e-gépész online szaklap

Képzés és tervminta levegő-víz hőszivattyú témakörben (5. írás)

2017. december 6. | e-gépész| |  0 |

Hőszivattyús képzéseket januárban és februárban fogunk tartani. Meghívót majd küldünk, de addig is felteszek néhány újabb műszaki kérdést a hőszivattyús hibák elkerülése érdekében, lásd...

A képzés épületgépészeti fűtés-hűtés szakembereknek szól, oklevelet is adunk. A képzésen mind a két fajta hőszivattyúról szó lesz, a kompaktról is és a kültéri-beltéri típusokról is.

Mivel az eddigi tapasztalataim szerint a hőszivattyús szerelések 90 %-a nem-megfelelő, volt olyan helyszín is, ahol a kivitelező olyan sok hibát követett el, mert ő úgy szerelt mintha csak egy egyszerű kazános-fűtést szerelne, hogy a gép fél éven keresztül kb. félóránként kiállt hibára. És kézzel szokták újraindítgatni.

Miért fél éven keresztül tartott ez így? Mert a tisztelt megrendelő nem akart hinni a képviseletnek, nem akarta kijavíttatni a szerelést, mert ő inkább a szerelőnek hitt, aki azt mondta, hogy ennek így is jónak kellene lennie! Terv persze sajnos nem készült, mert a magyar szerelők sajnos a ténylegeshez képest sokkal okosabbnak képzelik magukat! És az újgazdag megrendelő ráadásul azt mondta, hogy minek a tervező, az is hibázhatott volna. Aztán a megrendelő ügyvédeket is bevont a vitába, de mi nem ijedtünk meg. Fél évig tartott, míg a megrendelő és a szerelő kijavított minden hibát. Kb. négyszer rugaszkodtak neki az átszerelésnek, persze még mindig terv nélkül, de átszereléskor elkövettek újabb hibákat is.  

Fél év alatt a gép sok százszor állt ki hibára. De a gép kibírta ezt a fél éven át történő nem megfelelő üzemeltetést is, a gép nem romlott el! És miután végre kijavították az összes szerelési hibát, a gép magától jól működött (persze előtte is jól működött), de többé nem állt ki hibára. És mivel a szerelések 90%-a nem megfelelő, emiatt közreadok nem csak egy kapcsolási rajzot, hanem egy kidolgozott tervmintát!

És átadok néhány hasznos tanácsot is, mert HŐSZIVATTYÚK esetében BIZTOSAN NEM ÚGY KELL SZERELNI, MINTHA CSAK egy egyszerű KAZÁNOS FŰTÉS LENNE!

HŐSZIVATTYÚS KÉPZÉSEKET TARTUNK

Ha valamelyik tervező vagy szerelő minden részletet meg szeretne ismerni a levegő-víz hőszivattyúk megfelelő alkalmazására vonatkozóan, akkor javaslom, hogy jelentkezzen be nálunk az egyik 1 napos hőszivattyús képzésre! homor1@t-online.hu A képzésen megtanítok minden részletet! 1986-ban hőszivattyúztam legelőször. Fél éven át mértem 2 db akkori német hőszivattyú üzemi viszonyait a Velencei-tó partján. A mérések eredményeiből sokkal több fölismerésre lehet jutni, mint a tervezés vagy kivitelezés ideje alatt. A mérési eredmények a valóságot mutatták. Persze a különlegesen alapos énemhez híven jól áttanulmányoztam a terveket is, alaposan megnéztem a kivitelezett rendszert is, természetesen ezekből is lehetett tanulni, de az i-re a pontot az tette fel, amit az üzemeltetés közbeni mérésekből tapasztaltam. És csak ezek után fedeztem fel egy döbbenetes hibát, amit a tervezők követtek el!

A képzésen elmagyarázom, hogy mi az, ami egy hőszivattyús primerkörön belül nem túl jó, és hogy miért nem jó? És hogy mit javaslok helyette! És hogy mindig kell-e egyáltalán primer kör? Átbeszéljük a vezérlés minden szükséges részletét is!

Hőszivattyú 1 MW-ig + gázkazán + fás kazán + napkollektorok kapcsolási rajzait és együttműködésüket is megtanítom.

