e-gépész online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Fisher ART klíma: ennyivel tud többet egy élvonalbeli légkondicionáló

Fisher ART klíma: ennyivel tud többet egy élvonalbeli légkondicionáló

Egy klímától elsősorban azt várjuk el, hogy kellemes levegőt biztosítson: nyáron hideget, télen meleget. Egy élvonalbeli berendezéssel szemben nyilván további elvárásaink lesznek, például az energiatakarékosság vagy a halk üzemmód. Megnéztük, mit tud a piacvezető Fisher legújabb légkondicionálója, a Fisher ART.

Quo vadis Notre-Dame?

Quo vadis Notre-Dame?

Gondolatok az újjáépítés kapcsán

Notre-Dame székesegyházban 2019. április 15-én, a kora esti órákban keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett – de mi a helyzet a kő anyagú szerkezetekkel?

Az építőiparban fontosak-e a tervezőmérnökök?

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

A pályázat szerinti támogatást tervező irodák is igényelhetik, azonban a tervező irodák méretére vonatkozó korábbi kamarai igényt a kiírás nem vette figyelembe, amely azonnali reagálást igényel!

Tisztújítás a BPMK-ban – épületgépész tanulságokkal

Tisztújítás a BPMK-ban – épületgépész tanulságokkal

Nem sokkal a tagozati tisztújítást követően került sor a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) tisztújítására is. Különös jelentősége ennek azért van, mert a legnagyobb – kb. 10.000 fős tagságú – területi kamaráról van szó.

TÁMOGATOTT CIKK

Ön tudja, hogy mennyi a legvékonyabb padlófűtési rendszer vastagsága?

Ön tudja, hogy mennyi a legvékonyabb padlófűtési rendszer vastagsága?

A Magyarországon gyártott FLOORTHERM vékony rétegrendű padlófűtési rendszer mindössze 2 cm-ben képes a komplett kivitelezési magasságot elérni, így könnyedén használható, akár meglévő burkolatok utólagos telepítésére is, bontás nélkül.

Egyszerűsödik a klímás adminisztráció

Egyszerűsödik a klímás adminisztráció

2019. március 15. napján hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm.rendelet módosítása.

Bemutatkozik az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetsége

Bemutatkozik az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetsége

Az MMK és annak Épületgépészeti Tagozata teljes jogú tagja az Európai Épületgépészeti Egyesületek Szövetségének (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations, röviden REHVA). Magyarország képviseletét az MMK az ÉTE-vel közösen látja el az európai szervezetben.

Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása

Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása

Az építési vállalkozók nagy többsége saját erőből többnyire nem vagy nehezen tudja folyamatosan előfinanszírozni a munkáját. A mikro- és kisvállalkozásoknak csak töredékrésze hitelképes. A finanszírozási problémákat sok esetben felerősítik a hosszú alvállalkozói láncok késedelmes kifizetései, főleg a mikro- és kkv-szektorban.

TÁMOGATOTT CIKK

Grundfos szivattyúkereső és méretező

A Grundfos Product Center egy online szivattyúkereső és méretező segédlet. Használatával egyszerűen kiválasztható a megfelelő szivattyú, termékinformációkhoz juthat meglévő szivattyújáról, vagy megkeresheti a megfelelő kiváltó terméket.

Az építési ágazat súlyponti problémái

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöksége által elfogadott „Az építési ágazat 2019. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához” című anyag az építőipari helyzetértékelésen túl számos ágazati problémát tár fel és tesz javaslatot a megoldására.

TÁMOGATOTT CIKK

Kezdődik a HUNGAROTHERM!

Kezdődik a HUNGAROTHERM!

A HUNGAROTHERM, mely az épületgépészet legnagyobb szakkiállítása Magyarországon, immáron 20 éve minden páratlan évben felvonultatja a legújabb épületgépészeti trendeket, termékeket, műszaki megoldásokat.

TÁMOGATOTT CIKK

Columbus Klíma – A leggyorsabb út a sikerhez!

Columbus Klíma – A leggyorsabb út a sikerhez!

Mintegy 250 résztvevővel, szakmai előadásokkal, termékbemutatókkal és szórakoztató programokkal nyitotta meg a szezont a VIII. Országos Klíma-, és Vállalkozásfejlesztési Konferencia Budapesten, a főszervező, Columbus cégcsoport vendégei és partnerei megelégedésére.

Az atomenergia és a megújulók nem egymás ellensége

Az atomenergia és a megújulók nem egymás ellensége

A villamosenergia-igény tovább fog emelkedni a következő években Magyarországon. Az igények kielégítésében a megújuló energia és az atomenergia nem tekinthető egymás ellenségének – emelte ki Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter a HG Media és a Haszon Magazin Energiagazdálkodás a XXI. században című konferenciáján.

TÁMOGATOTT CIKK

Szimulációt minden mérnök asztalára!

Szimulációt minden mérnök asztalára!

A jól hangzó jelszó mögött forradalmian új elképzelések és megoldások állnak

Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.

TÁMOGATOTT CIKK

Két hét múlva nyit a HUNGAROTHERM!

Két hét múlva nyit a HUNGAROTHERM!

Az idei évben egészen korán, április 3-7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba, a CONSTRUMA csokorra, az építőipar hazai csúcsrendezvényére. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még szélesebb körű tájékozódási lehetőség vár a szakmai látogatókra az újdonságok terén. A kiállítás honlapján már működik a szakmai látogatók számára a konferencia és látogatói regisztráció.

Beruházási törvényt sürget az MMK elnöke

Fontos, hogy megfelelő minőségben, az előírt határidőre és költséghatékonyan készüljenek el a következő évek nagy léptékű beruházásai. Ez közös szándék a szakma és a kormányzat részéről, az egyre növekvő mértékű fejlesztéseknek, építkezéseknek szabályozott keretet kell szabni – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Nyilvános az Európai Bizottság Magyarországról készített idei éves országjelentése

Az Európai Bizottság évről évre áttekinti, hogy a tagállamok milyen ellőrelépést tettek a strukturális reformok terén, hogy állnak a makrogazdasági egyensúlyhiány megelőzésével és korrekciójával.

A pécsi távhőszolgáltató 2,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre

A beruházással 74 új, korszerű hőközpont jön létre a baranyai megyeszékhelyen, ami gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé, illetve biztosítja új ügyfelek csatlakozását a tisztán megújuló energiaforrásokból létrejövő távhőhöz.