e-gépész online szaklap

Interjú a Felügyelő Bizottság elnökével

2009. július 31. | e-gépész | |  1 |

Mik az MMK Felügyelő Bizottságának feladatai, jogosultsága? Mennyiben lépheti túl saját kereteit? Mit tervez az új összetételű Bizottság? Ezekre és más kérdésekre válaszolt nekünk az újonnan megválasztott FB-elnök, Denk András.

A Felügyelő Bizottság (a továbbiakban FB) feladata, hogy felügyelje a Kamara törvény szerinti tevékenységét. Ebbe beletartozik a Kamara működése, gazdálkodása, számvitele, de az alapszabály érvényesülése is.

Az FB-nek joga van a Kamara bármelyik szervezetétől tájékoztatást kérni, és a megkérdezett azt köteles megadni.

Fontos, hogy az FB felettes szerve nem az elnökség, az FB csak a Küldöttgyűlésnek számol el. Az FB független minden más szervezettől, viszont nem diktál, csak javaslatot tesz, jelez az elnökség vagy egyéb szervek, ha szükségét érzi.

Jelenleg az FB-nél is egy átmeneti időszak van, amikor minden kamarai tisztségviselővel megpróbálok kapcsolatot teremteni, illetve a bizottság áttekinti az előző FB munkáját. Utána sor kerülhet egy saját munkaterv kialakítására. Ebben természetesen benne lesznek a kamarai törvény és az MMK szabályzata által diktált feladatok, de szándékom szerint túl is lépünk ezeken. Gondolok itt például a minősítési ügyrendek vizsgálatára – célszerű lenne ezeket az egyes szakosztályoknál valamilyen mértékben egységesíteni, központi, kamarai séma szerint. Ez, valamint a tagozati ügyrendek, a szakcsoportok, szakosztályok ügyrendjeinek ésszerű uniformizálása nagyban megkönnyítené a kamarai munkát, és erősítené a szakmaiságot.

Feladata még a Felügyelő Bizottságnak a területi FB-k koordinálása – hangsúlyozom, itt is javaslattételi jogunk van. Szeretném, ha az MMK Felügyelő Bizottsága ne kötekedő, hanem segítőkész szerv lenne, és ezt az érintettek éreznék is.

Vizsgálhatjuk az MMK gazdálkodása miatt létrehozott, jogi személyiségű kft. tevékenységét is, illetve a Mérnök Újság működését.

Az FB tevékenysége egyelőre a kamarai tagok számára még nem igazán látható, mert határozatait csak úgymond családon belül, MMK-tagok között publikálhatja, teszem azt jelszavas hozzáféréssel, de erre jelenleg még nincs meg az informatikai háttér. Addig is szeretném jelezni, hogy az FB-hez mindenki fordulhat annak tevékenységi körét érintő problémával, és az FB vagy foglalkozik vele, vagy továbbutalja az illetékes szervnek.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zöhls András | 2009. júl. 1.

Az e-gepesz oldalain eddig háromszor, idén március 2-án (Az Épületgépészeti Tagozat ügyrendje), 28-án és április 15-én (Kérdezzen Denk Andrástól) próbáltam érdeklődni az Épületgépész Tagozat küldöttválasztási rendjéről. Most, hogy elnökünk a kamara szabályos működésére vigyázó Felügyelő Bizottság vezetője is lett, mely bizottságban ott ül a tagozat 2007 előtti titkára is, ismét szerencsét próbálok, talán az eddigieknél nagyobb szerencsével. A kérdés az utolsó, áprilisi megfogalmazásban így hangzott: ”Természetesen, ha némi késéssel is, de olvastam a 2006. decemberi tisztújításról, viszont nem leltem nyomát az azt szokásosan megelőző küldöttválasztásnak. 2003-ig visszamenőleg megnéztem a kamara honlapját, a Mérnök Újság archív számait, érdeklődtem munkatársaimtól, épületgépész kollégáimtól, minden eredmény nélkül. A képviseleti demokrácia valamely formáját követő országos, területi, vagy szakmai szervezetek életében a legfontosabb esemény a küldöttválasztás. Ez az egyetlen olyan alkalom, amikor a képviseltek teljes köre egyszerre véleményt mondhat az előző vezetés munkájáról, az újonnan jelölt képviselő ennek alapján váltja le, vagy erősíti meg őket pozíciójukban. Ha ez nem történik meg, nincs meg a működés kontrollja, a tagságnak elvész az egyetlen lehetősége a szervezet tevékenységének a befolyásolására, megszűnik a képviseleti demokrácia, marad egy hivatal, kinevezett bürokratákkal. A dolognak általánosan olyan szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak, hogy még köztudottan látszatdemokráciákban is négyévente legalább eljátsszák a választásokat, ha mondjuk a győztes csak a Népfront jelöltje lehetett is. Nos, az MMK Épületgépész Tagozat esetén ennek az eseménynek nem találtam nyomát az elmúlt hat évre visszamenően, ameddig az archívumok elláttak, és erre utalt a kérdésem is: A mi tagozatunk esetén mikor volt utoljára, és mikor lesz legközelebb küldöttválasztás? Mit gondolunk egy (küldötti) mandátum években mért hosszáról? Ha lehet, erre várnám a választ ma is.” Üdvözlettel Zöhls András

Facebook-hozzászólásmodul