A képzést követően minden egyes – legalább átlagos logikájú – tervező és szerelő úgy fog hazamenni, hogy minden részletet megismert és képes lesz alkalmazni igazán jó hőszivattyús primerköröket! Nem csak Unical gépekhez, hanem bármilyen márkájú (persze jó minőségű) hőszivattyúk esetében is!

De nehogy azt higgye valaki, hogy ez a lenti rajz elegendő tudást nyújt, mert egy rajz nem tartalmaz minden információt. Próbáljon válaszolni a lenti szakmai kérdésekre! A rajz megmutatja-e a válaszokat?

Szóval?
Jelentkezzen be a hőszivattyús képzésünkre! Oklevelet is adunk! (De aki ellóg a képzés vége előtt, annak biztosan nem adunk Oklevelet.)

Meghívót a hőszivattyús képzésre csak akkor tudunk küldeni, ha megadja az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre.

Jelmagyarázat:

JEL  mennyiség   MEGNEVEZÉS JEL  mennyiség   MEGNEVEZÉS
1 ... db HP_Ower levegő víz hőszivattyú, Full-Elektronikus 12 1 db automata légtelenítő
2 1 csomag/gép antivibrációs talpak 13 1 db váltószelep motorral
3 1 db / gép rácsos tartó, inox, egyedi 14 1 db szűrő 100 mikronos, nyomásmérővel, ürítővel
4 1 db / gép gép-alap 15 1 db vízmérő a térfogatáram ellenőrzésére
5 2 db / gép gumikompenzátor 16 1 készlet ZT + nyomásmérő
6 6 db kézi légtelenítő 17 1 db HMV hőcserélő (sokkal jobb mint egy belső csőkígyó)
7 7 db töltő-ürítő (és átmosáshoz csatlakozók) B.sz. 1 db Bojler szonda
8 7 db elzáró elektr.vez.   Betáp + vezérlő-jel On/Off vagy 0...10 V, + tartalék vez (pl. téli-nyári váltás), + hibajel + bojler szondától, + váltószeleptől, + tartalékfűtések beindítására vezetékek, + stb.
9 4 db hőmérő      
10 1 db hőcserélő vagy hidaraulikus váltó      
11 1 db puffer (kb. 20 lit 70-es, kb. 100 lit 50-es géphez)      

Hasznos KÉRDÉS-ek és VÁLASZ-ok:

Alapkérdés és 0....14. KÉRDÉS az előző írásokban volt.

15-ös JEL-hez KÉRDÉS (térfogatáram ellenőrzése):

Vízmérő a térfogatáram ellenőrzésére

Nem lenne jobb, ha a térfogatáram ellenőrzési lehetősége miatt inkább mérőcsonkos szelepet alkalmaznánk? A rövid válasz az, hogy 20 kW alatt kényelmesebb a vízmérő, nagyobb rendszerben pedig talán jobb megoldás a gépenkénti 5/4”-os vagy 2”-os mérőcsonkos szelep (de ténylegesen is ki kell mérni rajtuk az átáramló max. térfogatáramot). Részletesebb válasz a képzésen.

Itt egy kis táblázatban megadom, hogy mekkorák a figyelembe veendő dt és m³/h és mv.o. adatok a gépen át:

  HP 70 HP 90 HP 120 HP 160
lehetséges dT a gépen át 3...6,5°C 3...7,5°C  3...8°C 3...8°C
min ... max térfogatáram m³/h 0,71...1,88 0,86...2,3 1,3...3,47 1,64...4,37
javasolt m³/h (f): 1,13 1,38 2,08 2,62
hasznos mv.o. kifelé: 4,46 m 3,35 m 3,42 m 5,29 m

 

  HP 250 standard HP 350 standard HP 500 standard HP 250 IV HP 350 IV HP 500 IV
lehetséges dT a gépen át 3...8°C 3...8°C 3...8°C 3...8°C 3...8°C 3...8°C
m³/h térfogatáram minimum 3,28 3,93 5,26 3,28 3,93 5,26
javasolt m³/h (f): 3,64 4,65 6,19 3,64 5,25 6,9
hasznos mv.o. kifelé: 8,8 8,1 7,0 8,8 6,65 5,0

