e-gépész online szaklap

Égéstermék-elvezetéshez kapcsolódó terv-felülvizsgálati és ellenőrzési szempontok

2010. május 10. | Lukácsi Péter | |  1 |

A Kéménykonferenciával foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabja egy gázszolgáltató követelményeit mutatja be. Az esetleges eltérések különösen azon olvasóink számára lehetnek érdekesek, akik nem FŐGÁZ-területen terveznek.

Alkalmazott alapvető műszaki- biztonsági előírás: GMBSZ

Tervfelülvizsgálatra benyújtandó dokumentumok

Meglévő átalakítások esetén:
- Kéményseprő szakvélemény, ami lehet:
- előzetes
- tervfelülvizsgálati („piros-pecsétes” terv)
- végleges
- Kéményméretezés

Új építés esetén:
- Kéményméretezés
- Tervfelülvizsgálati szakvélemény (javasolt). Kaszkád rendszerű égéstermék-elvezetés és zárt rendszerű gyűjtőkémények esetében kell tervfelülvizsgálati szakvélemény.

„C” típusú készülékek égéstermék elvezetőinek méretezése

Az egyenértékű csőhossz alapján való méretezés elfogadható, ha
- a füstgázelvezető rendszer gyári, a készülékkel együtt minősített;
- vagy a gyárival megegyező paraméterű, más gyártmányú minősített rendszer (ha rendelkezik a készülék megfelelő C6X minősítéssel.
Minden más esetben kéményméretezés szükséges.

Zárt égésterű „C” típusú gázkészülék esetén nem kérünk kéményseprő szakvéleményt, ha
- a készülék égéstermék-elvezetése a vele együtt minősített „cső a csőben” rendszerrel valósul meg, függőleges nyomvonalú és iránytörést nem tartalmaz;
- más épületszintet közvetlenül nem érint;
- lakó- és kommunális épületek esetében a cső teljes geometriai hossza a 3,0 m-t nem haladja meg;
- ipari épületek esetében a csővezetés teljes geometriai hossza szabadon szerelt, és szemmel végigkövethető legyen;
- kéményméretezés a gyártó által megadottak alapján.

Készülékcsere és „szerzett jog”

„Szerzett jog”: A létesítéskor szabályosan telepített berendezésre vonatkozhat és kizárólagosan annak cseréjére.

Nem tervköteles a készülékcsere, ha az új készülék:
- legfeljebb azonos teljesítményű,
- azonos működési elvű,
- a készülék osztályozása szempontjából azonos alcsoportba tartozó készülékre kívánják cserélni.

Nem tervköteles készülékcsere esetén is szükséges az égéstermék-elvezetésről hő- és áramlástechnikai méretezés, valamint jó minősítésű kéményseprő szakvélemény.

Ha az üzemeltetési vagy a létesítéskor érvényes feltételekben változás következik be, illetve az érintett helyiségek rendeltetése változik, a mindenkor érvényben lévő műszaki-biztonsági előírásoknak kell megfelelnie a csatlakozó vezetéknek és a felhasználói berendezésnek!

Tervezési követelmények
- A készülék MSZ CEN/TR 1749:2006 szerinti típusnak megfelelő jelölése
- Pontos termék- és gyártmányspecifikáció
- Gyári méretezés kizárólag gyári rendszereknél
- Kéményseprő szakvélemény (előzetes/tervfelülvizsg./végleges)

Felelősség

Alapvető szabály, hogy mindenki azért felel, amit elvégez!
- Felhasználói felelősség
- Tervezői felelősség
- Tervfelülvizsgálói felelősség
- Kivitelezői felelősség
- Gyártói, forgalmazói felelősség
- Beüzemelői felelősség
- Kéményseprői felelősség
- Műszaki ellenőri felelősség
- Üzemeltetői felelősség

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


qwert | 2010. máj. 23.

Fontos dolog a kontinuitás! Ezt az iskolában minden gépészbe bele verték. A kéményesekkel mindig egy patakparton találkozom, hál istennek elég ritkán, évente háromszor négyszer. Ennek ellenére még is sűrűn! Nem unalmas ott az élet. Azt figyeltem meg, hogy még élő ember nem tudott úgy tervet odavinni, hogy abba hiba ne legyen. Az hogy én nem, az rendben van, mert ritkán megyek, a szokásjoggal nem vagyok tisztában, és képességeim is meglehetősen korlátozottak. Egy szép nyári délelőtt megkértem a fiam aki építésznek tanul, hogy adjon le egy tervet a patakparton, mivel majd neki is ezen a téren kell mozognia, hát had szokja az életet. Ö nagy serényen el. Amikor visszajött mondta, hogy jó volt a terv, de az AZ kéményeket átíratták vele Tricoxra. Ez legyen a legnagyobb gond. Eltelt egy hónap és ment a tervekért. Ami éppen nem volt aláírva a második emberrel. Megjegyzem még olyan nem volt, hogy a második aláírás meg lett volna a terveken, még akkor sem amikor telefonon érdeklődtem és azt az információt adták, hogy kész vannak. Azt is akkor kellett aláíratni. Na a srác a tervekért be. Ott közölték vele, hogy a Tricox nem jó azzal nem lehet engedélyezni, de ha kijavítja AZ-re akkor minden jó.:-) Köszönöm a kéményeseknek, ezúton hogy megmutatták a srácnak milyen is a nagybetűs élet. Amivel még szoktam találkozni az az, hogy beveszik a tervet (a megfelelő javítások után) kinyomtatnak egy papírt. Egyik nekem másik dossziéba. Az egész egy nagy kupac tetejére rádob. Eltelik pár hét telefonon érdeklődöm, hogy kész van a nagy mű? mondják igen mehetek érte. Én be és akkor kezdődik a nagy keresés. Ügyintéző derékig belemászik a nagy kupacba mire megtalálja. Dosszié kinyit, esetleg közli velem, hogy még mit is kellene javítani, de a második aláírás még nincs rajta arra kicsit várni kell. Na minden megvan! Ezzel elmegyek a Gázművekhez és ott közlik velem, hogy ez a papír kevés még kell egy méretezés. Tehát az a papír amit a kéményseprőktől kapok ilyen olyan pecséttel matricával, ami még Langley-ben is elismeréssel nyugtáznának az csak egy beugró a gázosoknál. Megjegyzem a kéményes papírért fizettem! A kémény jobbítást szerintem nem csak a kéményeknél lehet végezni. Ott a parton is lehetne egy kis, ha nem is kémény, de seprést végezni. Nem vagyok teljes mértékben privatizáció párti, de amióta a Tigázt privatizálták azóta minden úgy megy mint a karikacsapás. A kéményes tervet nem kérnek, mert az majd az átadásnál kell. Megjegyzem a Fővárosban is így van, de még pár papírral hadd tornásszon a T ügyfél. Teremtve ezzel pár munkahelyet:-) Én a terveket elkészítem és POSTÁN beküldöm, és ők max két hét múlva visszaküldik. Tiszta Amerika! Ha a privatizációval ezt el lehet érni akkor én vagyok a legnagyobb magánosító párti, és reménykedem benne, hogy ez mihamarabb megtörténik. Bár a szelek nem ebben az irányban fújnak.

Facebook-hozzászólásmodul