e-gépész online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Új Galletti folyadékhűtők és hőszivattyúk alacsony GWP-értékű R-454B hűtőközeggel, 50–1080 kW-ig

Új Galletti folyadékhűtők és hőszivattyúk alacsony GWP-értékű R-454B hűtőközeggel, 50–1080 kW-ig

Az egyre melegedő nyári napok alkalmával nagyobb figyelem hárul a kompakt folyadékhűtőkre is – régi rendszereknél a javítgatás helyett sokszor érdemes inkább cserélni az egész folyadékhűtőt.

TÁMOGATOTT CIKK

Az ipari párásításban rejlő lehetőségek

Az ipari párásításban rejlő lehetőségek

Ahogy a termelésben megközelítőleg minden, úgy a levegő páratartalma is optimalizálható. Vannak olyan szektorok, mint például az elektronikai gyártás, ahol kritikus a megfelelő páratartalom beállítása és léteznek olyan iparágak, ahol a higiéniai körülmények, a munka minősége vagy épp az eltarthatóság, frissentartás javítható vele.  

TÁMOGATOTT CIKK

Grundfos Mixit – a keverőkörök új generációja

Grundfos Mixit – a keverőkörök új generációja

A keverőkörök optimális tervezése és telepítése jelentős hatással van a beruházási költségekre, a komfortra, az energiahatékonyságra és a rendszer üzemeltetési költségeire.

TÁMOGATOTT CIKK

Sorli, A2L hűtőközeg alkalmazásának újabb sikertörténete kereskedelmi hűtésben

Sorli, A2L hűtőközeg alkalmazásának újabb sikertörténete kereskedelmi hűtésben

A Solstice® L40X teljesen elbűvölte a Sorli szupermarketláncot az egyik értékesítési pontjának teljes felújításakor. Az Energy Fred Solutions a Grupo Disco forgalmazóval együttműködve R-455A-s aggregát kísérleti tesztjét indította el egy 1200 m²-es szupermarketben.

Tipizált lakóépület energiaigényének modellezése dinamikus épületszimulációval

E tanulmány során célunk volt, hogy egy magyar épülettípus, a Kádár-kocka vizsgálatával meghatározzuk, mely vizsgált felhasználói szokások és épület adottságok (tájolás, hőtároló tömeg stb.) bírnak legnagyobb hatással a fűtési energiaigényekre és a nyári túlmelegedésre. Ennek megvalósítását dinamikus szimuláció használatával végeztük, amely során a NÉER2-es épülettipológia 7-es típusépületének tulajdonságait vettük alapul.

TÁMOGATOTT CIKK

REHAU májusi akció a webáruházban

REHAU májusi akció a webáruházban

RAUTHERM SPEED HKV-D P Connector 16 padlófűtési osztó-gyűjtő 2022 májusában 18% kedvezménnyel vásárolható meg a POLIOGY18 kuponkóddal – kisebb helyigény, gyorsabb kivitelezés!

TÁMOGATOTT CIKK

Teljeskörű vízkezelés a pincétől a padlásig

Teljeskörű vízkezelés a pincétől a padlásig

Mint minden paraméter, úgy a víz minősége is optimalizálható. Ezzel megvédhetjük a gépészeti berendezéseinket az idő előtti meghibásodástól, a felületeket a vízkő okozta esztétikai és higiéniai problémáktól és a csapvizet pedig kiváló minőségű, az életstílushoz illeszkedő összetételű szűrt vízzé alakíthatjuk. Ha lehetőség nyílik rá, ki mondana le ezekről? Ezt foglalja össze a BWT Best Water Home koncepciója: a pincétől a padlásig gondoskodik a víz kezeléséről.

TÁMOGATOTT CIKK

A Panasonic legújabb YKEA klímaberendezései szervertermekhez

A Panasonic Heating & Cooling Solutions bemutatta legújabb YKEA klímaberendezéseit, amelyeket kifejezetten a szervertermek megbízható környezetszabályozására terveztek. A beltéri és kültéri egységek 2,5 kW és 7,1 kW között ötféle teljesítménnyel kaphatók, és már akár az A+++ SEER energiaosztálynak megfelelő, kiemelkedő energiahatékonyságot is kínálnak.

TÁMOGATOTT CIKK

2022-ben megújult a Fisher Summer család

2022-ben teljesen megújult a Fisher Summer sorozat. A megújulásánál az egyik legfőbb szempont volt, hogy a felhasználók és viszonteladók visszajelzéseit figyelembe vegyük és a Fisher termékeknél már eddig is megszokott szolgáltatások, előnyök sorát bővíteni tudjuk.  

TÁMOGATOTT CIKK

Weishaupt. Hatékony teljesítmény. Falon, padlón.

A kondenzációs technika alapvetően takarékos, a Weishaupt által kínált megoldás a legmagasabb szintű. A Thermo Condens sorozat 80 vagy 100 kW-os kondenzációs gázkészülékei (kaszkádban akár max. 800 kW) egyaránt érdekesek lakóparkok, ipari objektumok vagy kommunális épületek számára.

