e-gépész online szaklap

Kifizetési sorrend a hitelezők között

2009. november 30. | e-gépész | |  2 |

Jogi cikksorozatunk harmadik részében egy amolyan veszett fejsze nyele dologról írunk; a sorban állásról.

Az adós vagyonából történő hitelezői kifizetések sorrendje csak a felszámolási, tehát a fizetésképtelen adós elleni eljárás során merülhet fel. Ha egy cég tud fizetni, vagy végelszámolással szűnik meg, teljesen mindegy, hogy ki milyen sorrendben kapja meg a pénzét, hiszen a cég vagyona fedezi az összes tartozást.

Első és legfontosabb kérdés, hogy ki számít hitelezőnek a felszámolási eljárás során. A csődtörvény bonyolult szabályait redukálva azt lehet elmondani, hogy hitelező az, akinek az adóssal szemben lejárt pénz vagy pénzben kifejezett követelése van, amely vagy okiraton alapul, vagy az adós nem vitatja.

A kifizetés sorrendje:

1. Felszámolás költségei (adóst terhelő munkabér, bírósági költségek, felszámoló költségei és díja stb).

2. Zálogjoggal, óvadékkal biztosított követelések.

3. Az adós gazdálkodó szervezetet terhelő tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék stb.

4. Szavatossági, jótállási, hibás teljesítésből eredő kötelezettségek, és minden olyan követelés, amely magánszemélytől nem gazdasági tevékenységből ered.

5. Adók, adók módjára behajtható köztartozások, társadalombiztosítási tartozások, víz- és csatornadíj.

6. Egyéb követelések.

7. Késedelmi kamat, pótlék, bírság.

Mint láthatjuk, hogyha a követelés nincs zálogjoggal vagy óvadékkal biztosítva, egyszerű hitelező üzletfélként csak a hatodik sorban álló egyéb követelések alatt kaphatjuk vissza a pénzünket. A sorrenden nem lehet változtatni, mindaddig a következő csoport nem kap egy fillért sem, amég felette az összes jogosult meg nem kapta a jussát. Könnyű belátni, hogy hatodik helyen nem biztos, hogy egy amúgy is fizetésképtelen adóstól kapni fogunk valamit, arról pedig végképp tegyünk le, hogy a késedelmes fizetés címén a hetedik sorban álló késedelmi kamatunkat is érvényesíteni tudjuk. A felszámolási eljárás hatálya alá került cégeknél a vagyon sokszor az ötödik helyen álló adók és társadalombiztosítási tartozásoknál el szokott fogyni. Az azonos helyen szereplő hitelezőket a követelésül arányában kell kifizetni.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


MP | 2015. aug. 12.

Kedves Tóth Hajnalka! Tudomásom szerint nem, és ez már egyszerű logikával is bizonyítható: a profitorientált felszámoló biztosan nem fogja más érdekeit a sajátjai elé helyezni. De azért érdemes egy ügyvédet megkérdezni.


Tóth Hajnalka | 2015. aug. 11.

Tisztelt Szaklap! Arról szeretnék információt kapni, hogy az a) csoportot ki előzi meg a sorban. Olyan előfordulhat, hogy a "zálogjogos" hitelezők előnyt élveznek? Köszönettel.

Facebook-hozzászólásmodul