e-gépész online szaklap

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben (3. írás)

2017. november 14. | e-gépész| |  0 |

Részletes és alapos hőszivattyús képzés. Előzetesen 92-en jelentkeztek, így november 23-án képzés lesz. Néhány újabb műszaki kérdés a hőszivattyús hibák elkerülése miatt a cikkben...

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben

A képzés épületgépészeti fűtés-hűtés szakembereknek szól, oklevelet is adunk. A képzésen mind a két fajta hőszivattyúról szó lesz, a kompaktról is és a kültéri-beltéri típusokról is.

Mivel az eddigi tapasztalataim szerint a hőszivattyús szerelések 90 %-a nem-megfelelő, volt olyan helyszín is, ahol a kivitelező olyan sok hibát követett el, mert ő úgy szerelt mintha csak egy egyszerű kazános-fűtést szerelne, hogy a gép fél éven keresztül kb. félóránként kiállt hibára. És kézzel szokták újraindítgatni.

Miért fél éven keresztül tartott ez így? Mert a tisztelt megrendelő nem akart hinni a képviseletnek, nem akarta kijavíttatni a szerelést, mert ő inkább a szerelőnek hitt, aki azt mondta, hogy ennek így is jónak kellene lennie! Terv persze sajnos nem készült, mert a magyar szerelők sajnos a ténylegeshez képest sokkal okosabbnak képzelik magukat! És az újgazdag megrendelő ráadásul azt mondta, hogy minek a tervező, az is hibázhatott volna. Aztán a megrendelő ügyvédeket is bevont a vitába, de mi nem ijedtünk meg. Fél évig tartott, míg a megrendelő és a szerelő kijavított minden hibát. Kb. négyszer rugaszkodtak neki az átszerelésnek, persze még mindig terv nélkül, de átszereléskor elkövettek újabb hibákat is.  

Fél év alatt a gép sok százszor állt ki hibára. De a gép kibírta ezt a fél éven át történő nem megfelelő üzemeltetést is, a gép nem romlott el! És miután végre kijavították az összes szerelési hibát, a gép magától jól működött (persze előtte is jól működött), de többé nem állt ki hibára. És mivel a szerelések 90%-a nem megfelelő, emiatt közreadok nem csak egy kapcsolási rajzot, hanem egy kidolgozott tervmintát!

És átadok néhány hasznos tanácsot is, mert HŐSZIVATTYÚK esetében BIZTOSAN NEM ÚGY KELL SZERELNI, MINTHA CSAK egy egyszerű KAZÁNOS FŰTÉS LENNE!

HŐSZIVATTYÚS KÉPZÉSEKET TARTUNK

Ha valamelyik tervező vagy szerelő minden részletet meg szeretne ismerni a levegő-víz hőszivattyúk megfelelő alkalmazására vonatkozóan, akkor javaslom, hogy jelentkezzen be nálunk az egyik 1 napos hőszivattyús képzésre! homor1@t-online.hu A képzésen megtanítok minden részletet! 1986-ban hőszivattyúztam legelőször. Fél éven át mértem 2 db akkori német hőszivattyú üzemi viszonyait a Velencei-tó partján. A mérések eredményeiből sokkal több fölismerésre lehet jutni, mint a tervezés vagy kivitelezés ideje alatt. A mérési eredmények a valóságot mutatták. Persze a különlegesen alapos énemhez híven jól áttanulmányoztam a terveket is, alaposan megnéztem a kivitelezett rendszert is, természetesen ezekből is lehetett tanulni, de az i-re a pontot az tette fel, amit az üzemeltetés közbeni mérésekből tapasztaltam. És csak ezek után fedeztem fel egy döbbenetes hibát, amit a tervezők követtek el!

A képzésen elmagyarázom, hogy mi az, ami egy hőszivattyús primerkörön belül nem túl jó, és hogy miért nem jó? És hogy mit javaslok helyette! És hogy mindig kell-e egyáltalán primer kör? Átbeszéljük a vezérlés minden szükséges részletét is!

Hőszivattyú 1 MW-ig + gázkazán + fás kazán + napkollektorok kapcsolási rajzait és együttműködésüket is megtanítom.

A képzést követően minden egyes – legalább átlagos logikájú – tervező és szerelő úgy fog hazamenni, hogy minden részletet megismert és képes lesz alkalmazni igazán jó hőszivattyús primerköröket! Nem csak Unical gépekhez, hanem bármilyen márkájú (persze jó minőségű) hőszivattyúk esetében is!

De nehogy azt higgye valaki, hogy ez a lenti rajz elegendő tudást nyújt, mert egy rajz nem tartalmaz minden információt. Próbáljon válaszolni a lenti szakmai kérdésekre! A rajz megmutatja-e a válaszokat?

Szóval?
Jelentkezzen be a hőszivattyús képzésünkre! Oklevelet is adunk! (De aki ellóg a képzés vége előtt, annak biztosan nem adunk Oklevelet.)

Meghívót a hőszivattyús képzésre csak akkor tudunk küldeni, ha megadja az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre.

