e-gépész online szaklap

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

Mennyi valójában a minimális építőipari rezsióradíj?

Az egyik kollégánk számolt utána, hogy a minimális építőipari rezsióradíj mennyire fedezi azokat a költségeket, amelyeket elvben tartalmaznia kellene.

Négyszög befúvó oldalarányának kapcsolata a légvezetési rendszerrel

A négyszög keresztmetszetű befúvószerkezetek igen elterjedtek a légtechnikai rendszerekben, ami egyrészt belsőépítészeti, esztétikai okokkal magyarázható, másrészt pedig áramlástechnikai szempontból kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek. A négyszög befúvók egyik gyakran alkalmazott típusa a rés, amely lehet egy-, két-, három-, esetleg négysoros kivitelű. A résbefúvó oldalaránya a szerkezet hosszának és szélességének a hányadosa, ami fontos tervezési paraméter.

Így zajlottak az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényei

Így zajlottak az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényei

Íme az év épületgépészei

A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 22 sikeres év után 2018-ban jelentősen tovább fejlődött. Ez öröm az épületgépészek számára, mert a MÉN alapjain egy még szélesebb szakmai összefogással, országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá, Országos Magyar Épületgépész Napokká alakult, megtartva a megszokott magasszintű szakmai és szórakoztató programjait.

TÁMOGATOTT CIKK

COP 24: a réz a megfelelő fém energiarendszer átalakításához

COP 24: a réz a megfelelő fém energiarendszer átalakításához

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

TÁMOGATOTT CIKK

Párásítás és hűtés

Párásítás és hűtés

RO berendezésekkel

A párásítás során, nagy nyomással előállított vízpermetet juttatunk a levegőbe. Ilyenkor gyakori probléma, hogy a megfelelő minőségű permet előállításáért felelős fúvókák túl gyorsan, (akár egy nap alatt) eltömődnek. Ilyen esetekre kiváló megoldás az RO berendezések használata.

TÁMOGATOTT CIKK

A szén-monoxid-mérés fontossága

A szén-monoxid-mérés fontossága

Testo szén-monoxid-mérők

A fűtési időszakban különös figyelmet kell fordítani a biztonságra. A szén-monoxid a nem megfelelő égés mellékterméke, okozhatja az elégtelen levegőellátás, a helytelen tüzelés, vagy éppen a fűtésrendszer és a füstgázelvezető karbantartásának hiánya.

Teljesítette a második fizetési ütemet a Mart

Teljesítette a második fizetési ütemet a Mart

2018. november 30-án volt a Mart Kft. csődegyezsége szerinti második fizetési ütem időpontja, amit az épületgépészeti kereskedő cég betartott, a vállalt kifizetést teljesítette.

Lényegesen kedvezőbb lesz a szabványokhoz való hozzáférés

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

Az ÉMI álláspontja a tűzvédelmi célú építési termékekkel kapcsolatban

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szakmai álláspontja a tűzvédelmi célú építési termékek forgalmazásával és beépítésével kapcsolatosan.

TÁMOGATOTT CIKK

Levegő-víz hőszivattyú a rohamosan terjedő fűtési megoldás

Levegő-víz hőszivattyú a rohamosan terjedő fűtési megoldás

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy az új építésű lakások, családi házak fűtésénél a hőszivattyúk egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, miközben a „hagyományos” gáz vagy szilárd tüzelőanyagos fűtések visszaszorulóban vannak. Az ok nyilvánvaló. Egy új ház, lakás vagy kereskedelmi létesítmény építésekor modern, energiatakarékos, és innovatív „XXI. századi” fűtési megoldást szeretne a felhasználó.

TÁMOGATOTT CIKK

Energiamegtakarítás épületautomatikával

Energiamegtakarítás épületautomatikával

Az épületautomatizálás megfelelő alkalmazásával az európai épületekben felhasznált teljes energia 15-22%-át takaríthatjuk meg. Még jelentősebb a klímaváltozás hatásinak enyhítéséhez való hozzájárulás: 260-419 millió tonna CO2 kibocsátás takarítható meg, ami 8-13%-a a tüzelőanyagok elégetéséből származó összes kibocsátásnak. Ezen megtakarítások ráadásul nagyon költséghatékonyak, a nyereség 9-szer nagyobb lehet, mint a költségek. Továbbá, pl. az épülethéjazat energiahatékonyságának növelésével (szigetelés) ellentétben, alkalmazása nem jár jelentős rombolással, beavatkozással az épületstruktúrába.

Cél az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása

Cél az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása

A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága november 20-án először rendezett mérnöketikai konferenciát. A rendezvénnyel a Kamara célkitűzése, hogy a kamarai törvényben előírt feladatokon túl – megelőző jelleggel – az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása, erősítése érdekében is tegyenek lépéseket.

Épületgépészeti kiállítás

Kiállítók és standbeosztás

Országos Magyar Épületgépész Napok műegyetemi rendezvényeinek egyik fő eseménye a kiállítás, amelyen közel 50 kiállító várja az érdeklődőket a BME „E” épületének emeletén.

Épületgépész rendezvények Budapesten és országszerte

Épületgépész rendezvények Budapesten és országszerte

Országos Magyar Épületgépész Napok minden programja egy helyen!

A hazai épületgépészek munkáját fókuszba állító Magyar Épületgépészek Napja nagy múltra tekinthet vissza, hiszen ezidáig 22. alkalommal került megrendezésre a főváros és az épületgépészeti szakterület emblematikus programjaként. A MÉK 2018-ban országossá bővül és válik egy átfogó programsorozattá, amely Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) elnevezéssel kíván az épületgépész-szakma ünnepe lenni.

TÁMOGATOTT CIKK

A fűtési keringtetőszivattyúk új generációja megérkezett!

A fűtési keringtetőszivattyúk új generációja megérkezett!

A Grundfos fűtési keringtetőszivattyúk megújultak! Az új funkciók nagyobb komfortot, nagyobb megtakarítást jelentenek mind a szerelőknek, mind a végfelhasználóknak.

Regélő tárgyak a MACSOI Népi Kályhás-Kandallós találkozóján

Regélő tárgyak a MACSOI Népi Kályhás-Kandallós találkozóján

Idén először gyakorlati nap előzte meg a szakmai konferenciát

Szeptember végén került sor a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének szakmai találkozójára, ahol a konferencia mellett, kályha- kandalló- és kemenceépítési bemutatókra, valamint szakmai ügyességi vetélkedőkre is sor került.

A magyar földgázrendszer éves adatai

A magyar földgázrendszer éves adatai

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az FGSZ Zrt. együttműködésében ötödik alkalommal jelent meg a magyar és a nemzetközi adatokat tartalmazó kiadvány, amelyből kiderül, hogy – bár nőtt a hazai földgázfogyasztás – a felhasználók ellátása 2017-ben is zavartalan volt.

A készülékcsere keretében elvégezhető tevékenységek

Szolgáltatói tájékoztató a készülékcsere kapcsán

2018 szeptemberében lépett hatályba a 11/2013. (III.21.) NGM rendelet új 6/A. §-a, amely pontosítja a 2008. évi XL. törvény 89. §-a szerinti készülékcsere fogalmát, és a készülékcsere keretében elvégezhető tevékenységeket. Ezek kapcsán adjuk közre az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. tájékoztató anyagát.