e-gépész online szaklap

BIM a korszerű épületüzemeltetésben

BIM a korszerű épületüzemeltetésben

Az utóbbi évek rohamos fejlődése során a BIM-módszertan gyakorlati alkalmazása a 3D-től eljutott a hetedik dimenzióig, amelynél az épületüzemeltetéshez, létesítménygazdálkodáshoz szükséges adatok is a rendszerbe integrálódnak.

Környezetbarát és emberközpontú székház

Környezetbarát és emberközpontú székház

Az épület tervezésekor olyan székházat álmodtunk meg, amely csak a legmodernebb, környezetbarát megoldásokat alkalmazza. Nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve úgy határoztunk, hogy az épület energiaigényét minél kevesebb energia felhasználásával kívánjuk megoldani.

Parlament épületgépészete

Parlament épületgépészete

Az Energetikai Szakkollégium szervezésében valósult meg az a nyilvános átogatás, mely során az egyetemistákból, oktatókból, illetve egyéb iparból érkező mérnökökből álló 48 fős csoport megtekintette az ország egyik legnevezetesebb épületének, a Parlamentnek az épületgépészetét, illetve az azt ellátó fűtőházat.

TÁMOGATOTT CIKK

Hőszivattyús fűtés

Hőszivattyús fűtés

Galletti EVITECH hőszivattyúval

Miért válasszunk hőszivattyús fűtést? A világ energiafelhasználásának jelentős részét, 41%-át az épületek energiafogyasztása teszi ki. A Földön tapasztalható átlaghőmérséklet-emelkedés miatt Európában is az Európai Uniós szabályoknak megfelelően fokozatosan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Ipari hűtés: hogyan lehet megfelelni a hatékonyság és a környezettudatosság kihívásának?

Ipari hűtés: hogyan lehet megfelelni a hatékonyság és a környezettudatosság kihívásának?

A világ népességének 2050-ig 9 milliárdra jósolt emelkedése, és a globális élelmiszerellátás növekedése (+60%) már most felveti az hűtési folyamathoz kapcsolódó összes erőforrás túlfogyasztásának kérdését.

Tíz intő jel, hogy a partner nem fog fizetni

Tíz intő jel, hogy a partner nem fog fizetni

A megrövidített cégek vezetőinek többsége látja, de nem ismeri fel időben a jeleket, hogy valami nincs rendben egy partner körül, pedig könnyen megspórolhatnák maguknak a veszteséget.

TÁMOGATOTT CIKK

Le a pára-parával!

Le a pára-parával!

Aktív fűtési-hűtési rendszerű, beépített hőszivattyús lakásszellőztető gépek és entalpiás nedvesség-tartalomkezelés a Merkapt Zrt. kínálatában

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

2020-tól jönnek a KNE épületek

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Jobbak, élhetőbbek, kelendőbbek

30%-kal többet érnek a piacon a szigetelt, zöld irodák

A fővárosi irodapiacon jelentős felárat kérnek az energiatakarékos irodákért – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss felméréséből*. A kutatásból az is kirajzolódik, hogy az energiahatékony – más néven „zöld” – irodakínálat 39%-a jellemzően a budai kerületekben található.

TÁMOGATOTT CIKK

Épített zuhanyzók

Épített zuhanyzók

Miért éri meg épített zuhanyzót kialakítani a megszokott zuhanykabinokkal szemben? Sokan nem mernek belevágni, csupán a bevált és hagyományos módszereket helyezik előtérbe.

Tudnivalók az egyszerű bejelentés 2019. október 24. napjától életbe lépett változásairól

Tudnivalók az egyszerű bejelentés 2019. október 24. napjától életbe lépett változásairól

A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016 (VI.13.) Korm. rendeletének módosításával kapcsolatos háttéranyaga.

TÁMOGATOTT CIKK

Ismerje meg a Grundfos GO Suite-ot!

Ismerje meg a Grundfos GO Suite-ot!

A digitalizáció új lehetőségeket nyit meg az épületgépészetben is

Műszaki információkra van szüksége a szivattyúk kiválasztása, cseréje során, vagy gyors segítséget szeretne egy fűtési rendszer beszabályozásához? A Grundfos applikációi segíthetnek napi munkájában. Az alkalmazások használatával Ön gyorsabban és egyszerűbben végezheti el az adott feladatot.

A magyarok többsége ma még csak hűtésre használja fűtésre is optimalizált klímáját

A legtöbb, légkondicionálóval rendelkező magyar háztartásban oldalfali klíma található, a vásárlásnál pedig az energiahatékonyság mellett kiemelten fontosnak tartják a vásárlók a szűrők meglétét, a halk működést, valamint a megfelelő teljesítményt – derül ki a Daikin friss klímahasználati trendekre irányuló kutatásából. A magyarok többsége csak hűtésre használja klímaberendezését, hiába van benne fűtőfunkció is.

Hűtőberendezések teljesítményszabályozása

Hűtőberendezések teljesítményszabályozása

A hűtőberendezések felhasználói oldaláról folyamatos igény mutatkozik a hűtőberendezések teljesítményének szabályozására, ugyanis a kikapcsolási hőmérséklet környékén lényegesen kevesebb a hűtőteljesítmény-igény, mint normál kondíciók mellett. Erre többféle megoldás is létezik – ezeket vesszük sorra.

Változás a kivitelezői – és tervezői felelősségbiztosításban

2019. október 24. napi hatállyal módosult A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet.

Állásfoglalás az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatáról

A Magyar Közlöny 2019. október 22-i számában megjelent az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet.

TÁMOGATOTT CIKK

Korszerű lakásszellőztetés

Korszerű lakásszellőztetés

Belülről áradó frissesség

Életünk közel 90%-t épített, zárt terekben töltjük. Amint nehézkesnek, elhasználtnak érezzük a belső levegőt, ablaknyitással szellőztetünk, hiszen megtanultuk, hogy friss levegő kell a figyelem fenntartásához, a kiegyensúlyozott fizikai és szellemi munkavégzéshez. Ráadásul egészségünket is óvjuk is szellőzetlen helységekben gyakran megjelenő penésztől, portól.

Mérnökök nélkül az építésgazdasági stratégia nem tud megvalósulni

Az építésgazdaság nem azonosítható csupán a kivitelezői kapacitásokkal: tervező mérnök nélkül ugyanis nincs építésgazdaság – hívta fel a figyelmet a Rádió Orient stúdióbeszélgetésén Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, aki Kun Gáborral és Szántó Lászlóval, a kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági, illetve Tartószerkezeti tagozatának elnökeivel tekintette át az építésgazdasági stratégia legfontosabb területeit.