő nem megfelelő üzemeltetést is, a gép nem romlott el! És miután végre kijavították az összes szerelési hibát, a gép magától jól működött (persze előtte is jól működött), de többé nem állt ki hibára. És mivel a szerelések 90%-a nem megfelelő, emiatt közreadok nem csak egy kapcsolási rajzot, hanem egy kidolgozott tervmintát!

És átadok néhány hasznos tanácsot is, mert HŐSZIVATTYÚK esetében BIZTOSAN NEM ÚGY KELL SZERELNI, MINTHA CSAK egy egyszerű KAZÁNOS FŰTÉS LENNE!

HŐSZIVATTYÚS KÉPZÉSEKET TARTUNK

Ha valamelyik tervező vagy szerelő minden részletet meg szeretne ismerni a levegő-víz hőszivattyúk megfelelő alkalmazására vonatkozóan, akkor javaslom, hogy jelentkezzen be nálunk az egyik 1 napos hőszivattyús képzésre! homor1@t-online.hu A képzésen megtanítok minden részletet! 1986-ban hőszivattyúztam legelőször. Fél éven át mértem 2 db akkori német hőszivattyú üzemi viszonyait a Velencei-tó partján. A mérések eredményeiből sokkal több fölismerésre lehet jutni, mint a tervezés vagy kivitelezés ideje alatt. A mérési eredmények a valóságot mutatták. Persze a különlegesen alapos énemhez híven jól áttanulmányoztam a terveket is, alaposan megnéztem a kivitelezett rendszert is, természetesen ezekből is lehetett tanulni, de az i-re a pontot az tette fel, amit az üzemeltetés közbeni mérésekből tapasztaltam. És csak ezek után fedeztem fel egy döbbenetes hibát, amit a tervezők követtek el!

A képzésen elmagyarázom, hogy mi az, ami egy hőszivattyús primerkörön belül nem túl jó, és hogy miért nem jó? És hogy mit javaslok helyette! És hogy mindig kell-e egyáltalán primer kör? Átbeszéljük a vezérlés minden szükséges részletét is!

Hőszivattyú 1 MW-ig + gázkazán + fás kazán + napkollektorok kapcsolási rajzait és együttműködésüket is megtanítom.

A képzést követően minden egyes – legalább átlagos logikájú – tervező és szerelő úgy fog hazamenni, hogy minden részletet megismert és képes lesz alkalmazni igazán jó hőszivattyús primerköröket! Nem csak Unical gépekhez, hanem bármilyen márkájú (persze jó minőségű) hőszivattyúk esetében is!

De nehogy azt higgye valaki, hogy ez a lenti rajz elegendő tudást nyújt, mert egy rajz nem tartalmaz minden információt. Próbáljon válaszolni a lenti szakmai kérdésekre! A rajz megmutatja-e a válaszokat?

Szóval?
Jelentkezzen be a hőszivattyús képzésünkre! Oklevelet is adunk! (De aki ellóg a képzés vége előtt, annak biztosan nem adunk Oklevelet.)

Meghívót a hőszivattyús képzésre csak akkor tudunk küldeni, ha megadja az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre.

Jelmagyarázat:

JEL mennyiség   MEGNEVEZÉS JEL  mennyiség  MEGNEVEZÉS
1 ... db HP_Ower levegő víz hőszivattyú, Full-Elektronikus 11 1 db puffer (kb. 20 lit 70-es, kb. 100 lit 50-es géphez)
2 1 csomag/gép antivibrációs talpak 12 1 db automata légtelenítő
3 1 db / gép rácsos tartó, inox, egyedi 13 1 db váltószelep motorral
4 1 db / gép gép-alap 14 1 db szűrő 100 mikronos, nyomásmérővel, ürítővel
5 2 db / gép gumikompenzátor 15 1 db vízmérő a térfogatáram ellenőrzésére
6 6 db kézi légtelenítő 16 1 készlet ZT + nyomásmérő
7 7 db töltő-ürítő (és átmosáshoz csatlakozók) 17 1 db HMV hőcserélő (sokkal jobb mint egy belső csőkígyó)
8 7 db elzáró B.sz. 1 db Bojlerszonda
9 4 db hőmérő elektr.vez.   Betáp + vezérlő-jel On/Off vagy 0...10 V, + tartalék vez (pl. téli-nyári váltás) + bojler szondától, + váltószeleptől
10 1 db hőcserélő vagy hidaraulikus váltó

Hasznos kérdések és válaszok

Alapkérdés és 0...11. kérdés az előző írásokban volt (itt, itt és itt).

