e-gépész online szaklap

Szakmai túra a szoláris faluban épületgépészek számára

Szakmai túra a szoláris faluban épületgépészek számára

Szeptember 5-én épületgépész „szakmai túrára” kerül sor a Szentendrén épített szoláris faluban. A vezetett séta során az érdeklődők megtekinthetnek 10 épületet, amelyek a Solar Decathlon 2019 nemzetközi egyetemi házépítő verseny jóvoltából épültek meg.

Rendelet a minimális építőipari rezsióradíj mértékéről

Kiadta az innovációért és technológiáért felelős miniszter a minimális építőipari rezsióradíj 2019. évi mértékéről szóló rendeletet – írja a Magyar Közlöny.

Kezdődik a szakmák olimpiája Kazanban

Kezdődik a szakmák olimpiája Kazanban

A WordSkills versenyt idén Kazanban, Oroszországban rendezik, augusztus 22-27. között. Idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviseljük Magyarországot a WorldSkills versenyek történetében, ugyanis összesen 22 versenyszámban indul magyar versenyző.

Nagyot nőtt a környezetbarát építőanyagok iránti igény

Az elmúlt öt évben közel négyszeresére nőtt azoknak a lakossági építtetőknek a száma, akik hajlandók megfizetni a környezetbarát építőanyagok árát. A jelentős növekedés oka: változott az emberek véleménye és az árak is elérhető közelségbe kerültek.

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

3. Energiatakarékos kivitel

A Belimo motoros pillangószelepek előnyeit összefoglaló kiadvány jelent meg, amelyből ezúttal az optimalizált nyomatékú pillangószelep-kialakítást emeljük ki.

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

2. Maximális tömítettség

Új kiadvány jelent meg, amely a Belimo motoros pillangószelepek 8 előnyét foglalja össze, ezúttal a maximális tömítettséget emeljük ki.

Okos mérőműszerek klíma- és hűtéstechnikai rendszerekhez

Okos mérőműszerek klíma- és hűtéstechnikai rendszerekhez

Okostelefonjaink szinte mindig velünk vannak. Már a munka során is érdemes kihasználni az általuk nyújtott előnyöket, mivel számos területen jelentősen leegyszerűsítik az elvégzendő feladatokat. A testo Smart Probes klíma- és hűtéstechnikai szettel rengeteg időt és energiát takaríthat meg a hűtőberendezések, rendszerek, hőszivattyúk karbantartása és szervizelése során.

Módosult az OTSZ

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely a 2014. decemberi, jelenleg még hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja.

BIM Mesteriskola – felmérés a BIM használatról

A cél, hogy a BIM Mesteriskola előkészítését követően átfogó képet tudjon adni a képzés a szemléletmód hatékony alkalmazásához.

Hogy áll a Fővárosi Hőgyűrű távhővezetékének az építése?

Hogy áll a Fővárosi Hőgyűrű távhővezetékének az építése?

Július közepéig már több mint 60 százaléka felkerült az Erzsébet hídra annak a stratégiai távhővezetéknek, ami lehetővé teszi egyebek mellett több tízezer belvárosi lakás csatlakozását a szolgáltatáshoz.

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

A Belimo pillangószelepek 8 előnye

1. Rugalmas felhasználási lehetőség

Ismerje meg Ön is a Belimo motoros pillangószelepek 8 előnyét.

Frissült a Testo Smart Probes termékcsaládja

Frissült a Testo Smart Probes termékcsaládja

A Testo okosérzékelők családja jelentősen megkönnyebbíti a mérési feladatokat a kompakt kialakítás és a díjmentesen letölthető applikáció révén. Mivel a műszerek a mért értékeket a Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatott okostelefonra továbbítják, így mind azok tárolása és szállítása, mind a nehezen hozzáférhető helyeken történő mérés egyszerűbbé és kényelmesebbé válik.

Döntött az EU a német HOAI szabályozásról

Döntött az EU a német HOAI szabályozásról

Az Európai Unió Bírósága 2019. július 4-én meghozta ítéletét az építészek és mérnökök hivatalos díjszabásával kapcsolatban. Az ítélet a legalacsonyabb és a legmagasabb ár jogszabályban történő meghatározását nem tartja elfogadhatónak.

TÁMOGATOTT CIKK

Jó levegőt minden épületbe!

Jó levegőt minden épületbe!

Egy idén tavasszal készült online felmérésben azt kérdeztük meg a lakosságtól, hogy mennyire tartják jónak lakásuk belső levegő minőségét. Az 1300 válaszadó 65%-a ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. 50%-nál jelentkezett páralecsapódás, míg további 30% már penészedési problémáról is beszámolt.

Belimo: Fix térfogatáram-korlátozó PIFLV

Belimo: Fix térfogatáram-korlátozó PIFLV

Végponti térfogatáram korlátozáshoz egy lehetséges megoldás a fix térfogatáram korlátozás. Javasolt telepítési helye a végponti hőleadóknál van. Egyszerűen kiválasztható, könnyen telepíthető a térfogatáram korlátozó és a motoros elzáró csap egy szerelvénybe építve.

Az épületinformációs modellezés javítja az építőipar hatékonyságát

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés használata javítja az építőipar hatékonyságát, ezt ismerte fel a kormányzat is, amikor az idén elindított építésgazdasági stratégiában nagy hangsúlyt helyezett ennek a digitális megoldásnak a bemutatására, elterjesztésére.

Műegyetemi Épületgépész Nap

BME, 2019. november 29.

Az idei évben másodszor kerül megszervezésre az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozat 2019. november 25 – 29. között. Ebbe az eseménysorozatba illeszkedik az immár 23 éves múlttal rendelkező kiállítás és szakmai konferenciák története.

Erősödnek a békéltető testületek

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítással egységessé és hatékonyabbá válik a kereskedelmi és iparkamarák által működtetett békéltető testületi rendszer.