e-gépész online szaklap

ELI-ALPS Kutatási Központ épületgépészeti tervezése

ELI-ALPS Kutatási Központ épületgépészeti tervezése

Új híd épült a magyar és az európai tudományos élet között

Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt vette át a Magyar Mérnöki Kamara díjátadóján. A cikkben bemutatja a díj odaítélésnek indoklásában megnevezett létesítményt.

TÁMOGATOTT CIKK

REHAU@Home: bekerülési költség (anyag+díj) 5 perc alatt

REHAU@Home: bekerülési költség (anyag+díj) 5 perc alatt

Egy épület működtetésének, a hosszútávú üzemvitel feltételeinek meghatározásában az épületgépész-tervező felkészültségének, tervezői hitvallásának döntő szerepe van. Milyen műszaki megoldást választ és ajánl az építtető számára megismerve annak anyagi lehetőségeit, igényszintjét épületgépészet területén?

Vészharangot kongat az építőipar

Vészharangot kongat az építőipar

Vészjósló az alapanyagárak drasztikus növekedése, amit egyik piaci szereplő sem fog megúszni, főként nem az épületgépészek.

TÁMOGATOTT CIKK

Nagy teljesítményű ipari kondenzációs kazánok a Supernova-Savio kínálatából

Nagy teljesítményű ipari kondenzációs kazánok a Supernova-Savio kínálatából

Napjainkban a komfortérzést és az energiatakarékosságot megköveteljük a fűtőberendezésektől és a fűtési rendszerektől. Ennek eléréséhez nem elégséges a kazán gondos kiválasztása, hanem több elem egyidejű figyelembe vételére van szükség.

TÁMOGATOTT CIKK

A Frima Concept tanulmányozza az  R-455A-t a temetkezési hűtőberendezéseihez

A Frima Concept tanulmányozza az R-455A-t a temetkezési hűtőberendezéseihez

Célkitűzés: nagyon alacsony GWP-jű hűtőközeggel töltött „Made in France” berendezések biztosítása az elkövetkező évekre.

TÁMOGATOTT CIKK

Új termékcsaládokkal bővült a Fisher választék

Új termékcsaládokkal bővült a Fisher választék

Az eddig is igen széles termékválasztékot kínáló Fisher márka, mostantól új termékcsaládokkal bővül. Az eddigi lakossági és kereskedelmi mono- és multi split, hőszivattyú, moduláris hőszivattyús folyadékhűtő, VRF és légfüggöny-termékcsaládokon felül bekerültek a választékba a központi hővisszanyerős szellőztető és kazettás fan-coil termékek.

TÁMOGATOTT CIKK

Nem eretnekség – technika!

Nem eretnekség – technika!

Az általános felmelegedés elleni harc elhivatott élharcosa az Európai Unió. A jelenleg hatályos „F-gáz” rendelet (517/20014./EU) szigorú kvótarendszer alkalmazásával igyekszik elérni a kitűzött célt, miszerint 2030-ra mintegy ötödére csökkenjen az Európai Unióban felhasznált fluorozott szénhidrogének CO2-kibocsátása. (Ezen célok szigorítását még ez évben tárgyalni fogja az Unió)

TÁMOGATOTT CIKK

SYBA, moduláris alumíniumlamellás szellőzőrácsrendszer

SYBA, moduláris alumíniumlamellás szellőzőrácsrendszer

A szellőző rácsoknak, esővédő zsaluknak több szempontból is variálhatónak kell lenniük. Az építészek szeretik, ha a gépészetet eltakaró elemek harmonizálnak a homlokzat általuk megálmodott képével. Ehhez a gyártónak több féle méretű lamellát kell tudni a keretbe betenni probléma nélkül ezzel kielégítve a tervező igényét.

Hígítás, helyi elszívás, szennyező anyagok ipari csarnokokban

A cikk az ipari csarnokok légtechnikai tervezésének kérdését foglalja össze: a tervezés és méretezés alapját, a szennyezőanyag felszabadulást, a tervezett légtechnikai rendszer hígítási tulajdonságait számba vevő modelleket. A szerzők bemutatnak egy vizsgált esetet, ahol a munkacsarnokban létrejött lokális szennyező anyag felszabadulást helyi elszívással kezelik. Azt vizsgálják, hogy az empirikus képletek alkalmazási feltételrendszere (stacioner pontszerű szennyezőanyag kiáramlás, stacioner áramlási kép) teljesül-e oldalsó elszívási pont esetén. A mérések eredménye szerint a kezelt területen belül az áramlás csak az elszívó felület közvetlen közelében tekinthető stacionernek, így a kiszámolt zárósebesség nem elegendő a szennyezőanyag befogásához.

TÁMOGATOTT CIKK

Hogyan optimalizálja a hűtést a hatékonyság és fenntarthatóság megőrzése mellett?

Folyadékhűtők teljesítményének vizsgálata R-1234ze-vel és ammóniával: az energiahatékonysági mutató jelentősen emelkedik Solstice® ze-vel.

TÁMOGATOTT CIKK

Z lamellás gépészeti takarófalak

Z lamellás gépészeti takarófalak

A különböző gépészeti elemek eltakarása valós tervezői és felhasználói igény. Erre a célra kiválóan felhasználhatóak a SYBA Z lamellás falai.

TÁMOGATOTT CIKK

Otthonfelújítási Vásár és Nagy Kazánválasztó

Otthonfelújítási Vásár és Nagy Kazánválasztó

Az elmúlt másfél évben elmaradtak a kiállítások, a szakmai találkozók, és a Construma sem került megrendezésre. A személyes kapcsolatok építése, a partneri találkozók fontosak, ezért a Merkapt Zrt. úgy döntött, hogy alkalmazkodva a jelenlegi szabályokhoz a Maglódi úti üzleténél, szabadtéren szervezi meg, az Otthonfelújítási Vásár és Nagy Kazánválasztó rendezvényét.

TÁMOGATOTT CIKK

Árnyékolástechikai és gépészeti megoldások

Árnyékolástechikai és gépészeti megoldások

az Elite Lakóparkban a SYBA kivitelezésében

A lakóépület dizájnja lenyűgöző, a tervezőket az ikonikus Millennium Falcon ihlette. E remek ötlet megvalósításához persze a formán kívül kell a változatos homlokzat is, amiben jókora részt tudtunk vállalni.

TÁMOGATOTT CIKK

Megújul a Fisher kereskedelmi splitcsalád

Az idei szezonban teljesen megújul a Fisher kereskedelmi splittermékcsalád. A megújulásánál az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a kereskedelmi splitpiacon egyre gyakrabban fordul elő feladatként, hogy az alap egyszerű, helyi infrás vagy vezetékes szabályzáson túl szükség van csoportvezérlésre, távoli vezérlésre, központi szabályzásra vagy kereskedelmi mivoltukból egyre gyakrabban kell valamilyen formában épületfelügyeleti rendszerhez csatlakozni.

TÁMOGATOTT CIKK

Grundfos szennyvízátemelő berendezések

Grundfos szennyvízátemelő berendezések

A Grundfos MULTILIFT kompakt átemelő berendezések az épületek csatornaszint alatt keletkező szennyvizének és szennyezett vizének átemelésére szolgálnak – családi házaktól egészen a bevásárlóközpontokig. A legtöbb kivitel előre szerelt egységként kerül forgalomba, ami gyors és költséghatékony telepítést és üzembehelyezést tesz lehetővé.

Fázisváltó anyagok épületgépészeti alkalmazásának szempontjai

A fázisváltó anyagokban történő hőtárolás a hulladékhő jelenleginél intenzívebb hasznosítását teheti lehetővé. A nagy energiasűrűségű hőtárolás a költségek csökkentését, és ezáltal elterjedt felhasználás lehetőségét ígéri. Tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a fázisváltó anyagok jövendőbeli alkalmazását sokszor hamis illúzió övezi. A fázisváltó anyagok előtt ígéretes jövő áll, azonban tisztában kell lenni korlátaival, és meg kell találni jó alkalmazási területeit. Cikkünkben elsősorban az alkalmazás korlátait mutatjuk be, ami kijelöli a technológia felhasználhatóságának fókuszát.

TÁMOGATOTT CIKK

REHAU-val a legjobb ivóvízminőségért

Megjelentek a REHAU kínálatában a nagy hatékonyságú RE.FINE ivóvíz finomszűrők, amelyek másodlagos szennyeződések esetén is higiénikus ivóvizet, annak megbízható tisztaságát garantálják.

TÁMOGATOTT CIKK

HMV-készítés IDM hőszivattyúkkal

HGL technológia

Sokat változtak az épületek és sokat változtak a fűtési rendszerek az elmúlt évtizedben. Ma standard a hőszigetelés és elterjedtek az alacsony hőmérsékletű felületfűtések. Ideális körülmények ezek a hőszivattyúk számára.