e-gépész online szaklap

TÁMOGATOTT CIKK

Weishaupt kondenzációs kazánok

Ismert, hogy a gáz kondenzációs technika elvéből fakadóan takarékos. A Weishaupt berendezések ezt a legmagasabb szinten nyújtják.

TÁMOGATOTT CIKK

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

Modern világunk intelligens és zöld épületei, intelligens és minden igényt kielégítő szivattyú megoldásokat igényelnek. A Grundfos az épületgépészeti alkalmazások minden területére kínál szivattyúkat.

2020-ban 15%-kal csökkent a megkezdett építési projektek összértéke

2020-ban a világjárvány miatt jelentős zuhanás volt tapasztalható az építőiparban is, az évet pedig az utolsó negyedév sem tudta megmenteni. Az előző év alacsony értékűnek számító negyedik negyedévéhez hasonló mértékű, 442 milliárd forintos összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Szakmai fórumot hoztak létre az épületgépészet meghatározó hazai résztvevői

Szakmai fórumot hoztak létre az épületgépészet meghatározó hazai résztvevői

A hazai épületgépészet öt szereplője együttműködési megállapodást kötött, és megalapította a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumot. A több mint négyezer mérnököt és épületgépészt összefogó együttműködés célja, hogy egységesen és hatékonyan képviselje az egyre növekvő fontosságú épületgépészeti szakma érdekeit, segítse a kiegyensúlyozott szakmai kapcsolatok kialakítását, támogassa a szakmai utánpótlásképzést, valamint erősítse a szakma külső kapcsolatrendszerét.

Rövid távú célok vezérelte lakáspolitikával nem várható tartós növekedés

Rövid távú célok vezérelte lakáspolitikával nem várható tartós növekedés

Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2021-2024

Az optimizmus és a pesszimizmus kettőssége határozza meg az építési piac várakozásait az elkövetkező évekre – derül ki a független piaci elemzés, az Építési Piaci Prognózis most megjelent, a 2021-2024 évekre előrejelzéseket kínáló kiadványban.

TÁMOGATOTT CIKK

Három új, kiemelkedő tudású kondenzációs gázkazán a Weishaupt kínálatában

Három új, kiemelkedő tudású kondenzációs gázkazán a Weishaupt kínálatában

Az 1,9…32 kW teljesítménytartományban 3 új, kiemelkedő tudású készülékkel áll a felhasználók rendelkezésére a Weishaupt.

TÁMOGATOTT CIKK

Továbbfejlesztette evohome rendszerét a Resideo

Továbbfejlesztette evohome rendszerét a Resideo

A Resideo Technologies Inc., az otthoni kényelmi és biztonsági megoldások globális szolgáltatója nemrég bejelentette, hogy továbbfejlesztette úttörő Honeywell Home evohome intelligens zónaszabályozó rendszerét, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egy okostelefon alkalmazás segítségével helyiségenként kezeljék az otthoni hőmérsékletet. 

TÁMOGATOTT CIKK

Kedvezményes jelentkezés a CONSTRUMA csokorra február 15-ig

Kedvezményes jelentkezés a CONSTRUMA csokorra február 15-ig

A KSH legfrissebb adatai szerint fél éves folyamatos növekedési pályát tudhat maga mögött az építőipar a tavaszi visszaesést követően. Számos tényező arra utal, hogy várhatóan tovább erősödik ez a tendencia az idén. A CONSTRUMA Otthonteremtési csokor kiváló lehetőség arra, hogy ezeket a növekedést segítő hatásokat az építőipar, épületgépészet, lakberendezés, belsőépítészet területén működő vállalkozások még hatékonyabban kiaknázzák.

Együttműködési megállapodás

Megalakult a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum

A magyar épületgépészet területén az elmúlt három évtizedben gyakran volt tapasztalható a szakmán belüli párbeszéd és egyeztetés hiánya, ebből következően az érdekérvényesítés nehézsége. Az utóbbi évek pozitív szakmai-közéleti változásai, az együttműködés új szándékai és gondolati alapjai megteremtették annak esélyét, hogy a szakmán belüli átfogó és sokszereplős, új felfogású együttműködés jöjjön létre.

