e-gépész online szaklap

A design és a funkció találkozása az újbudai étterem felújítása során

2024. április 16. | e-gépész| |  0 |

A design és a funkció találkozása az újbudai étterem felújítása során

A beruházás során korszerűsítették az épületgépészetet is, ennek részeként új légtechnikai rendszert alakítottak ki. A munkafolyamat kivitelezését végző Klíma-Max Kft. a designt és a funkciót fókuszban tartva Lindab megoldásokat alkalmazott. A vendégtérben, a konyhában, és a back office részeken a designhoz passzló Lindab befúvókat, hangcsillapítókat, szabályozókat épített be.

Felújították és a bővítették Újbudán a VakVarjú Buda étterermet. Közel 9 hónap után februárban nyitott újra, kétszáznégyzetméternyi vendégtérrel, hetven négyzetméteres modern konyhával. Modernizálták a kertvárosi hangulatot árasztó vendéglőt és az 1900-as évek elején emelt épülethez egy 414 négyzetméteres acélszerkezetű, lapostetős részt toldottak hozzá. A bővítéssel az étterem közel kétszer annyi vendég befogadására alkalmas, mint korábban.

Lindab befúvók segítik a kiváló komfortérzetet

A szellőztető rendszer látható elemeinek a tökéletes funkció mellett illeszkedniük kell a vendégtér enteriőrjébe. A Lindab befúvók stílusos kialakításuknak köszönhetően, remekül passzolnak a VakVarjú Étterem múlt század polgári hangulatát, a burkolatok valamint a rejtett fények révén a modernitást ötvöző belső terébe. A technológiai megoldásuk révén a befúvók huzathatás nélkül juttatnak friss levegőt a helyiségbe.
Az étterem konyha részében Lindab PKY átszellőző frontlapot helyezett a kivitelező. Ezt a diszkért megjelenésű Lindab terméket, olyan helyeken alkalmazzák, ahol a levegőt álmennyezet felett kell elszívni és megfelelő szabad keresztmetszetre van szükség, amin a levegő áthaladhat.

Az étterem vendégterébe többek között az egyedileg állítható fúvókákkal rendelkező kör alakú Lindab NC 19-es modellt telepítették. A terméktípus számos színben, illetve kör és négyzetes kialakítással is elérhető. A berendezés előnyei között szerepel a szemenkénti állíthatóságon, továbbá meg kell említeni működésének alacsony zajszintjét, valamint azt, hogy a hűtött levegő vízszintes befúvására is alkalmas. Így a termék kiváló légáramlást biztosít a helyiségben, amely növeli a vendégek komfortérzetét. Függőleges befúvás esetén pedig meleg levegőt továbbít a helyiségbe.

A vendégtérbe a bármilyen színben elérhető Lindab LTD résbefúvót is alkalmazták, amely minimális zajszinttel rendelkezik és állítható irányú légáramlással működtethető. Különleges, az étterem enteriőrjéhez passzolva a sarok kialakítású modell is beépítésre került. Ez a típusú résbefúvó nagy és kis légmennyiség befúvására is alkalmas.

A vendégtérbe még a Lindab AL fixlamellás rácsok is beépítésre kerültek. Ez a rugalmasan, számos rögzítési opcióval alkalmazható termék, kiváló megoldás valamennyi épület és helyiség szellőztetésénél. Számos keret és rács kombinációval elérhető, illetve

Az étterem back office részeiben a Lindab CRL kör alakú anemosztátot telepítette a kivitelező, amely befúvásra és elszívásra is használható. A befújt levegő irányának – függőleges és vízszintes – változtatásával a felhasználó hideg és meleg levegőt juttathat a helyiségbe.

Fontos az akusztika

A Lindab Akusztikai termékei a szakmában is nagy elismeréssel bírnak, hiszen a vállalat saját akusztikai laboratóriumában kimért pontos számítások alapján korszerű technológiák alkalmazásával zajlanak a termékfejlesztések. Így kiváló minőségű akusztikai megoldásokkal segítik a tervezőket és kivitelezőket, hogy a legcsendesebben működtethető szellőztetőrendszert valósíthassák meg. A VakVarjú Étteremben 160 mm átmérőjű, végponti elemek elé SLU hangcsillapítókat telepítettek.

Lindab szabályozók

A VakVarjú étterem légcsatornájába négyszög és kör keresztmetszetű szabályozókat is beépítettek, amelyek gondoskodnak arról, hogy az épületben elegendő friss levegő legyen. A rendszer megbízható és hatékony működtetését szolgálja a horganyozott acélházból gyártott CAR visszacsapó szelep, ez a ventilátor leállásakor automatikusan elzárja a szelepet. A Lindab Safe kör légcsatorna rendszer kiegészítők széles tárházával és a magas minőséget igazoló Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik. DRU és a DTBU szabályozókat alkalmaztak a projekt során. Előbbi modell 0-90 fokban állítható szeleplapját úgy alakították ki, hogy minimális legyen a zajkeltése. Ráadásul a perforáció nélkül kifejlesztett szabályozó a kialakítása révén, nehezen szennyeződik.

Tervezői szoftver

A LindQST szoftver támogatást nyújt a tervezőknek a Lindab légtechnikai rendszerek tervezéséhez. A program a számos kalkuláción kívül, több funkciónál az Indoor Climate Designer segítségével térben, vagyis 3D-ben is megmutatja a kiválasztott megoldást. 

További képek

Képek: Erdei Mihály / Magyar Építők

LégtechnikaLindab

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul