e-gépész online szaklap

Meddig 5% és mikortól 27% a lakásáfa?

Meddig 5% és mikortól 27% a lakásáfa?

Megjelent a NAV állásfoglalása arról, hogy az új építésű lakásoknál meddig lehet az 5%-os általános forgalmi adót alkalmazni, és mikortól 27% az áfa.

Alkutól a kartellig, avagy meddig tiszta a piaci verseny?

Alkutól a kartellig, avagy meddig tiszta a piaci verseny?

Mit szabad és mit nem tisztességes versenykörülmények között? Meddig terjed az anyavállalatok hatásköre az árak meghatározásában, és mikor minősül törvénytelennek a gazdasági szereplők piaci magatartása? Sokakat foglalkoztató kérdések ezek, melyek mindig akkor merülnek fel, amikor egy-egy botrányos eset felszínre kerül. Akárhogyan is történjen a kartellezés, egy biztos: a fogyasztó húzza a rövidebbet.

TÁMOGATOTT CIKK

Vízkezelés a mezőgazdaságban

Vízkezelés a mezőgazdaságban

A víz minősége régiónként épp annyira eltérő, mint a geológiai adottságok. A víz kémiai és érzékszervi tulajdonságai könnyen módosíthatók víztisztító, vízkezelő berendezésekkel.

Hőszigetelés és parapetes konvektor

Hőszigetelés és parapetes konvektor

Manapság egyre több lakóépület homlokzata újul meg, hőszigetelést, új vakolatot kap. Miközben a falazat vastagsága 10–30 centiméterrel növekszik, aközben a régi parapetes konvektorok égéstermék elvezetői a helyükön maradnak, nem hosszabbítják meg őket. Ezért gyakran találkozunk a vakolatba süllyesztett szélfogó rácsokkal, melyek sem esztétikailag, sem tüzeléstechnikailag nem állják meg a helyüket. Sőt, tűzveszélyesek is lehetnek.

A „hagyományos” gázkazánok mától nem helyezhetők üzembe!

A „hagyományos” gázkazánok mától nem helyezhetők üzembe!

Bezáródik a kiskapu!

A 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet 10/A. §-ának (4) bekezdése szerint 2018. szeptember 26. napját követően Magyarországon nem helyezhetők üzembe azok a 813/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó gázkazánok és a 814/2013/EU rendelet hatálya alá tartozó gázüzemű vízmelegítők, amelyek nem teljesítik az EU rendeletekben 2018. szeptember 26. napját követő időszakra előírt maximum 56 mg/kWh égéshőre számolt nitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó határértéket.

TÁMOGATOTT CIKK

Cetra by Galletti RPE hővisszanyerős szellőztetők

Cetra by Galletti RPE hővisszanyerős szellőztetők

A CETRA a légkezelésben szerzett 30 éves tapasztalatának felhasználásával alkotta meg ezt a magas hatásfokú hővisszanyerőt.

Felhívás a vidéki szakmagyakorlókhoz

Az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökének felhívása a vidéki szakmagyakorlókhoz, épületgépész kollégákhoz az Országos Magyar Épületgépész Napok 2018 programok szervezésére!

HUNGAROTHERM 2019

HUNGAROTHERM 2019

Kedvezmény szeptember végéig!

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, a CONSTRUMA csokor a HUNGAROTHERM kiállítással együtt legközelebb 2019. április 3-7. között várja majd a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az otthonteremtés legnagyobb eseménye az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek kínál újabb lehetőséget a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására.

Miért villamosítsuk a hevítést?

A hevítés folyamatának villamosítása az ipar dekarbonizációjának attraktív lehetősége, és jelentősen megváltoztathatja a villamos energia ipari felhasználását egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás korlátozva van.

Készülékcsere vagy egyszerűsített készülékcsere

Készülékcsere vagy egyszerűsített készülékcsere

A 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6/A §-a 2018. szeptember 19-től hatályos, amely a gázkészülékcserére vonatkozó tevékenységeket egyértelműsíti.

Szolgáltatói területenként eltérő jogszabályi alkalmazások tapasztalhatók

Ez derül ki a MÉGSZ által végzett felmérésből, amelynek összegzését irritáló és zavaró területi eltérések a gázipari jogszabályok alkalmazásában címen tettek közzé.

TÁMOGATOTT CIKK

Hővisszanyerős szellőztető a Fishertől

Hővisszanyerős szellőztető a Fishertől

Hamarosan elérhető!

A szellőztetésre régebben megoldást jelentett az ajtókon és ablakokon keresztüli friss levegő utánpótlás, mely sokban függött a kinti levegő minőségétől. A légcserére szánt idő is ennek mértékében változott, hisz nem mindegy, melyik évszakban tesszük, illetve épp a belvárosban vagy egy nyugalmas kertesházi övezetben élünk. A műanyag nyílászárók elterjedésével ráadásul a régebbi fa nyílászárókkal szemben még az illesztési hibákból eredő légcserét is kiiktattuk, így a meleg levegővel együtt a párát is bezártuk.

TÁMOGATOTT CIKK

Integrált tűzvédelem

Integrált tűzvédelem

A technológiai előnyök kihasználásával a tűzvédelem reaktív műveletből, aktív védelemmé alakítható. ​A tűzesetek okozta károk emberi életekben, személyi sérülésekben és gazdasági károkban mérhetők. Megfelelő aktív védelemmel megőrizhetjük épületeink értékét és életeket óvhatunk meg.

Szükséges-e épületgépész kiviteli terv vagy elég a rendszerleírás?

Szükséges-e épületgépész kiviteli terv vagy elég a rendszerleírás?

Az e-gépészen keresztül érkező kérdéseket igyekszünk nyilvánosan megválaszolni, természetesen a kérdező kilétének felfedése nélkül, ezúttal is így teszünk.

Újra fókuszban a gázkonvektorok problémája

Újra fókuszban a gázkonvektorok problémája

Idén januártól már csak a korszerű gázégővel és vezérléssel ellátott konvektorok szerelhetők fel hivatalosan. Az eltelt több mint fél év arra sarkall bennünket, hogy összegezzük a tapasztalatokat, és a tudnivalókat.

Hogyan biztosítsunk családunknak tiszta, higiénikus csapvizet?

Az életre szóló ivóvízélmény!

Többször találkoztam azzal a kérdéssel, hogy épületgépész mérnökként, egy világszintű gyártó cég vezető beosztásban dolgozó munkatársaként, melyek azok a szakterületek, kérdéskörök, amelyek szenvedélyesen érdekelnek, amiért lelkesedni tudok, amit ahol csak tehetem, szóba hozok, hogy a fontosságát hangsúlyozzam. Ez számomra nem más, mint a tiszta ivóvíz kérdése, azaz hogyan tudunk családunknak higiénikus csapvizet biztosítani? Az a meggyőződésem, hogy az ivóvíz a legfontosabb élelmiszerünk, azonban mégsem bánunk vele ehhez mérten. A következőkben, mintegy személyes vallomásként szeretném megosztani az én, mondhatni különleges kapcsolatomat az ivóvízzel.

Kérdés az épületgépész tervezői jogosultság megszerzéséről

Kérdés az épületgépész tervezői jogosultság megszerzéséről

Az Óbudai Egyetem egyik utolsó éves gépészmérnök (Bsc) hallgatója tett fel kérdést a Magyar Kamara Épületgépészeti Tagozatába való felvétellel és az épületgépész tervezői jogosultság megszerzésével kapcsolatban.

Ajánlás az építési területek tűz- és baleseti kockázatának csökkentésére

mobil, vezeték nélküli tűzérzékelő-, jelző- és riasztóeszközök alkalmazásával

Az építési beruházások szereplői (ezen belül is elsősorban a megrendelők, beruházók, építtetők, generálkivitelezők, a munka- és tűzvédelem területén eljáró tervezők és szakértők), valamint a biztosítótársaságok közös érdeke az építkezéseken bekövetkező tűzesetek, egyéb veszélyhelyzetek, balesetek kapcsán keletkező kár mértékének minimalizálása és az emberi életek védelme.