e-gépész online szaklap

Jó esélyek nyílnak a fatüzelés előtt

Jó esélyek nyílnak a fatüzelés előtt

Új épületeknél kötelező lesz a 25 százalék megújuló energia

A kályhás szakma lehetőségeit akár kedvezően is befolyásolhatja az az uniós jogszabály, amely kimondja, hogy 2022. június 30-át követően csak közel nulla energiaigényű, azaz BB-besorolású épületek vehetők használatba. Ez azt jelenti, hogy a teljes energiafelhasználás 25 százalékát megújuló energiatermelésnek kell – adott esetben ez fatüzelés is lehet – biztosítania az épületben. Alábbi írásunk ennek az irányelvnek a részleteit és lehetséges következményeit járja körül.

TÁMOGATOTT CIKK

Kereskedelmi hűtés: mennyibe ​fognak kerülni a mai döntések holnap?

Kereskedelmi hűtés: mennyibe ​fognak kerülni a mai döntések holnap?

​A emberek aggodalmai, félelmei változnak. Sokan érzékenyek a környezeti problémákra, és már nem csupán a fiziológiai szükségletek kielégítésére törekednek, hanem egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az általuk választott vállalatok átláthatóságára és felelős magatartására.

Jönnek a hidrogénkazánok?

Jönnek a hidrogénkazánok?

Radikális változásokat hozhat a fűtéstechnikában a zöld energiaforrásokra való áttérés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben egy 400 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy 2050-re elérhetővé váljon a klímasemlegesség. Köztük néhány mellbevágó is akad, például, hogy 2025-től tiltsák be a tisztán gázüzemű fűtőberendezések forgalmazását. A gázszerelők munkája ettől még nem kerül veszélybe.

TÁMOGATOTT CIKK

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz rendszerekhez

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz rendszerekhez

Grundfos MAGNA3

A Grundfos MAGNA3 a már jól ismert MAGNA technológián, és az elektronikus szivattyúkkal kapcsolatban szerzett tapasztalatainkon alapuló keringető szivattyú. Az állandó mágneses motor, a beépített hőmennyiségmérő és a beépített frekvenciaváltó mellett megjelenő új szabályozási módok – AUTOADAPT, FLOWADAPT, FLOWLIMIT – a legkorszerűbb keringető szivattyút eredményezik.

TÁMOGATOTT CIKK

Hőszivattyúzás okosan

Hőszivattyúzás okosan

Fujitsu Waterstage rendszerekkel

A levegő-víz hőszivattyús rendszerek térnyerésével egyenesen arányosan jönnek elő a vezérléssel kapcsolatos igények. Főleg távoli eléréssel, okosotthon-vezérléssel kapcsolatban keresik a megoldást gépésztervezők és kivitelezők egyaránt.

TÁMOGATOTT CIKK

Antimikrobiális légtechnika vírusok ellen, öntisztulás, hogy a hatás tartós legyen!

Antimikrobiális légtechnika vírusok ellen, öntisztulás, hogy a hatás tartós legyen!

A légtechnikai vezetékrendszerek tervezése, kivitelezése mindig is komoly kihívást jelentett az alkotó folyamatban résztvevők  számára. Annak  ellenére, hogy a lemez megmunkálásának technológiája folyamatosan korszerűsödött, tipizált idomokkal, praktikus kötő- és függesztőelemekkel az előgyárthatóság napjainkra megközelíti a 100%-ot,  mégis a helyszíni méretvételhez kötött alkalmazása szinte elkerülhetetlennek mondható.

Az épületgépész-oktatás fejlesztésének eredményei és kudarcai

Vitaindító véleménycikk

Az alábbiakban tájékoztatjuk mindannyiukat a felsőfokú épületgépész oktatás fejlesztése érdekében 2012. év óta megtett intézkedéseinkről, eredményeinkről, és a sajnálatos kudarcainkról is.

Merkapt Oktoberfest

Merkapt Oktoberfest

2021. szeptember 17.

Merkapt Zrt. ebben az évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját. A jubileum alkalomból szervezett programok közül a szeptember 17-én 14:00 – 21:00 óra között megrendezésre kerülő Merkapt Oktoberfest rendezvényt ajánljuk az épületgépész szakmában dolgozók figyelmébe.

TÁMOGATOTT CIKK

Hogyan fokozható a minőség?

Legyen az égésminőség vagy melegvízellátási minőség, hatékonysági szint vagy hibamentes üzem. A Weishaupt a sok éve sikeres kondenzációs gázkazán-sorozatát egy új (még többet tudó) konstrukcióval egészítette ki 2021-ben: a WTC-GW 25 K-35P beépített tárolós falikészülékkel.

Termosztatikus szeleppel üzemelő használati melegvíz cirkulációs rendszer tervezése

A cikk egy nagypaneles technológiával épült budapesti lakóház kiterjedt használati melegvíz alapvezetékének cseréjéhez végzett tervezési megfontolásokat ismerteti. Az eredetileg horganyzott acélcsővel épült alapvezeték hálózat korróziós problémái miatt a rendszerbe az évek során számtalan szakszerűtlen beavatkozás történt, ezek hatására pedig egyre súlyosabbá váltak a cirkulációs rendszer hibás működésére visszavezethető ellátási panaszok. A hurkolt felszállókkal kialakított rendszer cirkulációs hálózatát a szerzők a DIN 1988 úgynevezett hozzákeverési eljárásával méretezték. A szerzők bemutatják a hozzákeverési eljárást és a cirkulációs felszállókban alkalmazott termosztatikus cirkulációs szelepek méretezését.

TÁMOGATOTT CIKK

Nagyobb épületek levegős hőszivattyúi

Nagyobb épületek levegős hőszivattyúi

IDM TERRA AL 60 MAX

Nagyban gondolkodik? Akkor ez érdekelni fogja! Emlékszik még? Erősnek látszik és az is! Ez a mondat igaz az IDM jelenlegi legnagyobb levegős hőszivattyújára. ….Hőszivattyújára, nem váltószeleppel felszerelt folyadékhűtőjére!

A hőszivattyúzásban rejlő potenciál becslése

A fejlett világban az energetika egyik lehetséges jövőbeli irányvonala a megújuló energiaforrásokra való teljes átállás megvalósítása. Dániában például már 1975-ben megjelent az első tudományosan megalapozott alternatív energiaterv, 2006-ban már a mérnöktársadalom széles körű összefogásával született 100% megújuló stratégia. Ez utóbbira építette a kormányzat saját energetikai koncepcióját.

TÁMOGATOTT CIKK

NEA SMART 2.0 felületfűtő, -hűtő szabályozó

NEA SMART 2.0 felületfűtő, -hűtő szabályozó

Egyszerűen és átláthatóan teljesíti a feladatát

Az elmúlt két évben NEA SMART 2.0 rendszerek a pár szobás társasházi lakásoktól a többszintes, akár 60 helyiséges épületekbe is telepítésre kerültek. Az elméleti és gyakorlati oktatáson részt vett, ezzel a beüzemelésre jogosultságot szervezett kivitelezők visszajelzése egyértelműen pozitív.

TÁMOGATOTT CIKK

Levegő-víz hőszivattyú – a prémiumot is lehet finomra hangolni

Levegő-víz hőszivattyú – a prémiumot is lehet finomra hangolni

Azoknak az új épületeknek, amelyek egy éven belül nem kapnak használatbavételi engedélyt már kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek előírásait. Az épület összesített energetikai jellemzője legfeljebb 100 kWh/m2a lehet és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. A hőszivattyúk így egyre inkább megkerülhetetlenné válnak a hűtés, fűtés és használati melegvíz készítés terén.

TÁMOGATOTT CIKK

Műszaki tartalom optimalizálása az épületgépészetben

Műszaki tartalom optimalizálása az épületgépészetben

Ha kivitelezőként problémát okoznak az áremelkedések hatékony megoldás a Műszaki tartalom optimalizálása. Az épületgépészet területén megtalálhatók a költséghatékony és megfelelő műszaki megoldások – reális áron.

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtési rendszerek kialakításában

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtési rendszerek kialakításában

Amikor az energiamegtakarítás kerül szóba egy fűtési rendszer esetében, akkor mindig a hőtermelő berendezés fogyasztáscsökkentésére gondolunk. Valóban, itt jelentkezhet a legnagyobb megtakarítás, azonban apróbb eredményeket a kiegészítő rendszerek energiacsökkentésével is elérhetünk, és sok kicsi sokra megy alapon az éves megtakarítás jelentős lehet. Nézzük meg a szivattyúk villamos fogyasztásának költségcsökkentési lehetőségeit hidraulikus, mechanikai, és elektrotechnikai szempontból.

TÁMOGATOTT CIKK

Új Galletti folyadékhűtő és hőszivattyú

Új Galletti folyadékhűtő és hőszivattyú

VLE sorozat R-454B hűtőközeggel, 150–600 kW-ig

A meleg kánikulai napok nem csak a split klímákat és klímaszerelőket teszik próbára, hanem több irodaházban a régen telepített, több éves folyadékhűtőket is. Előfordulhat, hogy a legutoljára egy évvel ezelőtt beindított régi, esetleg karban sem tartott folyadékhűtő a hirtelen megugrott terhelést sokszor nem bírja és pont akkor megy tönkre, amikor a hűtésre a legnagyobb szükség lenne.

ELI-ALPS Kutatási Központ épületgépészeti tervezése

Új híd épült a magyar és az európai tudományos élet között

Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt vette át a Magyar Mérnöki Kamara díjátadóján. A cikkben bemutatja a díj odaítélésnek indoklásában megnevezett létesítményt.