e-gépész online szaklap

Az igényes tervező

Beszélgetés Nagy Gyulával, az MMK elnökével

A közelmúltban Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara elnökével beszélgettünk a mérnöktársadalmat és a kamarát érintő kérdésekről. A beszélgetést több részletben közöljük.

A szegényebb országokban a levegő is rosszabb

A szegényebb országokban a levegő is rosszabb

Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.

Komplex és energiatudatos épületgépészeti rendszerek

Komplex és energiatudatos épületgépészeti rendszerek

2019. február 19-től hat helyszínen

A Magyar Épületgépészek Szövetségének egész napos rendezvénye épületgépész-tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek februárban és márciusban 6 városban: Debrecen, Pécs, Szeged, Budapest, Veszprém, Kecskemét.

Lezajlott az Épületgépészeti Tagozat tisztújítása

Lezajlott az Épületgépészeti Tagozat tisztújítása

Az alábbiakban adunk tájékoztatást egy tényekre szorítkozó gyorsjelentést a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának 2019. február 8-i tisztújításának eredményéről. Részletes beszámoló később!

A REHAU 2019-es oktatási kínálata

A REHAU 2019-es oktatási kínálata

Elkészült a REHAU idei oktatási kínálata, amely épületgépész-szerelőknek és -tervezőknek kínál ingyenes szakmai képzéseket.

Közel ötszáz résztvevő a Mérnök Bálon

Közel ötszáz résztvevő a Mérnök Bálon

Csaknem ötszázan vettek részt január 26-án a 23. Mérnök Bálon, amelyet ezúttal is – a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezésében – a Műegyetem központi épületében tartottak.

Figyelem! Új helyszínen a tisztújító küldöttgyűlés!

Helyszínváltozás!

Az Angyal utcában felmerült technikai problémák miatt az Épületgépészeti Tagozat tisztújító küldöttgyűlése másik helyszínen kerül megrendezésre.

Egy temetés képekben

Egy temetés képekben

Sokan búcsúztunk Nyíregyházán Nagylucskay Lászlótól.

I. Gáztechnikai Szakmai Nap

2019. február 13.

Első alkalommal kerül megrendezésre ez a tematikus szakmai nap a hazai gázszakma legfontosabb fejlődési irányairól és jogszabályváltozásairól a Magyar Épületgépészek Szövetsége szervezésében Budapesten, a Lurdy Konferenciaközpontban.

FÓKUSZBAN: Energiagazdálkodás a XXI. században

Gazdasági konferencia, március 19.

A konferencia célja, hogy bemutassa az átalakuló hazai energetikai piac terveit, kihívásait. Az energiatermelés, az energiaportfólió és a hálózat kapacitásának optimalizálása minden szereplőt érint a jogalkotóktól a végfelhasználókig. Az Európai Uniós célkitűzések és a környezetvédelmi direktívák mentén milyen változások várhatóak hazánkban, ennek mi lesz az eredménye? Az informatikai fejlesztések és a digitalizáció még kiaknázatlan lehetőségei a gázszektortól a megújulókig milyen jövőképet festenek számunkra.

Tisztújító közgyűlés

Tisztújító közgyűlés

Az Épületgépészeti Tagozat a négyéves működési ciklus lezárásaként tisztújító küldöttgyűlésre készül. Az MMK Épületgépészeti Tagozat tisztségviselőinek négyéves ciklusa hamarosan véget ér, ezért a következő négy évre ismét vezetőséget kell választanunk. Ez a küldöttgyűlés feladata.

Arnold Károlyra emlékezünk

Arnold Károlyra emlékezünk

1932–2019

A családtól kapott tájékoztatás szerint 86 éves korában elhunyt Arnold Károly az épületgépészek doyenje, az első Macskásy-tanítványok egyike, épületgépész generációk mestere. Temetése szűk családi körben megtörtént.

Véleményezze a GOMBSZ tervezetet!

Az MMK főtitkársága az ITM-től kapott lehetőség alapján felkérte az érintett Tagozatokat – Gáz és Olajipari, Épületgépészeti, Gépészeti Tagozatot – a gáz- és olajfogyasztó technológiai rendszerek és ipari gáztárolók műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló előterjesztés véleményezésre. 

A tisztújító küldöttgyűlés módosított időpontja: 2019. február 8.

Korábbi híradásokból közismert, hogy Tagozatunk egy négyéves működési ciklus lezárásaképpen megtartandó tisztújító küldöttgyűlésre készül.

2,7 milliárd köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre

A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége január 15-én 2,7 milliárd köbméter volt. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

Új Siemens hőmennyiségmérő brossúra

Megjelent a Siemens BT Szabályozástechnikai Termékek és Rendszerek üzletágának legújabb összefoglaló kiadványa az ultrahangos és szárnykerekes hőmennyiségmérőkről.

Gyakorlatias megoldások a jövő épületgépészeinek

Termékinformációs délelőtt januárban és februárban 8 városban!

A Magyar Épületgépészek Szövetségének félnapos rendezvénye épületgépész tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek.

Módosul a tisztújító küldöttgyűlés időpontja

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata elnökségének közleménye.