12-es jelhez kérdés (automatikus légtelenítő):
Elég-e, hogy a primerkörben csak 1 db automatikus légtelenítő van?
A rövid válasz az, hogy elég akkor, ha a feltöltéskor pl. az összes kézilégtelenítő kinyitása közben különlegesen lassan töltenek fel és a megfelelő időben zárogatják el a kézilégtelenítőket, szóval különlegesen alaposan légtelenítenek ki. Persze a napkollektoros rendszerekben alkalmazott nagyon gyors feltöltőberendezés is megfelelő lehet. Az üzemközbeni automatikus légtelenítést pedig a pufferben lévő nagyon lassú áramlás miatt, a puffer tetejére szerelt automatikus légtelenítő már biztosítani tudja.  

13-as jelhez kérdés (váltószelep):
Természetesen a melegvíztároló és a 17-es hőcserélő közötti bojlerköri szivattyú akkor induljon, amikor a váltószelep átvált HMV-oldalra.  A váltószelep miatt gyakori a primerköri hiba! Nem azért mert esetleg a váltószelep elromlana, hanem azért mert néha a tervező nem jó váltószelepet választ, vagy leginkább azért mert a szerelő elég sokszor nem jó váltószelepet tesz be. A váltószelep csonkja nagyobb legyen mint a csőátmérő? A váltószelep gyors működésű legyen vagy lassúbb működésű? Amikor a gép, télen, amikor már sok jég van a lamellák között, önleolvasztást végez, (és a bojler szonda NTC, ez van a gépre kötve), akkor az önleolvasztás ideje alatt merre lesz nyitva a váltószelep?
Válaszok a képzésen!

14-es jelhez kérdés (szűrés):
szűrő 100 mikronos, nyomásmérővel, ürítővel vagy néha elég egy egyszerű Y-szűrő? Miért nincs 7-es jel a 14-es szűrő alatt? A válasz a képzésen!

Pl. a HP_Ower 160 gép fűtésre 15,2 kW-os, hűtésre 15,7 kW-os, a gép előremenő-visszatérő csonkjai 1-1” külső menetesek, de a primerkörbe biztosan nem lenne jó egy 1”-os 100 mikronos szűrő! De még az 5/4”-os sem! Miért? A válasz a képzésen!

Vagy pl. a HP_Ower 500 IV gép fűtésre 49,3 kW-os, hűtésre 47,6 kW-os, a gép előremenő-visszatérő csonkjai 2”-2” külső menetesek, de a primerkörbe biztosan nem lenne jó egy 2”-os 100 mikronos szűrő! Miért? A válasz a képzésen!

Kell-e egyáltalán szűrő, ha a 10-es egység hőcserélő és a primerkör eleve tiszta? Bizony ilyen esetben nem kell semmilyen szűrő! Az Unical gyár pl. nem használ szűrőt kazánoknál sem, még a 10 év gyári garanciális kazánok esetében sem használ szűrőt akkor, ha a primerkör hőcserélős primerkör, még a MW-os kazánoknál sem. Részletesebb válasz a képzésen.

További 8 szakmai kérdést, amelyekben hibázni szoktak a „szakik”, a jövőbeli e-mail-ekben teszem fel.

Ha érdekli ez a képzés, ahol a résztvevők Oklevelet is kapnak, akkor (ha Ön nem szokott tőlünk e-mail-eket kapni) kérjük, adja meg az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre, hogy majd meghívót küldhessünk.

Üdvözlettel:
Homor Miklós szakértő és különlegesen képzett épületgépész (de a különleges nem azt jelenti, hogy legjobb, hanem azt, hogy különleges)
és Dömötör Anette, mint a képzés szervezője

2017. nov. 27.

Utóirat:
Tudjuk, látjuk, hogy azok az épületgépészek, akik még soha nem vettek részt Homor Miklós egyik képzésén sem, nem egy-egy rövid előadáson, hanem egész napos képzésén, azok közül egyesek tévesen ítélkeznek, mások pedig félre vannak vezetve az 55 konkurencia egyike-másika által elferdített jó néhány álhírek miatt.

Elsőre ugyan furcsán is hangzik, de H. Miklós különlegesen képzett épületgépész és különlegesen képzett hőszivattyús-napkollektoros-kazános szakértő.

Álljon hozzá pozitívan, jelentkezzen be a képzésre már csak azért is, mert nem etikus addig véleményt alkotni, amíg személyesen végig nem hallgatta!

Tapasztalni fogja, hogy tényleg különlegesen képzett-e? És a képzés végighallgatása után totálisan más lesz a véleménye, ha eddig pozitív véleménye volt, akkor ez valószínűleg igencsak meg fog erősödni Önben!

Üdv: Dömötör Anette, a képzés szervezője

És egyébként is! Ön, mint szakember mit veszíthetne, ha részt vesz egy ilyen különlegesen alapos képzésen? Szóval? Jelentkezzen be a képzésre!

HőszivattyúUnical

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul