e-gépész online szaklap

Geotermikus erőmű Chilében

Geotermikus erőmű Chilében

2017. június 12. óta a tervezett 48 MW-os teljes kapacitással működik Dél-Amerika első geotermikus erőműve a chilei Atacama-sivatag hegyvidéki részén. A 4500 méteres tengerszint feletti magasság és a szélsőséges időjárás csak kettő a sok különleges nehézség közül, amivel az olasz beruházó cég, az ENEL Greenpower szakembereinek meg kellett küzdenie. Az elért siker nyomában azonnal megkezdték az ún. második ütem végrehajtását, amivel megkétszerezik az erőmű teljesítményét.

Megvalósítható-e a gömb alakú lombház?

Megvalósítható-e a gömb alakú lombház?

Egy beruházó, aki különféle alternatív és újszerű szálláshelyek létrehozásán töri a fejét, kereste meg Koós Miklós építészt, hogy tervezzen neki egy gömb alakú lombházat.

Fűtéskorszerűsítés költségmegosztókkal

Fűtéskorszerűsítés költségmegosztókkal

Egy panelházi felújítás akkor a legjobb, leggazdaságosabb, ha komplex, azaz egyszerre szigetelik az épületet, cserélik ki a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert. Így valóban elérhető több mint 40 százalékos megtakarítás. Ez alkalommal koncentráljunk csak a fűtéskorszerűsítésre, és vizsgáljuk meg egy debreceni, 140 lakásos panelház felújítását. A számok önmagukért beszélnek!

TÁMOGATOTT CIKK

CHIGO VRF rendszerek a Columbus Klímától

CHIGO VRF rendszerek a Columbus Klímától

A CHIGO VRF (változó hűtőközeg tömegáramú rendszer) hazai piacra történő bevezetése különösen sikeresnek ígérkezik, hiszen jó ár-érték arányú, és megbízhatóan működő berendezésekről van szó.

Mennyi rézre van szüksége a fotovoltaikus iparnak?

Mennyi rézre van szüksége a fotovoltaikus iparnak?

A réz kulcsfontosságú anyag a napelemes energiaellátás töretlen fejlődése, és a fenntartható energiaellátás felé való átmenet költséghatékony megvalósításának biztosítása terén.

A faégetéssel kapcsolatos tévhit

A faégetéssel kapcsolatos tévhit

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

Tovább növeljük a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét, ha eseti elbírálás nélkül fára vagy biomasszára cseréljük a szenet, a kőolajat és a földgázt – ezzel pedig veszélyeztetjük a párizsi klímaegyezmény sikerét – figyelmeztet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Vízlágyítás, víztisztítás – de mivel?

Vízlágyítás, víztisztítás – de mivel?

A vízkőmentes fűtési rendszernek sokkal magasabb a hatásfoka, a berendezések élettartama pedig akár kétszeresére is nőhet lágy víz használata esetén.

Módosult az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló korm. rendelet

A Magyar Közlöny 2018. évi 103. számában hosszú várakozást követően megjelent az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása. A módosítás kidolgozásában a Magyar Mérnöki Kamara szakmai javaslataival aktívan közreműködött.

A gépészet kerüljön külön helyiségbe?

Aktuális kérdést feszeget Versits Tamás az Otthonok és megoldások 2018/01 számában megjelent írásában.

TÁMOGATOTT CIKK

A Fisher Klíma 2018-as új, oldalfali split modelljei

A Fisher Klíma 2018-tól hazánkban is elérhetővé teszi legújabb R32 hűtőközeggel működő légkondicionálóit. Egyedülálló oldalfali split választékában 3 különböző sorozat – Nordic, Comfort Plus és Summer – érhető el 2,5–7 kW közötti hűtési teljesítménytartományban.

Tewis Smart Systems S.L. a Daikin tulajdonában

Tewis Smart Systems S.L. a Daikin tulajdonában

A Daikin cégcsoport tovább fejlesztette üzleti profilját, integrált hűtési megoldásokat biztosítva az élelmiszer-kiskereskedelem számára.

Egymillió lakás felújítása maradt el

Számottevően javulna a hazai ingatlanállomány minősége, ha állami eszközökkel élénkítenék a lakásfelújítási kedvet, ami a gazdasági válság utáni mélypontról épp tavaly szökött már csaknem olyan magasságba, mint amekkorán folyamatosan pörögnie kellene.

Meleg mennyezet és huzat együttes hatása

Élőalanyos kísérletek

A mennyezetfűtéssel üzemelő irodák egyre nagyobb teret hódítanak a szigorodó energetikai követelményeknek köszönhető hőszükséglet-csökkenés miatt. Ilyen épületek esetén előállhat a meleg mennyezet és a huzat diszkomfort tényezők együttes hatása. Ezt az együttes hatást vizsgáltuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudmányi Egyetem ÉPGET Tanszék Macskásy komfort és klímatechnikai laboratóriumában.

A minimalizmus szépsége

A minimalizmus szépsége

A Daikin bemutatja az új szabályozó egységét, melynek elegáns és kortárs dizájnja mögött egyedi funkciók rejtőznek.

A légkondicionálás fontosabb a fűtésnél

A légkondicionálás fontosabb a fűtésnél

Ma már a használt lakások több mint tizedét légkondicionálóval kínálják eladásra, a fűtéskorszerűsítések nyoma azonban tíz évre visszatekintve sem igazán mutatható ki.

Letölthető az első magyar BIM-kézikönyv

Letölthető az első magyar BIM-kézikönyv

A négyrészes sorozat első kötete nem csupán az épületinformációs modellezéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat ismerteti, hanem a technológia széleskörű felhasználási lehetőségeit is részletesen bemutatja.

TÁMOGATOTT CIKK

Látogatás a Galletti cégcsoportnál

Látogatás a Galletti cégcsoportnál

A többéves hagyományt folytatva 2018. június 3–6. között tervezők, szakmai partnerek kíséretében a magyarországi Galletti képviselet ismét látogatást tett Olaszországban, a GALLETTI és a CETRA gyárban Bologna mellett, illetve a HIREF-ENEREN-HIDEW gyárban Padova mellett.

TÁMOGATOTT CIKK

Daikin & Zanotti – a hűtés királya

Az ipari, kereskedelmi hűtésre és mélyhűtésre specializálódott olasz Zanotti márka 2016-os akvizíciójával a Daikin cégcsoport változatos, szinte minden igényt lefedő termékcsaláddal van jelen a piacon a kereskedelmi hűtés összes szegmensében, az élelmiszer-termelésben és szállítmányozásban (szárazföldi szállítás) kiegészítve a kiskereskedelemben alkalmazott rendszerekkel.