Ennél csak jobb jöhet

Ennél csak jobb jöhet

Elnöki évzáró gondolatok

A címbéli gondolat megértéséhez szükséges egy kis visszatekintés az elmúlt évek aktív épületgépész-szakmai tevékenységére. Ez a történeti áttekintés segíthet a folyamatokból levont következtetések értelmezésében. Miért lehet azt állítani, hogy közelmúltunk – megítélésem szerint – kiegyensúlyozott, jelentős belső ellentétektől alapvetően mentes időszaka volt az épületgépész szakmának.

Állásfoglalás a komfortszellőzés elfogadottságáért

Három nagy, Magyarországon tevékenykedő légtechnikai vállalat közös állásfoglalást adott ki annak érdekében, hogy jobbá tehető legyen a hazai épületekben lévő belső levegő minősége. A dokumentum kifejezetten a hazai légtechnikai szabályozási és gyakorlati kérdéskört érinti.

Együtt a hűtőközegek körforgásban tartásáért

A Daikin új, L∞p by Daikin, azaz a hűtőközegek körforgásban tartására irányuló programjához Magyarországon is együttműködő partnereket keres, és lehetőséget nyújt vállalkozásoknak egy innovatív, zöld kezdeményezésbe való bekapcsolódásra.

TÁMOGATOTT CIKK

Padló-, fal- és mennyezetfűtés

Padló-, fal- és mennyezetfűtés

egyszerűen, gyorsan, tisztán…Walltherm rendszerrel

A WALLTHERM felületfűtés-hűtési rendszer minden szempontból megfelel az elvárásoknak. A legkorszerűbb anyagokat használva kedvező tulajdonságokkal rendelkezik úgy a kivitelező szakember, mint a felhasználó számára.

Szivattyúszabályozás az energiahatékonyság növelésére

A szivattyús rendszerek energiahatékonyságát a célszerű szivattyú kiválasztás mellett nagymértékben meghatározza a szabályozási mód és az üzemvitel illesztése a fogyasztási igényekhez, különösen változó terhelési profil esetén. Egy adott rendszert jellemző paraméterekre (szállított víz köbméter, nyomásszint) vetítve a felvett villamos energiamennyiség értékét, definiálható egy ún. energiaparaméter. Ezen tényező segítségével összehasonlítható a különböző szivattyús rendszerek energiahatékonysága.

TÁMOGATOTT CIKK

Új weboldal – megújult Grundfos Product Center

Új weboldal – megújult Grundfos Product Center

A digitális kihívásoknak megfelelve egy nagy lépést tettünk… A Grundfos weboldala megújult! Figyelembe véve a felhasználói visszajelzéseket, és a napi munkák megkönnyítése érdekében az új weboldal új funkciókkal rendelkezik.

Az ólommérgezés reális veszély

Az ólommérgezés reális veszély

A régi ólomvezetékekből kioldódó méreg kimutatható és mérhető, egészségügyi károsító hatása elsősorban a gyermekek szellemi fejlődését gátolja, ezért évek óta jogszabály határozza meg a vezetékes ivóvíz ólomtartalmának határértékét (10 mikrogramm/liter). Sajnos a megengedett ólomtartalom mértékének a többszörösét fogyasztják ivóvízként azok a családok, amelyek olyan épületekben laknak, ahol ólomcsövekből épült az ivóvízhálózat.

TÁMOGATOTT CIKK

UV-Protect légtisztítócsalád a Fishertől

UV-Protect légtisztítócsalád a Fishertől

Megérkezett és már raktárról is elérhető a Fisher legújabb termékcsaládja, a Fisher UV-Protect légtisztítócsalád. A 6x légtisztítórendszer lerombolja a kórokozók DNS szerkezetét és kiszűri az allergéneket!

Hőtárolók alkalmazása hűtési rendszerekben

A hőenergiatárolás kapcsán általában a fűtési és HMV rendszerek kerülnek az előtérbe, viszont a hűtési rendszerekben a hőenergia tárolás sokkal fontosabb feladat. A hűtési rendszerek hatékonysága nagyban függ a külső hőmérséklettől, a hűtési rendszer részterhelésétől, és komoly potenciál adódik az energia-megtakarításra a hűtési csúcsigények kiváltására hűtési hőenergia tárolóval. A vizes puffertárolók általában nem versenyképesek a hűtési rendszerekben, ezért van szükség a fázisváltó anyagokat alkalmazó hőtárolási technológiákra.