e-gépész online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

30 éves a Styron Kft.

30 éves a Styron Kft.

A Styron Kft. 1990 januárjában alakult, és idén ünnepli a 30. születésnapját. A cég a kezdeti néhány fős családi vállalkozásból, mára egy több mint 100 fős, hazai szinten piacvezető és európai szinten is elismert lefolyószerelvény gyártóvá nőtte ki magát.

TÁMOGATOTT CIKK

Komfortgondok az új épületeknél

Komfortgondok az új épületeknél

Az új építések és felújítások alkalmával az építési technológiák, gépészeti rendszerek megválasztásánál alapvető szempont az energiatakarékosság, és hogy mennyiben segíti a választás az üzemeltetés fenntarthatóságát.

Kazáncsere előtt a rendszermosás elengedhetetlen

Az új, kondenzációs kazánok érzékenyebb berendezések, mint elődeik, a jó, hibamentes és hosszú élettartamú üzem megköveteli a tiszta és kellő vízminőséggel rendelkező fűtésrendszert. Azonban a régi rendszereknek sem árt a frissítés!

A lakosság 89 százaléka vár kormányzati intézkedést az épületek energiatakarékosabbá tételére

A magyar lakosság túlnyomó többsége szerint a magyar kormánynak az eddigieknél jóval több pénzügyi támogatást kéne biztosítania az épületek energiahatékonyságának növelésére.

Innovatív kezdeményezés a hűtő- és klímatechnikai szakmától, a klímavédelemért

Európa-szerte párját ritkító új oktatóterem nyílt Budapesten azon szakemberek továbbképzésére, akiket a mindennapi tevékenységükben érint az F-gáz szabályozás miatt elindult piaci átalakulás.

A szén-dioxid-kibocsátás szabályozása

A légkörbe kerülő szén-dioxidot tekintjük a klímaváltozás fő okának. Évtizedek óta több nemzetközi szervezet hívja fel a figyelmet a klímaváltozás következményeire. Az ENSZ mozgósította a világ minden országát, de az egyes országok az adottságaik alapján különböző súlyú és tartalmú akciókat indítottak a légkör védelmére. Az EU egyik hatékony eljárását mutatjuk be a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére.

A tervező felelőssége a GZHG gyűjtőkémények készülékcseréje

A BME laborjában bevizsgálták és a katasztrófavédelem megfelelőnek talált egy hazánkban is forgalmazott kondenzációs gázkészüléket a GZHG gyűjtőkéményen történő készülékcserére. A készülékcsere felelőssége természetesen a tervezőjé.

Az ÉMI válasza a bíráló MÉGSZ levélre

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ÉMI) műkődésével kapcsolatos levelet küldött az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, kérve a szervezet munkáját szabályozó rendelet módosítását. Az ÉMI tevékenyéségét több pontban is bíráló írásra a minőségellenőrző szervezet reagált.

BIM a korszerű épületüzemeltetésben

Az utóbbi évek rohamos fejlődése során a BIM-módszertan gyakorlati alkalmazása a 3D-től eljutott a hetedik dimenzióig, amelynél az épületüzemeltetéshez, létesítménygazdálkodáshoz szükséges adatok is a rendszerbe integrálódnak.

Környezetbarát és emberközpontú székház

Környezetbarát és emberközpontú székház

Az épület tervezésekor olyan székházat álmodtunk meg, amely csak a legmodernebb, környezetbarát megoldásokat alkalmazza. Nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve úgy határoztunk, hogy az épület energiaigényét minél kevesebb energia felhasználásával kívánjuk megoldani.

Parlament épületgépészete

Parlament épületgépészete

Az Energetikai Szakkollégium szervezésében valósult meg az a nyilvános átogatás, mely során az egyetemistákból, oktatókból, illetve egyéb iparból érkező mérnökökből álló 48 fős csoport megtekintette az ország egyik legnevezetesebb épületének, a Parlamentnek az épületgépészetét, illetve az azt ellátó fűtőházat.

TÁMOGATOTT CIKK

Hőszivattyús fűtés

Hőszivattyús fűtés

Galletti EVITECH hőszivattyúval

Miért válasszunk hőszivattyús fűtést? A világ energiafelhasználásának jelentős részét, 41%-át az épületek energiafogyasztása teszi ki. A Földön tapasztalható átlaghőmérséklet-emelkedés miatt Európában is az Európai Uniós szabályoknak megfelelően fokozatosan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Ipari hűtés: hogyan lehet megfelelni a hatékonyság és a környezettudatosság kihívásának?

Ipari hűtés: hogyan lehet megfelelni a hatékonyság és a környezettudatosság kihívásának?

A világ népességének 2050-ig 9 milliárdra jósolt emelkedése, és a globális élelmiszerellátás növekedése (+60%) már most felveti az hűtési folyamathoz kapcsolódó összes erőforrás túlfogyasztásának kérdését.

Tíz intő jel, hogy a partner nem fog fizetni

Tíz intő jel, hogy a partner nem fog fizetni

A megrövidített cégek vezetőinek többsége látja, de nem ismeri fel időben a jeleket, hogy valami nincs rendben egy partner körül, pedig könnyen megspórolhatnák maguknak a veszteséget.

TÁMOGATOTT CIKK

Le a pára-parával!

Le a pára-parával!

Aktív fűtési-hűtési rendszerű, beépített hőszivattyús lakásszellőztető gépek és entalpiás nedvesség-tartalomkezelés a Merkapt Zrt. kínálatában

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

2020-tól jönnek a KNE épületek

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Jobbak, élhetőbbek, kelendőbbek

Jobbak, élhetőbbek, kelendőbbek

30%-kal többet érnek a piacon a szigetelt, zöld irodák

A fővárosi irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos irodákért – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss felméréséből*. A kutatásból az is kirajzolódik, hogy az energiahatékony – más néven „zöld” – irodakínálat 39%-a jellemzően a budai kerületekben található.

TÁMOGATOTT CIKK

Épített zuhanyzók

Miért éri meg épített zuhanyzót kialakítani a megszokott zuhanykabinokkal szemben? Sokan nem mernek belevágni, csupán a bevált és hagyományos módszereket helyezik előtérbe.