e-gépész online szaklap

Frissült a szén-monoxid-érzékelők listája

Frissült a szén-monoxid-érzékelők listája

32 készülék nem megfelelő

Új termékek kerültek fel a pozitív listára: egy szén-monoxid-érzékelő a „nem megfelelő” kategóriából átkerült a megfelelő berendezések közé, emellett a szakemberek még négy terméket ítéltek meg úgy, hogy biztonságosan figyelmeztetheti a háziakat a mérgező gáz jelenlétére.

Jövőre nem lesz ISH

Jövőre nem lesz ISH

Nem tartják meg az ISH nemzetközi épületgépészeti szakvásárt 2021-ben, csak digitális formában! A koronavírus okozta nemzetközi utazási korlátozások miatt, csak digitális platformon fognak jövőre bemutatkozni az épületgépész gyártók.

Újra nyit a HUNGEXPO – jön a CONSTRUMA

Újra nyit a HUNGEXPO – jön a CONSTRUMA

A COVID-19 vírus okozta több mint fél éves kényszerszünet után újra nyit a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ. Október 7–11-ig rendezi a tavasszal elmaradt CONSTRUMA kiállításcsokrot, majd 19–22. között az AUTOMOTIVE HUNGARY és az Ipar Napjai kiállítást.

TvMI: tűzterjedés elleni védelem

2020. januárjában kaptuk a lehetőséget a hatályba lépő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) véleményezésére. Ezt követően – 2020. júliusában – egy-egy TvMI még apróbb módosításokon esett át. A Tűzvédelmi Tagozat jelzi-, a jövőben is jelezni fogja nekünk ezeket a változtatásokat.

A svájci Tourbillon jégpályáját Greenway® Neo közvetítőközeg hűti

A svájci Tourbillon jégpályáját Greenway® Neo közvetítőközeg hűti

A Meier Tobler fenntartható, környezetbarát és gazdaságos megoldást kínál azáltal, hogy a kültéri jégfelületet hűtő csőkígyóban alkalmazott MPG alapú közvetítőközeget Greenway® Neo-val helyettesíti.

Elhunyt Pálhidy Attila

1929 – 2020

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pálhidy Attila okl. építőmérnök a Magyar Mérnöki Kamara Fürdő- és Uszodalétesítmények Szakosztályának tiszteletbeli elnöke életének 92. évében, 2020. augusztus 29-én elhunyt.

A koronavírus felforgatta az építőipart

A koronavírus felforgatta az építőipart

A KSH adatai szerint az újépítésű lakások építése bedőlt 2020 első felében, az újHÁZ Centrum forgalmi adatai szerint azonban az ingatlanfelújítások felpörögtek, melyekhez nagyban hozzájárult a kijárási korlátozások ideje alatt hazatérő külföldi szakképzett munkavállalók tömege.

Első Aereco Épületgépész Vitorláskupa

Első Aereco Épületgépész Vitorláskupa

Az Aereco Légtechnika Kft. büszkén hirdeti meg az első Aereco Épületgépész Vitorláskupát a Friss Levegő és az Egészség jegyében!

Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás

Szabvány magyar nyelven

Az MSZ EN ISO 6946 szabvány 2017-ben jelent meg, amely ezidáig csak angol nyelven volt elérhető, azonban Magyar Szabványügyi Testület szeptemberében kiadta a magyar nyelvű változatot.

Kinek üzlet a krk-i LNG terminál?

Kinek üzlet a krk-i LNG terminál?

A magyar kormány nemrég 4,2 milliárd köbméter gázt vásárolt a Gazpromtól, a mostani bejelentés szerint pedig évi 250 millió köbméter LNG vásárlási megállapodás született a Shellel, hatéves hosszútávú szerződés formájában. Ha viszont egy szerződés hosszútávú, akkor vajon segít ez bármilyen tárgyalási pozíciót?

A virtuális térben kerülnek megrendezésre a Műegyetemi Épületgépész Napok

A kiszámíthatóság és tervezhetőség érdekében olyan megoldást alakítottak ki a szervezők, ami a járványügyi helyzet pozitív és negatív irányú változása esetén is életképes.

VI. Klíma- és Légtechnikai Szakmai Nap

VI. Klíma- és Légtechnikai Szakmai Nap

2020. Szeptember 15. Budapest

Újra megrendezésre kerül Budapesten, a Lurdy Konferenciaközpontban a klíma- és légtechnika témakörével foglalkozó, kiállítással is egybekötött szakmai nap a Magyar Épületgépészek Szövetsége szervezésében. A programon ezúttal részt vehet személyesen, vagy az online közvetítést is követheti. A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Elismerések a 2020-as Építők Napja alkalmából

Elismerések a 2020-as Építők Napja alkalmából

Idén 69. alkalommal rendezték meg az Építők Napját, ahol számos elismerést osztottak ki az építőipar jeles képviselőinek, köztük több épületgépész kollégának is.

Iparági kérdőív az Építésgazdasági Stratégiához

Az építésgazdasági szereplők körülményeinek feltárására irányuló felmérés egy 18 kérdésből álló kérdőív. A válaszok elemzése hozzájárul majd a Stratégia véglegesítéséhez. A kérdőív 2020. szeptember 25-ig tölthető ki.

Szeptember 16-án METÁR Konferencia

Szeptember 16-án METÁR Konferencia

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2020. szeptember 16-án METÁR konferenciát szervez, melynek célja, a METÁR tenderen való hatékony részvétel elősegítése.

Idén nem találkoznak a kályhások

Henszelmann Imre, a MACSOI titkára arról tájékoztatta a társszakmák képviselőit, hogy a vírushelyzet miatt az őszre tervezett Népi Kályhás-Kandallós Találkozó elhalasztásra kerül.

A fűtési szezon főszereplői: promóciós Testo füstgázelemző szettek

A fűtési szezon főszereplői: promóciós Testo füstgázelemző szettek

A gázkészülékekkel foglalkozó szakemberek munkája nem egyszerű a fűtési időszak kezdete előtt. Egyszerre rengeteg munkát kell elvégezniük egy egyébként is kihívásokkal teli időszak után. A precíz és hatékony munkavégzést minden feladatnál elősegíti a megfelelő füstgázelemző műszer.

100 nap múltán jön a gázszerelő

Jelenleg átlagosan 119 napot kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig. A koronavírus-járvány előtt 135 nap volt az átlagos várakozási idő – derül ki a Mapei Kft. 9000 fő megkérdezésével készült országos kutatásából.