e-gépész online szaklap

Gázszivárgás-felderítés drónnal

Gázszivárgás-felderítés drónnal

Az ipari létesítmények és a háztartások gázellátását biztosító csővezetékek gyakran megközelíthetetlen területeken futnak. E csőhálózatok üzemeltetőinek szavatolniuk kell a csővezetékek biztonságát, épségét és megbízható üzemét, azonban a szagtalan és láthatatlan gázszivárgások felderítése komoly kihívás, és igen költséges művelet. Egy új eszközzel a gázszivárgások a korábbiakhoz képest gyorsabban és megbízhatóbban deríthetők fel.   

TÁMOGATOTT CIKK

Alumíniumlamellás szellőzőrácsrendszer

Alumíniumlamellás szellőzőrácsrendszer

Napjainkban egyre több olyan igény érkezik gépészeti terek fedésével kapcsolatosan, ahol esztétikus kivitelű, karbantartásmentes lamellás falakat keresnek.

TÁMOGATOTT CIKK

Árnyékolórendszerek, gépészeti terek takarása

Árnyékolórendszerek, gépészeti terek takarása

Bemutatkozik a Syba Napvédelem Kft.

A Syba Napvédelem Kft. 1988. óta gyárt alumínium- és textilárnyékolókat, és szereli ezeket projektekre. Fő terméke a 90-es években a szalagfüggöny volt, hiszen a német anyacég is ezt gyártotta, és ez a termék kínálta a legjobb megoldást a szabályozható árnyékolásra.

TÁMOGATOTT CIKK

Új álló gázkazánok a Weishaupttól

2021 sok Weishaupt újdonságot hozott. Az évek óta ismert fali és álló kondenzációs gázkazán-sorozatok új tagokkal bővültek.

TÁMOGATOTT CIKK

Hőszivattyúk beépített helyiséghőmérséklet-szabályozással

Hőszivattyúk beépített helyiséghőmérséklet-szabályozással

Megoldás szűkre szabott gépészeti helyiségekben

Ismert üzembiztonsági okok miatt a hőszivattyúk zavartalan üzemét általában puffertároló alkalmazásával biztosítjuk.

Mennyire „zöld” az új debreceni strandfürdő?

Mennyire „zöld” az új debreceni strandfürdő?

Az új debreceni Aquaticum strandfürdő nemcsak építészeti megoldásaiban egyedülálló, de magas teljesítményigénye miatt gépészeti megoldásaiban is kiemelkedő projektje a BORD Építész Stúdiónak. Az iroda minden épületénél komoly figyelmet fordít a megújuló energiák hasznosítására, ami egy ilyen léptékű vizes létesítménynél különösen fontos szempont volt.

Vinkler Károly beszéde

Vinkler Károly beszéde

A közelmúltban hunyt el Vinkler Károly kollégánk, akinek elvesztése a szakmában is pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Most a Magyar Mérnöki Kamara Tiszteletbeli Tagja elismerés tavalyi átvételekor elhangzott beszédjét elevenítjük fel.

TÁMOGATOTT CIKK

Fisher e-HeatR – az egyszerűsége teszi lenyűgözően hatékonnyá

Fisher e-HeatR – az egyszerűsége teszi lenyűgözően hatékonnyá

Mi alapján ítélünk meg manapság egy levegő-víz hőszivattyút? Ár? Teljesítmény? Hatékonyság? Külső megjelenés? Vezérlés? Bizony ezek lehetnek a legfőbb kérdések, amikre végfelhasználóink választ szeretnének kapni első körben.

TÁMOGATOTT CIKK

Ne maradjon le a szaniterágazat jövőjéről!

Geberit Innovation Days

A „House of Geberit” hibrid kiállítás lényegre törő és párbeszéden alapuló formában mutatja be a designnal, funkcionalitással és technológiával kapcsolatos innovációit

Zehnder ComfoAir 350 webinárium

Zehnder ComfoAir 350 webinárium

A Zehnder többféle géptípust ajánl a 300-350 m³/h kategóriában: a Standard, a ComfoAir E, a ComfoAir Q és Novus modelleket. Talán zavarba ejtő lehet a széles kínálat, de a gépek között vannak különbségek. A 45 perces webinárium célja a gépek bemutatása, összehasonlítása.

A 2021. évi MMK tisztújítás jelöltjeinek listája

A kamarai törvény, valamint a hatályos kamarai alapszabály értelmében a Magyar Mérnöki Kamara 2021 folyamán tisztújító küldöttgyűlést tart. A jelöltállítás megtörtént, a jelölések összesítésre kerültek, az egyes tisztségekre érvényes jelölést szerzők listája az alábbiakban olvasható.

Ammóniaelszívó haváriaszellőzés tervezési kérdései

Az ammónia (R717) nem csak a természetes hűtőközegek között kiemelkedő. Kitűnő hűtéstechnikai tulajdonságai mellett kedvező áron beszerezhető, olcsóbban üzemeltethető az ilyen rendszer, valamint a természetre, ózonrétegre gyakorolt negatív hatása is gyakorlatilag elhanyagolható. Használata azonban körültekintést, óvatosságot igényel, mivel gyúlékony, és az élő szervezetre nagy koncentrációban veszélyes anyag. Nagyteljesítményű ipari berendezéseknél reális veszélyforrást jelent az ammónia szivárgása, ami egy zárt gépészeti helyiségben könnyen életveszélyes helyzettel fenyegethet. A cikkben bemutatásra kerül az ammónia, mint hűtőközeg, valamint az MSZ EN 378 szabvány alapján a biztonsági elszívó hálózat méretezésének menete.

TÁMOGATOTT CIKK

Tervezzen prémium minőségű IDM hőszivattyúval

Tervezzen prémium minőségű IDM hőszivattyúval

és nem lesz problémája a hőszivattyú zajterhelése miatt!

A levegő-víz hőszivattyúk dinamikus elterjedésével mára sokunknak vannak üzemeltetési tapasztalataink. Bizonyára sokan hallottunk szomszédok közötti konfliktusról, melyet egy-egy levegős hőszivattyú kültéri egységének zajterhelése generált. Az IDM Energiesysteme Gmbh rendhagyó megoldások alkalmazásával elérte, hogy ma a leghalkabb kültéri egységet a kínálatában találja.

TÁMOGATOTT CIKK

Weishaupt kondenzációs kazánok

Ismert, hogy a gáz kondenzációs technika elvéből fakadóan takarékos. A Weishaupt berendezések ezt a legmagasabb szinten nyújtják.

TÁMOGATOTT CIKK

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

Modern világunk intelligens és zöld épületei, intelligens és minden igényt kielégítő szivattyú megoldásokat igényelnek. A Grundfos az épületgépészeti alkalmazások minden területére kínál szivattyúkat.

2020-ban 15%-kal csökkent a megkezdett építési projektek összértéke

2020-ban a világjárvány miatt jelentős zuhanás volt tapasztalható az építőiparban is, az évet pedig az utolsó negyedév sem tudta megmenteni. Az előző év alacsony értékűnek számító negyedik negyedévéhez hasonló mértékű, 442 milliárd forintos összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Szakmai fórumot hoztak létre az épületgépészet meghatározó hazai résztvevői

Szakmai fórumot hoztak létre az épületgépészet meghatározó hazai résztvevői

A hazai épületgépészet öt szereplője együttműködési megállapodást kötött, és megalapította a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumot. A több mint négyezer mérnököt és épületgépészt összefogó együttműködés célja, hogy egységesen és hatékonyan képviselje az egyre növekvő fontosságú épületgépészeti szakma érdekeit, segítse a kiegyensúlyozott szakmai kapcsolatok kialakítását, támogassa a szakmai utánpótlásképzést, valamint erősítse a szakma külső kapcsolatrendszerét.

Rövid távú célok vezérelte lakáspolitikával nem várható tartós növekedés

Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2021-2024

Az optimizmus és a pesszimizmus kettőssége határozza meg az építési piac várakozásait az elkövetkező évekre – derül ki a független piaci elemzés, az Építési Piaci Prognózis most megjelent, a 2021-2024 évekre előrejelzéseket kínáló kiadványban.