TÁMOGATOTT CIKK

Új grafitszürke Etherea a Panasonic-tól

A legstílusosabb otthonokhoz tervezve

A Panasonic Heating & Cooling Solutions bemutatja vadonatúj, stílusos grafitszürke, nanoe™X technológiájú Etherea légkondicionáló egységeit, melyek 2-től 3,5 kW-ig terjedő teljesítménnyel elérhetők.

TÁMOGATOTT CIKK

MyGrundfos: Online segédlet a Grundfostól – 24/7 elérhetőség

MyGrundfos: Online segédlet a Grundfostól – 24/7 elérhetőség

A Grundfos új online segédlete bárhol és bármikor elérhető (24/7), így könnyen információkhoz juthat például a termékről, rendelései státuszáról, alkatrészek elérhetőségeiről, kiváltó típusokról, listaárakról. Használata olyan gyors és egyszerű, hogy akár telefonon történő gyors információnyújtásra is használható.

Energiatakarékos lakóépületek tüzelőberendezéseinek légellátása

Az épületek tömörsége folyamatosan javul, mert az energetikai jellemzők folyamatos szigorodása és a komfort-igények növekedése ezt megköveteli. A „közel nulla energiaigényű” épület már tömörebb annál, hogy természetes szellőztetéssel jól működtethető legyen. A szerző véleménye szerint a légellátás kérdését akár „blower-door” vizsgálattal, akár egyéb méréseken alapuló ellenőrzéssel biztonságosan és a tényeknek megfelelően el lehet dönteni. A szerző szerint a légbevezetők minden esetben való beépítése, vagy a rosszul működő reteszkapcsolások nem a tényleges biztonságot, a környezet-tudatosságot vagy az élhető komforttereket szolgálják, hanem inkább az általános ellenérzést és az önkényes, szakszerűtlen ellenlépéseket kényszerítik ki. A megoldást a jogszabályok valódi betartása, és a hiteles szakemberek értelmes együttműködése adja itt is, mint számos más esetben.

TÁMOGATOTT CIKK

Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből

Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből

Egyszerű és hatékony megoldás nagy HMV-igényű épületeknél

Cikkünkben egy speciális hővisszanyerési lehetőséget mutatunk be, mely a nyugati országokban már régebb óta használatos, de Magyarországon – talán éppen az irreálisan alacsony energiaárak miatt – eddig nem terjedt el.

Az orosz-ukrán háború okozta kockázatok csökkentésére az építésgazdaságban

Az orosz-ukrán háború előre senki által nem látható negatív gazdasági hatásokkal jár. Az építésgazdaság területén ilyenek többek között az építőanyagár emelkedés, az akadozó alapanyag beszerzés, termelés-kivitelezés lelassulása, szállítási nehézségek, üzemanyagár drágulás. Az előre nem látható hatások befolyással vannak az építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokra is, illetve az ezek eredményeként megkötött szerződések teljesítésére. A közbeszerzési eljárásban közreműködő valamennyi fél számára fontos, hogy az üzleti kockázatokat csökkenteni, a kiszámíthatóságot növelni lehessen.

TÁMOGATOTT CIKK

„Épületgépészet az életünk”

„Épületgépészet az életünk”

A Merkapt Zrt. 30 éve meghatározó szereplője az hazai épületgépészeti piacnak

Állandó kiállítóként az évben is részt vesz a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításon a G pavilon 207/A standján, ahol közel 200 m²-en, nemzetközi szinten is elismert gyártó és márkaképviselő partnereivel együtt mutatja be épületgépészeti újdonságait, átfogó képet nyújtva a kínálatban megtalálható márkákról.

TÁMOGATOTT CIKK

Megújul a Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyú termékcsalád

Megújul a Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyú termékcsalád

A Columbus Klímaértékesítő Kft. hosszú évek óta foglalkozik levegő-víz hőszivattyú rendszerekkel, de a saját Fisher márka keretein belül a 2021-es év hozta meg az igazi nagy áttörést, amikor bevezetésre került a Fisher e-HeatR termékcsalád. Kezdetben 10 és 16 kW-os névleges teljesítményben volt elérhető a fűtésre, hűtésre és HMV gyártásra alkalmas hőszivattyú, ami az idei évben kibővült, így már szinte minden réteg megtalálhatja a szükséges teljesítményt és a kívánt hőtermelőt az épület hőszükségletének megfelelően.  

Két hét múlva nyit a CONSTRUMA

A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 10. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás április 6-10. között gazdag szakmai programmal, közel négyszáz kiállítóval várja a látogatókat a megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítási kínálat mellett gazdag szakmai program, konferenciák, workshopok, bemutatók, tanácsadások, sőt verseny is hozzájárul a látogatók szakmai fejlődéséhez.