e-gépész online szaklap

10-pontos terv az olajfelhasználás csökkentésére

10-pontos terv az olajfelhasználás csökkentésére

A Nemzetközi Energia Ügynökség javaslatai

Az IEA 10-pontos terve az olajfelhasználás csökkentésére olyan intézkedéseket vázol fel, amelyek elősegíthetik a fogyasztás csökkentését és enyhíthetik a magas olajárak okozta feszültségeket, napi 2,7 millió hordóval csökkenthetik a globális olajkeresletet.

Előre fizetés jöhet a gázért?

Előre fizetés jöhet a gázért?

Elszálltak az elmúlt időszakban a földgázárak, míg a Magyarországon is irányadó holland gáztőzsdén egy éve húsz euró körül mozgott a kereskedés, addig most 120 eurón kötik az üzleteket. Október elsején a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése lejár, így már most célszerű az új szerződések megkötéséről gondoskodni.

Tatai-Szabó Miklós: Gépipari táblázatok

Tatai-Szabó Miklós: Gépipari táblázatok

Könyvajánló

A Gépipari táblázatok elsősorban mérnöki kézikönyv: 400 oldalon foglalja össze a szakterület alapvető tudnivalóit elsősorban a gépelemek és az anyagismeret területén, ám mindez kiegészül a műszaki fizika és mechanika, valamint az általános gépészeti előírások területeit feldolgozó fejezetekkel.

Hidrogénüzemű készülékek címkézése

Hidrogénüzemű készülékek címkézése

A Heating and Hotwater Industry Council (HHIC), az Egyesült Királyság szakmai szervezete a részlegesen vagy teljesen hidrogénüzemű készülékekre új, egyértelmű címkézést fogadott el. A gyártók az új jelöléseket fogják használni a termékek egyértelmű azonosítására.

Mérnökök üzleti gondolkodását segítő képzés igényfelmérése

A Magyar Mérnöki Kamara 2017–2021. közötti tevékenységéről készült felmérés egyértelműen azt mutatta, hogy a mérnöki irodák jellemzően kis-, vagy mikrovállalkozásként végzik munkájukat és tulajdonosaik nemcsak mérnöki, hanem általában cégvezetői feladatokat is ellátnak. Ez a tény szülte azt – az MMK következő időszakára vonatkozó stratégiában is megjelenő – gondolatot, hogy megfelelő oktatással is segítenünk kell tagjaink üzleti, gazdálkodási, vállalkozási ismereteinek elmélyítését.

Lázár Jánossal találkoztak a MMK képviselői

Lázár Jánossal találkoztak a MMK képviselői

2022. június 17-én, pénteken a Magyar Mérnöki Kamara Szerémi úti székhelyén találkoztak az MMK képviselői Lázár János építési és beruházási miniszterrel, amely során előremutató tárgyalásokat folytattak.

Félidejéhez érkezett az ÉTE épületgépész felelős műszaki vezető és műszaki ellenőr tanfolyama

Az Építéstudományi Egyesület a Magyar Mérnöki Kamarával együttműködve 2022 februárban a kivitelezésben és üzemeltetésben dolgozó épületgépész mester szakmunkások, technikusok, mérnökök részére 196 órás továbbképzést indított.

A XII. Országos Kéménykonferencia ajánlásai

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2022. március 24-25-én tartotta meg 12. alkalommal – ezúttal is Kecskeméten – az Országos Kéménykonferenciát, ahol ajánlásokat is megfogalmaztak, amelyeket az alábbiakban teszünk közzé.

Közgyűlést tartott a Kéményjobbítók Országos Szövetsége

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége május 24-én tartotta a 2021. évet értékelő és tisztújító közgyűlését.

TÁMOGATOTT CIKK

Az AF Energy, az ipar és agrár-élelmiszeripar számára készült folyadékhűtők gyártója a Solstice® L40X-et választja

Az AF Energy, az ipar és agrár-élelmiszeripar számára készült folyadékhűtők gyártója a Solstice® L40X-et választja

Az Arnaud S.A.S. új raktára Chigninben (73) a Climalife által szállított és a Froid 73 által telepített R-455A folyadékhűtőkkel van felszerelve.

REHAU nyárindító akció!

REHAU nyárindító akció!

Júniusban minden termékre – kivéve RE.FINE termék – 10% kedvezményt biztosít a REHAU a webáruházában a SUMMER10 kuponkóddal.

Egyeztetések a REHVA vezetőségével

A Magyar Mérnök Kamara, azon belül az Épületgépészeti Tagozat egyeztetést folytatott a REHVA vezetőségével május utolsó hetében. Az egyeztetésen a BIM területtel kapcsolatos REHVA-n és Kamarán belüli lehetőségekről esett szó.

Az építőipar teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot

Az építőipar 2022-ben is jó évet fog zárni, az ágazat teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot a tavalyi csaknem 5400 milliárd forint után. A szektor idén a korábbi években kötött nagy értékű szerződéseit teljesíti.

Legyél te is magabiztos és naprakész, ha légtechnikai szerelésről van szó!

Legyél te is magabiztos és naprakész, ha légtechnikai szerelésről van szó!

Elindult az Aereco Akadémia

Tudjuk. Az építőiparban dolgozók, most elfoglaltabbak, mint valaha. Tudjuk. Most nincs idő beülni egy képzésre. Igen, most mindenki rutinból dolgozik. De mi a helyzet azokkal a szerelésekkel, amiben még nincs meg a kellő rutin?

A szabványok alkalmazásáról

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy megjelent az égéstermék-elvezető berendezések tartozékaival foglalkozó szabványsorozat két új része. Ennek kapcsán fogalmazta meg gondolatait Fazakas Miklós kollégánk, a szabványok alkalmazásának körülményeiről.

BIM Szakosztály megalakítását tervezi az MMK Épületgépészeti Tagozata

BIM Szakosztály megalakítását tervezi az MMK Épületgépészeti Tagozata

Az építőiparban már mindenki találkozott a „BIM” kifejezéssel és nagyon sok gépész kolléga már a munkafolyamat szintjén is dolgozott ilyen rendszerben. Ez a munkamódszer Magyarországon még kialakulóban van, ezért fontosnak érezzük ezt minél több szinten megfogni, és foglalkozni vele. A Magyar Mérnöki Kamarán belül – tudomásom szerint elsőként – az Épületgépészeti Tagozatban egy BIM Szakosztály létrehozását tervezzük.

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.

Elkészült az előzetes adatokból a 2021-es energiastatisztikai riport

Magyarország továbbra is viszonylag magas importkitettséggel rendelkező ország, ugyanakkor az előzetes adatok alapján a tavalyi évben a felhasznált energiaszükséglet kisebb mértékben függött külső forrásoktól. Az importfüggőség mértéke az összes energiahordozóra vonatkozóan 54,3%-ra csökkent, amelynek oka a növekvő belföldi felhasználás és a jelentős készletfelhasználás volt.