e-gépész online szaklap

Helios Légtechnikai Szeminárium

Helios Légtechnikai Szeminárium

2020. február 21.

A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete meghív minden érdeklődőt a soron következő szakmai előadására, Bemutatkozik a nagyméretű kompakt hővisszanyerős szellőztetés új generációja címmel.

Épületek energetikai jellemzői: sürgős jogszabály-módosításra van szükség

Több kamarai tag jelezte: súlyos következményekhez vezethet, hogy hiányzik az átmeneti rendelkezés az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet módosításánál. A kamara javaslatot tett a megoldásra az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

Beruházás-lebonyolítói tanúsítvány igénylése

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége 2019-ben felkérte az MMK Építési Tagozatát, hogy a beruházás-lebonyolítói kamarai tanúsítvány megszerzésének a feltételeit egészítse ki a 2009 és 2014 között érvényes jogszabályok alapján beruházás-lebonyolítói jogosultsággal rendelkezőkre vonatkozó részletszabályokkal.

Az Építéstudományi Egyesület épületgépész-mérnök továbbképzési programja

Az ÉTE a 2000. évben megkezdett tanfolyamait 2020-ban épületgépész kivitelezés vezető posztgraduális képzéssel folytatja.

Változnak az építési ügyekben eljáró szervek

Megszűnik a jegyzők hatásköre, csak a kormányhivatalok járnak el. Jogorvoslattal csak a bírósághoz lehet fordulni.

Megkezdik a víziközmű-szolgáltatók ellenőrzését

Megkezdik a víziközmű-szolgáltatók ellenőrzését

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény és a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elkészítette a 2020. évi ellenőrzési tervét.

Mozgalmas évet zárt a hazai gázpiac

Átfogó elemzést a földgázpiac eseményeiről

Mozgalmas évet zárt a hazai gázpiac. Fel kellett készülni az ukrán tranzit esetleges leállására, így a gázév végére a hazai tárolók megközelítőleg teljes telítettségen álltak, emellett a szomszédos országok is sokkal nagyobb mennyiségű gázt szállítottak át az országon. Beteltek a fő importkapacitások, felpörgött a kereskedelmi forgalom.

X. Napenergia-hasznosítás és a jövő épületei szakmai nap

X. Napenergia-hasznosítás és a jövő épületei szakmai nap

2020. február 19. Budapest

Ismét megrendezésre kerül a napenergia témakörével foglalkozó, kiállítással is egybekötött szakmai nap a MÉGSZ és a MÉGNAP közös szervezésében Budapesten, a Lurdy Konferenciaközpontban.

Öntisztító gömbcsap-kialakítás

A Belimo szabályozó golyóscsapok előnyei

A magas üzembiztonság minden területen alapvető fontosságú, így a fűtés és hűtés területén is.

Már lehet regisztrálni a Danfoss 2020 e-Akadémia képzéseire

Már lehet regisztrálni a Danfoss 2020 e-Akadémia képzéseire

A Danfoss újraindítja a HVAC szakembereknek szóló online képzés sorozatot. Nézze át a listát, és válassza ki az Ön érdekeinek és időbeosztásának leginkább megfelelő tanfolyamot.

Tovább emelkedett a lakossági távhőfelhasználók száma

Tovább emelkedett a lakossági távhőfelhasználók száma

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványából az is kiderül, hogy az előző évhez képest csökkent a földgáz és a szén távhő célra történő felhasználása.

Tájékoztató az Épületgépészeti Tagozat 2020-ra tervezett kötelező szakmai képzéseiről

Az elnökség előkészítette és már választhatók a különböző törzsanyagok, amelyekről ezúton adunk tájékoztatást.

40 tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

40 tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

A karácsonyi ünnepek után kidobott mintegy 40-45 tonna fenyőfát égetnek el idén a pécsi erőműben.

125 milliós bírság a hősugárzó forgalmazóinak

125 milliós bírság a hősugárzó forgalmazóinak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 125 millió forintos bírságot szabott ki a Telemarketing International Kft.-re és anyavállalatára, a Mediashop GmbH-ra, mert jogsértőek voltak az általuk kínált, a televízióban bemutatott hősugárzó készülék hirdetései.

Csökkentett energiafogyasztás

Csökkentett energiafogyasztás

A Belimo szabályozó golyóscsapok előnyei

A szabályozószelepek hajtóművei általában elektromos működtetésűek. Az áramfogyasztás – még a kevésbé hatékony hajtóművek esetén is – első látásra elhanyagolhatónak tűnik. Mindazonáltal a teljes élettartam szempontjából jelentős energiamegtakarítási lehetőség rejlik az energiahatékony megoldások alkalmazásában.

Változások a gázszerelői nyilvántartásban

A Magyar Mérnöki Kamara a gázszerelői nyilvántartással összefüggő személyes ügyintézés lehetőségét  2020. január 21-től biztosítja a 1117 Budapest, Szerémi út 4. alatt található székházának I. emeletén.

Készüljön fel az évre 2020 újdonságaiból!

Készüljön fel az évre 2020 újdonságaiból!

Január 23-tól 7 városban

A Magyar Épületgépészek Szövetségének félnapos délelőtti rendezvénye épületgépész tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek január-februárban 7 városban: Pécs, Debrecen, Miskolctapolca, Szeged, Budapest, Szombathely, Veszprém.

Itt a hőszivattyú-konferencia részletes programja

2020. február 12.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség és a Media12 kiadó 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú technológia lehet.