e-gépész online szaklap

Nem várt kockázatok a cégek és a NAV közötti elektronikus ügyintézés során

Már több mint fél éve kizárólag a cégkapu felületen keresztül intézhetik adóügyeiket a hazai vállalatok. A rendszer bevezetésének célja az volt, hogy megkönnyítse a kommunikációt a cégek és a NAV között. Az átállással azonban új problémák jelentek meg.

TÁMOGATOTT CIKK

Szellőztetni pedig kell!

Szellőztetni pedig kell!

III. rész

A szellőztetés fontosságát ismertető cikksorozat harmadik részében egy nagy hatásfokú hővisszanyerős szellőztetőt mutatunk be.

Éjszakai szellőzés, az LVR hatása a belső léghőmérsékletre

Ma Magyarországon jelentősen bővült a korszerű épületállomány. A korszerűsített és az új lakóépületeknél a légtömörség igen fontos. Ezért az alacsony energiaigényű vagy közel nulla energiaigényű lakóépületeknél elengedhetetlen a megfelelő mesterséges szellőzés kialakítása. Jelen cikkben nemcsak a belső környezet minősége miatt alkalmazott mesterséges szellőzés kialakítását vizsgálom, hanem nyári időszakban az éjszakai szellőzés hatását is a térfogatáram és az alkalmazott légvezetési rendszer függvényében a belső léghőmérsékletre.

TÁMOGATOTT CIKK

Újgenerációs kazánok Supernova Savio néven a piacon

A Supernova Savio mákárkanéven új kondenzációs gázkazáncsalád jelent meg a hazai gázkészülék piacon, széles áruválasztékkal és igen magas műszaki tartalom mellett!

Bonjour energiatakarékosság!

Bonjour energiatakarékosság!

Francia egyetemi csapat nyerte a Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe 2019 házépítő versenyt!

Zellerin Mátyás, az első magyar épületgépész

Zellerin Mátyás, az első magyar épületgépész

Nagybádogos és ércműves, aki a fővárosban a legelsők közt gyártott világítógáz-készülékeket. Ybl Miklós kortársa volt, aki színházvilágítási berendezések készítését kezdeményezte, sőt, az Operaház eredeti világítási berendezése is az ő keze munkáját dicséri. Ám hiába e sok siker és újító törekvés, élete mégis tragikus véget ért.

TÁMOGATOTT CIKK

Szellőztetni pedig kell!

Szellőztetni pedig kell!

II. rész

Legutóbb bemutattuk a Fisher hővisszanyerős szellőztetőt, melyik kisebb helyiségek (szoba, iroda) szellőzésére alkalmas, ezúttal pedig a nagyobb helyiségek, családi házak és ipari létesítmények szellőzésére alkalmas Chigo hővisszanyerős szellőztetőről szeretnénk szólni.

A távhő biztosíthatja a jövő energiaellátását?

Új lendületet vehet a távhő terjedése kedvező kibocsátási paraméterei, a digitalizáció és a szektorban zajló egyéb technológiai fejlesztések hatására, így az uniós irányelvek által is támogatott fűtési mód a jövő energiaellátásában is jelentős szerephez juthat a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

TÁMOGATOTT CIKK

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás Greenway® Neo közvetítőközeges rendszerrel

Energiahatékonysága és környezetkímélő jellege miatt a Greenway® Neo közvetítőközeg alkalmazása mellett döntött a Mauritiuson működő Proxifresh.

Mi várható az OKJ-rendszer helyett?

Az OKJ-s képzések megszüntetésével leegyszerűsödne és szétválasztható lenne az iskolai keretek között és a felnőttképzési tanfolyamokon megszerezhető szakképesítés.

Új korszak indulhat a fővárosi újlakás-piacon

Harmadával esett vissza mind a forgalom, mind az újonnan megjelenő kínálat a fővárosi újlakás-piacon 2019 első felében. Bár az OTP legfrissebb összehasonlításban nem ilyen drámai a helyzet, minden jel szerint új korszak indulhat az elmúlt három év szárnyalása után.

TÁMOGATOTT CIKK

Szellőztetni pedig kell!

Szellőztetni pedig kell!

I. rész

Manapság ha meglévő épület felújításáról, korszerűsítéséről van szó, akkor legtöbbször a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés, esetleg a régi fűtőberendezés korszerűbbre való cseréje valósul meg. Kevés szó esik a szellőzésről, sokszor elmarad annak tervezése is.

Látogatás a szentendrei Solar Decathlon versenyen

Látogatás a szentendrei Solar Decathlon versenyen

Idén hazánkban zajlik a Solar Decathlon Europe 2019 verseny, ahol a világ minden részéről érkező többszáz diák ad egyedi megoldásokat égető lakhatási, szociális, energetikai kihívásokra. Nemcsak az innovatív megközelítés és szemléletmód miatt érdemes a felépített versenyházakat megnézni, hanem több modell hosszú távon akár sorozatgyártásra is alkalmas lehet.

Hatékonyabb a közműnyilvántartás, mióta elektronikus?

Hatékonyabb a közműnyilvántartás, mióta elektronikus?

Egyre kevesebb személyes intézkedés kell, mióta elektronikus a közműnyilvántartás rendszere. A kérelmezők 2017. július 1. óta indíthatják el online a folyamatot, melynek végén online tölthetik le a tervezéshez szükséges térképi adatokat és az egységes közműnyilatkozatot az e-közmű rendszerből. Több mint 170 ezer beérkezett kérelmet regisztráltak már a rendszer indulása óta.

TÁMOGATOTT CIKK

A Merkapt támogatja a Solar Decathlon Europe 2019-en induló BME koeb csapatát

A Merkapt támogatja a Solar Decathlon Europe 2019-en induló BME koeb csapatát

A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye, melynek célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

TÁMOGATOTT CIKK

Hogyan menthetünk meg egy napkollektoros vízmelegítő rendszert?

Hogyan menthetünk meg egy napkollektoros vízmelegítő rendszert?

Egy profi szerelő éppen egy napkollektoros vízmelegítő rendszer karbantartásán dolgozott, amikor súlyos meghibásodásokat talált. Úgy döntött, hogy a Climalife szakértőit hívja segítségül, akik a tökéletes partnerek még extrém esetekben is!

Beszámoló a REHVA éves közgyűléséről

Az MMK az ÉTE-vel közösen most már több éve tagja a REHVA, európai épületgépész szövetségeket tömörítő szövetségnek. Idén Bukarest adott helyet a soron következő éves közgyűlésnek, amely megelőzte a CLIMA 2019 nemzetközi konferenciát.

Tervezői pályázat épületgépészeknek

Az Országos Magyar Épületgépész Napok-2019 (OMÉN) alkalmából Az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB – nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére. Ebben az évben is elismeréseket vehetnek át a legjobb épületgépész tervezők az OMÉN rendezvényén.