e-gépész online szaklap

Év Emberei díjazottak – 2021

Év Emberei díjazottak – 2021

Az épületgépészet legmagasabb rangú kitüntetéseinek, valamint az épületgépészet Év Emberei kitüntető címek 2021. évi díjazottjai – a hagyományok szerint minden évben -, így ebben az évben is november utolsó péntekén válnak ismertté a díjazottak és a szakma számára egyaránt.

Visszanézhető az Épületgépész Bál köszöntőbeszéde és a díjátadó

Visszanézhető az Épületgépész Bál köszöntőbeszéde és a díjátadó

A Országos Magyar Épületgépész Napokat lezáró bál megnyitóját és a díjátadó ünnepséget az interneten keresztül, online is lehetett követni, az alábbi videóban visszanézhetők a történések.

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a földgáz árát

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a földgáz árát

A világszinten kialakult kínálati hiány és a keresleti oldal felfutása miatt a földgáz árának szeptemberi jelentős emelkedése október elején is folytatódott. A hazai földgázfelhasználás megközelítette a 10 TWh-t. Az elmúlt évek legmagasabb októberi fogyasztását elsősorban a szokásosnál hidegebb időjárás okozta.

A Climalife Connect 19. száma már elérhető!

A Climalife azonosul a fenntartható fejlődés szemléletével, mellyel erősíti vezető pozícióját a technikai közegek és a kapcsolódó szolgáltatások terén. A vállalat az öko-hatékony megoldások szakértője az ipar számára.

Új VFW41.. és VFL41.. pillangószelepek a Siemens kínálatában

Új VFW41.. és VFL41.. pillangószelepek a Siemens kínálatában

Immáron évtizedekkel ezelőtt történt a tömören záró VKF46.., illetve a fém-fém zárású VKF41… típusú Siemens pillangószelepek bevezetése. A piaci igények változása és az egyre fokozódó versenyhelyzet indokolttá tette ezen szelepcsaládok megújítását is.

Hadat üzen a rossz beltéri levegőnek a Daikin

Hadat üzen a rossz beltéri levegőnek a Daikin

Saját, XI. kerületi irodájában demonstrálja legmodernebb klímaszabályozó rendszereinek képességeit a Daikin Hungary. A 750 négyzetméteres irodában folyamatosan biztosított a szükséges mennyiségű friss, tiszta levegő; a telepített szenzoroknak köszönhetően rögtön értesülnek a szén-dioxid koncentráció növekedéséről, és a rendszerek automatikusan átcsoportosítják a friss levegőt oda, ahol arra szükség van.

Építőipari beruházások költségtervezését segítő rendszert dolgoztak ki

Kidolgozta az építési beruházások költségtervezési rendszerét (éktr) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amelynek célja az építkezések költségének pontos, kiszámítható tervezése.

Itt a 2021-es minimális építőipari rezsióradíj mértéke

A Magyar Közlöny 2021. évi 210. számában november 19-én kihirdették a minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi mértékéről szóló rendeletet.

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezése

Helios webinárium december 3-án

A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete, 2021. december 3-án, pénteken 10:00-11:00 között mindenki számára ingyenes webináriumot tart a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerek tervezéséről.

OMÉN rendezvények országszerte

November 22–26. között, az ország számos pontján, épületgépészettel kapcsolatos programokat felfűzve rendezik meg az idei Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) rendezvénysorozatát. Ezeket szedtük csokorba a programajánlónkban.

Konferenciák Szegeden, Pécsen, Debrecenben – személyesen vagy online

Kiváló előadások változatos tematikával: megújuló energiák (Szeged), víz az épületgépészetben (Pécs), nagy épületek épületgépészete (Debrecen). A három ingyenes OMÉN konferencián személyes jelenléttel és online is lehetséges a részvétel.

Újgenerációs, hővisszanyerős rendszer: Daikin VRV 5

Újgenerációs, hővisszanyerős rendszer: Daikin VRV 5

A VRF technológia legfrissebb újításainak első részleteit ismertette a napokban a Daikin Europe. A Daikin, mint a fenntarthatóságban élen járó HVAC-R gyártó, bemutatta az úttörő, 5. generációs hővisszanyerős VRV rendszerét, amelyet azért fejlesztettek, hogy a rendszer képes legyen jelentős mértékben hozzájárulni az épületek karbonlábnyomának csökkentéséhez.

Épületgépész felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr tanfolyam

Rébay Lajos, ÉTE tanfolyamszervezőjének kérésére tesszük közzé az Építéstudományi Egyesület a Magyar Mérnöki Kamarával együttműködésében megvalósuló Épületgépész felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr tanfolyam felhívását.

A REHAU épületgépészeti üzletága munkatársat keres

A REHAU épületgépészeti üzletága munkatársat keres

A REHAU épületgépészeti üzletág egy dinamikus személyiségű mérnök-üzletkötő munkatársat keres. Az érintett terület: Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megyék.

Elérhető a kivitelezői lista, kezdődhetnek a szerződéskötések a napelemes pályázaton

Elérhető a kivitelezői lista, kezdődhetnek a szerződéskötések a napelemes pályázaton

Elérhető a kivitelezői lista a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” pályázathoz kapcsolódóan. A kivitelezést és a kivitelezési tervek elkészítését, továbbá a kötelező tájékoztatás biztosítását kizárólag a listában szereplő kivitelező végezheti.

Közelednek az Országos Magyar Épületgépész Napok

Közelednek az Országos Magyar Épületgépész Napok

Az OMÉN szervező bizottsága, valamint az Országos Magyar Épületgépész Napokra rendezvénnyel jelentkezők teljes lendülettel készülnek a november 22-26. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozatra, valamint az eseménysorozatot lezáró, a november 26-án megrendezendő Épületgépész Bálra, amelynek idén is a Hotel InterContinental ad otthont.  

Eltérő lakásépítési folyamatok zajlanak a fővárosban és vidéken

Eltérő lakásépítési folyamatok zajlanak a fővárosban és vidéken

2021 első három negyedévében 12 642 új lakás épült, 1,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, 30%-kal több, mint 2020 azonos időszakában – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

Megjelent a „piszoárszabvány”

Megjelent az MSZ EN 13407:2015+A1:2019 Falivizeldék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata. A szabvány a két osztályba, illetve négy altípusba sorolt, személyi higiénia felhasználású, egészségügyi kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült falivizeldék vizsgálati módszereit írja le, valamint meghatározza a szerkezetre és teljesítményre vonatkozó jellemzőket.