Jelmagyarázat:

JEL mennyiség   MEGNEVEZÉS JEL  mennyiség  MEGNEVEZÉS
1 ... db HP_Ower levegő víz hőszivattyú, Full-Elektronikus 11 1 db puffer (kb. 20 lit 70-es, kb. 100 lit 50-es géphez)
2 1 csomag/gép antivibrációs talpak 12 1 db automata légtelenítő
3 1 db / gép rácsos tartó, inox, egyedi 13 1 db váltószelep motorral
4 1 db / gép gép-alap 14 1 db szűrő 100 mikronos, nyomásmérővel, ürítővel
5 2 db / gép gumikompenzátor 15 1 db vízmérő a térfogatáram ellenőrzésére
6 6 db kézi légtelenítő 16 1 készlet ZT + nyomásmérő
7 7 db töltő-ürítő (és átmosáshoz csatlakozók) 17 1 db HMV hőcserélő (sokkal jobb mint egy belső csőkígyó)
8 7 db elzáró B.sz. 1 db Bojlerszonda
9 4 db hőmérő elektr.vez.   Betáp + vezérlő-jel On/Off vagy 0...10 V, + tartalék vez (pl. téli-nyári váltás) + bojler szondától, + váltószeleptől
10 1 db hőcserélő vagy hidaraulikus váltó      

Alapkérdés és 0....7. kérdés az előző írásokban volt (itt és itt).

8-as jelhez kérdés (elzáró vagy szabályozó-szelep):

Miért nem szabályozó szelepet rajzoltam a 10-es egység és a 11-es puffer közé a 8-as elzáró helyett?

Pl. olyan esetre, amikor a 10-es egység nem egy kb. 1 ... 2 mv.o. ellenállású hőcserélő lesz, hanem egy sokkal kisebb ellenállású hidraulikus váltó. Mert ilyenkor talán folytatni kéne a T – 10 – Váltószelep útvonalon a T – 17 – Váltószelep útvonalhoz képest? Vagy mégsem? A válasz a képzésen.

10-es jelhez kérdés (hidraulikus váltó vagy hőcserélő?):

Elég nagy hibát szoktak elkövetni a 10-es és 17-es egység méretezésénél?

Mi legyen a 10-es egység? Hidraulikus váltó, vagy hőcserélő? Ha hőcserélő, akkor hogyan méretezzük ezt a hőcserélőt? Hány fokot veszítsünk a primer előre és szekunder előre között? A válasz a képzésen.

Ha túl nagy a hőcserélő, akkor esetleg lamináris lesz az áramlás pl. a szekunder oldalon és a koszoktól is könnyebben eldugul a hőcserélő. Ha pedig túl kicsi a hőcserélő és túl nagy a primer oldali ellenállása, akkor pedig nem lesz megfelelő a primer oldali térfogatáram. Pedig illene tudni, hogy a hőszivattyún belüli térfogatáram kb. 4x ...15x nagyobb kell hogy legyen, mint egy kazános-radiátoros fűtésben.

11-es jelhez kérdés (puffer):

Egyáltalán kell-e puffer? Mikor nem kell? Ha kell, akkor a puffert miért nem a fővisszatérőbe tettem? Úgy, hogy a melegvíztermelés közben is átmenjen a visszatérő a pufferen? A rövid válasz az, hogy ez nyári hűtés és nyári melegvíztermelés esetén biztosan rosszabb lenne, mert ekkor váltakozva lehűtenénk / átfűtenénk ezt a közös puffert. Hűtés közben lehűtenénk, HMV-termelés közben pedig felfűtenénk, majd hűtés közben ismét lehűtenénk, HMV-termelés közben pedig ismét felfűtenénk, és így tovább. 

Az áramlásban éppen részt vevő folyadéktartalom (ha full-elektronikus a gép) ilyen kevés is lehet:

  31 lit, 37 lit, 51 lit, 88 lit, 75 lit, 105 lit, 150 lit
ha a gép 7 kW-os, 9 kW-os, 12 kW-os, 16 kW-os 25 kW-os, 35 kW-os, 50 kW-os.

Jónéhány versenytársnál jóval nagyobb folyadékmennyiségeket (és ezért jóval nagyobb puffereket) kell alkalmazni. De mivel az Unical gépek Full-elektronikus gépek, nem csak a kompresszor modulál, hanem minden modulál, mert modulál a ventilátor is és az adagolószelep is (sokan ezt fojtószelepnek hívják) és modulál a gépben lévő keringtető szivattyú is, így az ilyen Full-elektronikus gépek már sokkal jobb hatásfokúak és elég hozzájuk ilyen kevés folyadéktartalom is.

És mi van akkor, ha a HMV-termelés közben a primer körben lévő áramlásban részt vevő folyadék nincs meg a fenti mennyiség? Unical Full-elektronikus gépeknél és megfelelő külső-hőcserélős-melegvíztároló alkalmazása esetén ez nem okoz problémát.

 Esetleg elhagyható-e a puffer? Volt már ilyen hogy elhagyták, pedig kevés volt a primer oldali folyadéktartalom, de ott és abban a szituban mégis megfelelő volt! Részletesebb válaszok a képzésen.

További 11 szakmai kérdést, amelyekben hibázni szoktak a „szakik”, a jövőbeli e-mail-ekben teszem fel.

EseményekHőszivattyúUnical

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul