e-gépész online szaklap

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben (2. írás)

2017. november 7. | e-gépész| |  0 |

Hőszivattyús képzés, részletes és alapos képzés, amelyre eddig 92-en jelentkeztek, így nov. 23-án képzés lesz. Néhány újabb műszaki kérdés hőszivattyús hibák elkerülése miatt, lásd...

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben

A képzés épületgépészeti fűtés-hűtés szakembereknek szól, oklevelet is adunk. A képzésen mind a két fajta hőszivattyúról szó lesz, a kompaktról is és a kültéri-beltéri típusokról is.

Mivel az eddigi tapasztalataim szerint a hőszivattyús szerelések 90 %-a nem-megfelelő, volt olyan helyszín is, ahol a kivitelező olyan sok hibát követett el, mert ő úgy szerelt mintha csak egy egyszerű kazános-fűtést szerelne, hogy a gép fél éven keresztül kb. félóránként kiállt hibára. És kézzel szokták újraindítgatni.

Miért fél éven keresztül tartott ez így? Mert a tisztelt megrendelő nem akart hinni a képviseletnek, nem akarta kijavíttatni a szerelést, mert ő inkább a szerelőnek hitt, aki azt mondta, hogy ennek így is jónak kellene lennie! Terv persze sajnos nem készült, mert a magyar szerelők sajnos a ténylegeshez képest sokkal okosabbnak képzelik magukat! És az újgazdag megrendelő ráadásul azt mondta, hogy minek a tervező, az is hibázhatott volna. Aztán a megrendelő ügyvédeket is bevont a vitába, de mi nem ijedtünk meg. Fél évig tartott, míg a megrendelő és a szerelő kijavított minden hibát. Kb. négyszer rugaszkodtak neki az átszerelésnek, persze még mindig terv nélkül, de átszereléskor elkövettek újabb hibákat is.  

Fél év alatt a gép sok százszor állt ki hibára. De a gép kibírta ezt a fél éven át történő nem megfelelő üzemeltetést is, a gép nem romlott el! És miután végre kijavították az összes szerelési hibát, a gép magától jól működött (persze előtte is jól működött), de többé nem állt ki hibára. És mivel a szerelések 90%-a nem megfelelő, emiatt közreadok nem csak egy kapcsolási rajzot, hanem egy kidolgozott tervmintát!

És átadok néhány hasznos tanácsot is, mert HŐSZIVATTYÚK esetében BIZTOSAN NEM ÚGY KELL SZERELNI, MINTHA CSAK egy egyszerű KAZÁNOS FŰTÉS LENNE!

HŐSZIVATTYÚS KÉPZÉSEKET TARTUNK

Ha valamelyik tervező vagy szerelő minden részletet meg szeretne ismerni a levegő-víz hőszivattyúk megfelelő alkalmazására vonatkozóan, akkor javaslom, hogy jelentkezzen be nálunk az egyik 1 napos hőszivattyús képzésre! homor1@t-online.hu A képzésen megtanítok minden részletet! 1986-ban hőszivattyúztam legelőször. Fél éven át mértem 2 db akkori német hőszivattyú üzemi viszonyait a Velencei-tó partján. A mérések eredményeiből sokkal több fölismerésre lehet jutni, mint a tervezés vagy kivitelezés ideje alatt. A mérési eredmények a valóságot mutatták. Persze a különlegesen alapos énemhez híven jól áttanulmányoztam a terveket is, alaposan megnéztem a kivitelezett rendszert is, természetesen ezekből is lehetett tanulni, de az i-re a pontot az tette fel, amit az üzemeltetés közbeni mérésekből tapasztaltam. És csak ezek után fedeztem fel egy döbbenetes hibát, amit a tervezők követtek el!

A képzésen elmagyarázom, hogy mi az, ami egy hőszivattyús primerkörön belül nem túl jó, és hogy miért nem jó? És hogy mit javaslok helyette! És hogy mindig kell-e egyáltalán primer kör? Átbeszéljük a vezérlés minden szükséges részletét is!

Hőszivattyú 1 MW-ig + gázkazán + fás kazán + napkollektorok kapcsolási rajzait és együttműködésüket is megtanítom.

A képzést követően minden egyes – legalább átlagos logikájú – tervező és szerelő úgy fog hazamenni, hogy minden részletet megismert és képes lesz alkalmazni igazán jó hőszivattyús primerköröket! Nem csak Unical gépekhez, hanem bármilyen márkájú (persze jó minőségű) hőszivattyúk esetében is!

De nehogy azt higgye valaki, hogy ez a lenti rajz elegendő tudást nyújt, mert egy rajz nem tartalmaz minden információt. Próbáljon válaszolni a lenti szakmai kérdésekre! A rajz megmutatja-e a válaszokat?

Szóval?

Jelentkezzen be a hőszivattyús képzésünkre! Oklevelet is adunk! (De aki ellóg a képzés vége előtt, annak biztosan nem adunk Oklevelet.)

Meghívót a hőszivattyús képzésre csak akkor tudunk küldeni, ha megadja az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre.

Jelmagyarázat:

JEL mennyiség   MEGNEVEZÉS JEL  mennyiség  MEGNEVEZÉS
1 ... db HP_Ower levegő víz hőszivattyú, Full-Elektronikus 11 1 db puffer (kb. 20 lit 70-es, kb. 100 lit 50-es géphez)
2 1 csomag/gép antivibrációs talpak 12 1 db automata légtelenítő
3 1 db / gép rácsos tartó, inox, egyedi 13 1 db váltószelep motorral
4 1 db / gép gép-alap 14 1 db szűrő 100 mikronos, nyomásmérővel, ürítővel
5 2 db / gép gumikompenzátor 15 1 db vízmérő a térfogatáram ellenőrzésére
6 6 db kézi légtelenítő 16 1 készlet ZT + nyomásmérő
7 7 db töltő-ürítő (és átmosáshoz csatlakozók) 17 1 db HMV hőcserélő (sokkal jobb mint egy belső csőkígyó)
8 7 db elzáró B.sz. 1 db Bojlerszonda
9 4 db hőmérő elektr.vez.   Betáp + vezérlő-jel On/Off vagy 0...10 V, + tartalék vez (pl. téli-nyári váltás) + bojler szondától, + váltószeleptől
10 1 db hőcserélő vagy hidaraulikus váltó      

Hasznos kérdések és válaszok:

Alapkérdés és 0. kérdés az előző írásban volt (link itt!).

1-es jel a gép, maga a hőszivattyú:
A kompakt/monoblokk gépek csőszerelését fűtésszerelők is végezhetik, tehát kompakt/monoblokk gépek kivitelezéséhez nem kell hivatalos hűtős-szerelő, csak a gép üzembehelyezéséhez kell kihívni a hűtőgázos szervizest, míg a kültéri-beltéri gépekhez a helyszíni hűtőgázos-csövezések miatt hivatalos hűtős-szerelőt is fizetni kell még (mert spec. rézcső kell, ez nem fűtési rézcső,   aztán nyomáspróbázni kell 30 barral, ilyet nem tud egy fűtésszerelő, aztán 4 órán át vákuumozni kell, ilyet sem tud egy fűtésszerelő, aztán ki kell engedni a hűtőgázt a kültéri egységből a hűtőgázos-csövekbe és a beltéribe és rá kell mérni és esetleg rátölteni hűtőgázt, ilyet sem tud egy fűtésszerelő).

A képzésen mind a két fajta hőszivattyúról szó lesz, a kompaktról is és a kültéri-beltéri típusokról is.

Az Unical-nál már régen nem csak bivalencia-pont van, hanem bivalencia-sáv. Mit jelent ez a tervezésnél és a vezérlésnél?  
A kompakt/monoblokk Full-elektronikus hőszivattyú gép betehető jól átszellőztetett beltéri helyiségbe is (történt már ilyen).

De ha pl. 5 db 50 kW-os (2 m magas) gépet alkalmaznak egymás közelében pl. egy tetőn (alkalmaztak már ilyet, hiszen akár 50 db 50 kW-os gépet is egymás közelébe lehetne telepíteni, hiszen a 35-ös és 50 kW-os gépek fölfelé az ég felé fújnak, így nem fújnának egymásra), viszont ilyenkor Tichelmann-ba kell csövezni a gépeket úgy, hogy a visszatérő-csövön legyen a vízszintes-hurok. Viszont előfordulhat, hogy az összes gépnek csak kb. a harmada, 5 gépből csak pl. 2 gép kell, hogy melegvizet termeljen, ilyen esetben előre egyeztessen a képviselettel, pl. hogy hová és mennyi T-elágazást és hová és mennyi váltószelepet érdemes alkalmazni? Mert nem csak ahhoz a 2 géphez javasolunk váltószelepet, hanem még ....  

Részletesebb válaszok a képzésen!

6-os jelhez kérdés (kézi légtelenítő):
A kézi légtelenítők helyett jobbak lennének automata légtelenítők? Szerintem nem! Részletesebb válasz a képzésen.

7-eos jelhez kérdés (töltő-ürítő):
Miért nincs 7-es jel a 14-es szűrő alatt? A válasz a képzésen.

Miért nem rajzoltam 1-1 db töltő-ürítőt a gép melletti 1-1 db 6-os légtelenítő mellé is a gép külön átmoshatósága miatt? A válasz a képzésen.

További 14 szakmai kérdést, amelyekben hibázni szoktak a „szakik”, a jövőbeli e-mail-ekben teszem fel.

Ha érdekli ez a képzés, ahol a résztvevők Oklevelet is kapnak, akkor (ha Ön nem szokott tőlünk e-mail-eket kapni) kérjük, adja meg az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre, hogy majd meghívót küldhessünk.

Üdvözlettel:
Homor Miklós szakértő és különlegesen képzett épületgépész (de a különleges nem azt jelenti, hogy legjobb, hanem azt, hogy különleges)
és Dömötör Anette, mint a képzés szervezője

2017. nov. 06.

Utóirat:
Tudjuk, látjuk, hogy azok az épületgépészek, akik még soha nem vettek részt Homor Miklós egyik képzésén sem, nem egy-egy rövid előadáson, hanem egész napos képzésén, azok közül egyesek tévesen ítélkeznek, mások pedig félre vannak vezetve az 55 konkurencia egyike-másika által elferdített jó néhány álhírek miatt.

Elsőre ugyan furcsán is hangzik, de H. Miklós különlegesen képzett épületgépész és különlegesen képzett hőszivattyús-napkollektoros-kazános szakértő.

Álljon hozzá pozitívan, jelentkezzen be a képzésre már csak azért is, mert nem etikus addig véleményt alkotni, amíg személyesen végig nem hallgatta!

Tapasztalni fogja, hogy tényleg különlegesen képzett-e? És a képzés végighallgatása után totálisan más lesz a véleménye, ha eddig pozitív véleménye volt, akkor ez valószínűleg igencsak meg fog erősödni Önben!

Üdv: Dömötör Anette, a képzés szervezője

És egyébként is! Ön, mint szakember mit veszíthetne, ha részt vesz egy ilyen különlegesen alapos képzésen? Szóval? Jelentkezzen be a képzésre!

EseményekHőszivattyúUnical

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul