e-gépész online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Intelligens szivattyúk – intelligens középületek

Intelligens szivattyúk – intelligens középületek

Az intelligens szivattyúk nagyobb teljesítményt garantálnak

Mi nemcsak egy szivattyúban, hanem teljes szivattyúrendszerekben gondolkodunk. Optimalizáljuk a szivattyúk, a motorok, az irányító és felügyeleti egységek, valamint a mérő- és kommunikációsmodulok működését, hogy azok egységes rendszerben működjenek. Összhangot teremtünk az Ön igényei, a mi szakértelmünk, és a legfejlettebb intelligens szivattyútechnológiák között, bármely felhasználási területen.

Miért kulcsfontosságú lakásállomány energiahatékonyságának javítása?

Miért kulcsfontosságú lakásállomány energiahatékonyságának javítása?

Európa tagállamai elkötelezték magukat a fenntartható energiafogyasztási pálya mellett. 2018 végén hatályba lépett az energiahatékonysági irányelv (EED) módosítása, mely 2030-ra összeurópai szinten 32,5 százalékos energiahatékonysági célt tűz ki.

Ivóvízminőség-biztosítás speciális szerelvényekkel

A csőhálózatban áramló ivóvíz jó minőségének megőrzésére egyre nagyobb figyelem irányul. Ez talán az ún. legionella-rendelet* közelmúltban, 2016. február 4-én történt hatályba lépésének is köszönhető. A baktériumok túlszaporodásának elkerülésére, rosszabb esetben a kialakult fertőzés megszüntetésére külföldi és hazai tapasztalatok alapján több ajánlás is létezik.

Rémhír terjed a gázkészülékek betiltásáról!

Rémhír terjed a gázkészülékek betiltásáról!

2030-tól egyes tagállamok készen állnak a paradigmaváltásra

Tavaly októberében készült el egy dán egyetem tanulmánya, ahol 14 EU tagállam dekarbonizációs lehetőségeit elemezték. A kutatás vezetője szerint vannak olyan országok, ahol reális lehet, hogy a háztartások gázfogyasztása fűtési és melegvízellátásra kiváltásra kerüljön alternatív megoldással és be lehessen tiltani a gáz- és olajfűtő készülékeket.

Véleménycikk: tervezői gondolatok a beruházás-lebonyolítói képzés kapcsán

Elöljáróban leszögezném, hogy természetesen minden szakmai továbbképzési lehetőségnek örülni kell és örülünk is. Azonban beleolvastam a 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szövegébe…

TÁMOGATOTT CIKK

testo 300 – Intelligens füstgázelemző praktikus szettekben

testo 300 – Intelligens füstgázelemző praktikus szettekben

A fűtési szezon idején minden segítség jól jön a fűtésszerelőknek, hogy lépést tudjanak tartani a megnövekedett számú rendelésekkel. A következő generációs testo 300 füstgázelemző felhasználóbarát vezérléssel és praktikus funkciókkal könnyíti meg a szakemberek dolgát.

Mire figyeljünk, ha árleszállítást tartunk?

Az értékesítést gyakran próbálják a vállalkozások árleszállításokkal és más hasonló módokon élénkíteni. Ám néhány szempontot fontos észben tartani, hogy a meghirdetett akció ne minősülhessen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak.

TÁMOGATOTT CIKK

Jubileumi HUNGAROTHERM 2019-ben!

Jubileumi HUNGAROTHERM 2019-ben!

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2019-ben április 3-7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő és az idén már 10. alkalommal sorra kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még erőteljesebb szakmai részvétel várható látogatói oldalról.

Hűtőberendezések leolvasztása

Hűtőberendezéseink üzemeltetése közben az elpárologtató felületi hőmérséklete alacsony (mélyhűtők esetében akár –30 °C) is lehet, ezért a levegő nedvességtartalma kicsapódik, és dér vagy jég formájában rárakódik a lamellázatra. Ennek az lesz a következménye, hogy blokkolni fogja az áramló levegő útját, így a levegő nem tudja elvonni a hőt a lamellázatról.

A Katasztrófavédelem tájékoztatója

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részletes tájékoztatót állított össze a Magyar Mérnöki Kamara tagjai számára.

TÁMOGATOTT CIKK

Intelligens füstgázelemzés

Intelligens füstgázelemzés

Az új testo 300 füstgázelemző

Az új testo 300 füstgázelemző egyesíti a felhasználóbarát vezérlést, a robusztus kialakítást, és a hatékony dokumentációt.

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

Az egyik kollégánk számolt utána, hogy a minimális építőipari rezsióradíj mennyire fedezi azokat a költségeket, amelyeket elvben tartalmaznia kellene.

Négyszög befúvó oldalarányának kapcsolata a légvezetési rendszerrel

A négyszög keresztmetszetű befúvószerkezetek igen elterjedtek a légtechnikai rendszerekben, ami egyrészt belsőépítészeti, esztétikai okokkal magyarázható, másrészt pedig áramlástechnikai szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek. A négyszög befúvók egyik gyakran alkalmazott típusa a rés, amely lehet egy-, két-, három-, esetleg négysoros kivitelű. A résbefúvó oldalaránya a szerkezet hosszának és szélességének a hányadosa, ami fontos tervezési paraméter.

Így zajlottak az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényei

Így zajlottak az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényei

Íme az év épületgépészei

A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 22 sikeres év után 2018-ban jelentősen tovább fejlődött. Ez öröm az épületgépészek számára, mert a MÉN alapjain egy még szélesebb szakmai összefogással, országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá, Országos Magyar Épületgépész Napokká alakult, megtartva a megszokott magasszintű szakmai és szórakoztató programjait.

TÁMOGATOTT CIKK

COP 24: a réz a megfelelő fém energiarendszer átalakításához

COP 24: a réz a megfelelő fém energiarendszer átalakításához

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

TÁMOGATOTT CIKK

Párásítás és hűtés

Párásítás és hűtés

RO berendezésekkel

A párásítás során, nagy nyomással előállított vízpermetet juttatunk a levegőbe. Ilyenkor gyakori probléma, hogy a megfelelő minőségű permet előállításáért felelős fúvókák túl gyorsan, (akár egy nap alatt) eltömődnek. Ilyen esetekre kiváló megoldás az RO berendezések használata.

TÁMOGATOTT CIKK

A szén-monoxid-mérés fontossága

A szén-monoxid-mérés fontossága

Testo szén-monoxid-mérők

A fűtési időszakban különös figyelmet kell fordítani a biztonságra. A szén-monoxid a nem megfelelő égés mellékterméke, okozhatja az elégtelen levegőellátás, a helytelen tüzelés, vagy éppen a fűtésrendszer és a füstgázelvezető karbantartásának hiánya.

Teljesítette a második fizetési ütemet a Mart

2018. november 30-án volt a Mart Kft. csődegyezsége szerinti második fizetési ütem időpontja, amit az épületgépészeti kereskedő cég betartott, a vállalt kifizetést teljesítette.