* és * között (néha, ritkán) fagyvédelmi rövidzár kell akkor, ha…

Pl. a szabadban lévő vezeték túl hosszú, pl. hosszabb, mint a beltéri szakasz, és a túl hosszú kültéri vezetékben pl. -10°C-ra hűlt a fagyállófolyadék, így amikor a gép elkezd dolgozni, akkor eleinte még túl hideg folyadék éri a beltérben lévő hőcserélő lemezeit, amitől pedig megfagyhat a szekunder oldali víz és szétfagyhat pl. maga a hőcserélő.
Szóval, ha fagyállófolyadék van a primer köri vezetékekben és(!) várható, hogy 0 °C alatti hideg folyadék érné sokáig a 17-es (vagy 10-es) hőcserélőt, akkor, hogy ez ne forduljon elő, védekezésképpen pl. össze kell kötni a * és * pontokat csővel. Úgy, hogy az előremenőben a * pontnál T-idom, a visszatérőben a * pontnál váltószelep legyen, amely váltószelep vissza kell hogy irányítsa a hideg folyadékot a gép felé addig, amíg az előremenőben a * pont előtt pl. 5 °C (25 °C) alatti hőmérséklet érkezik.  

16-os jel, ide csatlakozik a zárt tágulási tartály és a nyomásmérő

Nem javaslom a szokásos acél zárt tágulási tartályokat, mert az acél felületről lejövő korróziós iszaptól előbb-utóbb eldugul a hűtőgáz-víz hőcserélő vízoldala! Akkor milyen zárt tágulási tartályt kellene használni? Részletesebb válasz a képzésen.

17-es jelhez kérdés (HMV hőcserélő):

Nem lenne egyszerűbb egy belsőcsőkígyós bojler alkalmazása a külsőhőcserélős tároló helyett?

De! Egyszerűbb lenne, viszont egy belsőcsőkígyós bojler biztosan rosszabb megoldás lenne! Energetikailag is! Meg a belső koszosodás miatt is! A hagyományos belsőcsőkígyós bojlerek biztosan gyenge megoldások napkollektorokhoz is, de hőszivattyúkhoz méginkább!

Attól hogy Magyarországon sajnos tömegesen belsőcsőkígyós tárolókat alkalmaznak, attól ez még tömegesen gyenge minőségű megoldás!

Felejtse el a belsőcsőkígyós bojlereket örökre! Ezek nem túl jók a mai kazánokhoz sem, de napkollektorokhoz is gyenge megoldások, hőszivattyúkhoz pedig be sem engedném a saját épületeimbe! Részletesebb válasz a képzésen.

Az utolsó 4 szakmai kérdést, amelyekben hibázni szoktak a „szakik”, kb. a jövő héten teszem fel.

Ha érdekli ez a képzés, ahol a résztvevők Oklevelet is kapnak, akkor (ha Ön nem szokott tőlünk e-mail-eket kapni) kérjük, adja meg az e-mail címét a homor1@t-online.hu címre, hogy majd meghívót küldhessünk.

Üdvözlettel:
Homor Miklós szakértő és különlegesen képzett épületgépész (de a különleges nem azt jelenti, hogy legjobb, hanem azt, hogy különleges)
és Dömötör Anette, mint a képzés szervezője

2017. dec. 6.

Utóirat:
Tudjuk, látjuk, hogy azok az épületgépészek, akik még soha nem vettek részt Homor Miklós egyik képzésén sem, nem egy-egy rövid előadáson, hanem egész napos képzésén, azok közül egyesek tévesen ítélkeznek, mások pedig félre vannak vezetve az 55 konkurencia egyike-másika által elferdített jó néhány álhírek miatt.

Elsőre ugyan furcsán is hangzik, de H. Miklós különlegesen képzett épületgépész és különlegesen képzett hőszivattyús-napkollektoros-kazános szakértő.

Álljon hozzá pozitívan, jelentkezzen be a képzésre már csak azért is, mert nem etikus addig véleményt alkotni, amíg személyesen végig nem hallgatta!

Tapasztalni fogja, hogy tényleg különlegesen képzett-e? És a képzés végighallgatása után totálisan más lesz a véleménye, ha eddig pozitív véleménye volt, akkor ez valószínűleg igencsak meg fog erősödni Önben!

Üdv: Dömötör Anette, a képzés szervezője

És egyébként is! Ön, mint szakember mit veszíthetne, ha részt vesz egy ilyen különlegesen alapos képzésen? Szóval? Jelentkezzen be a képzésre!

HőszivattyúUnical

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul