e-gépész online szaklap

Aereco Online Akadémia – 4 héten át!

Aereco Online Akadémia – 4 héten át!

Április 2-án, csütörtökön 11 órakor az Aereco hővisszanyerők kiválasztásával kapcsolatos fontos szakmai műszaki tudnivalókat mutatjuk be egy élő közvetítés keretében.

A veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése

ITM tájékoztató

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek.

Lindab Légtechnika Oktatások

Lindab Légtechnika Oktatások

A jelenlegi helyzetben az épületgépész kollégák többsége „home office”-ban kénytelen dolgozni és elsősorban online kapcsolatot tud fenntartani a külvilággal. Alkalmazkodva az eseményekhez online szakmai képzéseket indítunk különböző témakörökben kis csoportos, egy-másfél órás konzultáció keretében.

Prioritások sorrendje az ivóvízhálózatok kialakításánál

Prioritások sorrendje az ivóvízhálózatok kialakításánál

Online oktatás

A Rehau a tavalyi évben több alkalommal tartott online oktatást épületgépészek számára. A pozitív visszajelzések és a jelenlegi veszélyhelyzet miatt a 2020-as oktatási alkalmaikat témaspecifikus online képzésekkel bővítik.

Pollack Expo-díjat kapott a Siemens Building Technologies

Pollack Expo-díjat kapott a Siemens Building Technologies

A Siemens Szabályozástechnikai Termékek és Rendszerek üzleti területe idén is részt vett a pécsi Pollack Expon, ahol PTE Műszaki és Informatikai Kar díját vehette át.

Kamarai javaslatcsomag a mérnökök érdekében

Kamarai javaslatcsomag a mérnökök érdekében

A Magyar Mérnöki Kamara a C19 vírusjárvány hatásainak csökkentésére a legfontosabbnak azt tartja, hogy a mérnöki munkák ne álljanak le, vagy ne lassuljanak le a veszélyhelyzet idején sem. Ennek érdekében a Kamara a tagoktól érkező információk alapján a mérnökség számára fontos lépéseket javasolt Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszternek. Az MMK folyamatosan tájékoztatja az illetékeseket, és teszi majd meg javaslatait.

TÁMOGATOTT CIKK

Az intenzívebb légcsere gátolja a mikroorganizmusok elterjedését a beltérben

Az intenzívebb légcsere gátolja a mikroorganizmusok elterjedését a beltérben

A jelenlegi egészségügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása csökkenti a vírusfertőzés kockázatát beltérben. Ezáltal a továbbfertőzés kockázatának csökkentése szempontjából is fontos a megfelelő szellőzés kialakítása.

Online eszközök a mérnökök segítségére

Online eszközök a mérnökök segítségére

A Magyar Mérnöki Kamara a teljesség igény nélkül összeállított néhány olyan programról szóló információt, amely segítheti a távoli munkavégzést.

Időközi választás

Felhívás jelöltállításra

A Magyar Mérnöki Kamara két bizottságában – az Etikai- és Fegyelmi-, valamint a Felügyelő Bizottságban is megüresedett lemondás miatt egy-egy bizottsági tagi hely. (A Felügyelő Bizottságban éppen egy épületgépész tag – Halász Györgyné dr – családi okok miatt nem tudja tovább vállalni a feladatot!) Kérem az épületgépész szakmagyakorló kollégákat, hogy segítsenek a saját környezetükben, akár a területi kamarával közösen, jelöltet, jelölteket találni!

A tervezés nem állhat le

A tervezés nem állhat le

Az építőiparnak a vírusjárvány vége utáni gyorsabb újraindulását segítheti, ha most is folytatódnak a válság előtt megkezdett tervezési folyamatok.

Egy hónappal tovább beadhatók a Feladatalapú Pályázatok

Az eredeti határidő szerint 2020. március 23. volt a FAP pályázatok beadásának határideje.

Kiírásra kerültek az energetikai innovációs pályázatok

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) 2020. március 18-án kiírta az első energetikai innovációs pályázatokat.

Lépések az energiaellátás biztonsága érdekében

Az áram- és gázszolgáltatás folyamatos és zavartalan biztosítása érdekében az E.ON biztonsági óvintézkedéseket vezet be – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Szünetelnek a fővárosban a meghirdetett kéményellenőrzések

Átmenetileg szünetelteti az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzéseket március 17-től Budapesten a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. a koronavírus-fertőzések miatt, az állampolgárok védelme érdekében. A fővárosi kéményseprők a járvány ideje alatt a szociális ellátásba segítenek be.

Most mindent felülír a koronavírus

Most mindent felülír a koronavírus

Éppen beszámolót állítottam össze az Épületgépészeti Tagozat elmúlt évi rendezvényeiről és a 2020-as terveinkről, amikor bombaként robbant szakmai életünkben, közéletünkben a koronavírus terjedésének híre.

Hatályba lépett az új GMBSZ

Hatályba lépett az új GMBSZ

Hatályát veszítette a 11/2013. (III. 21.) ITM rendelet, és életbe lép az ezt felváltó három új, műszaki-biztonsági rendelet. A gázellátást meghatározó szabályozás felépítésében és a műszaki biztonsági tartalmában is lényeges változások történtek.

Az MMK veszélyhelyzettel összefüggő intézkedései

Az MMK veszélyhelyzettel összefüggő intézkedései

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója alapján a veszélyhelyzeti intézkedések keretében a Kormány a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltja.

Elhalasztják a Construma kiállítást is

Elmaradó rendezvények

A Hungexpo Zrt. vezetősége követve az operatív törzs ajánlását a Construma és OtthonDesign kiállítások elhalasztásáról döntött. Az új időpont: június 10-14.