e-gépész online szaklap

A Magyar Mérnöki Kamara négy pillérre épülő 2012. évi cselekvési terve

2012. február 3. | e-gépész | |  0 |

Barsiné Pataky Etelka, a köztestület elnöke kiemelte, hogy a Magyar Mérnöki Kamara 2012-ben négy pillérre épülő program alapján végzi munkáját.

A „Több munkát!” címet viselő pillérre építve a kamara szeretné elérni a mérnökök bevonását a közmunkák tervezésébe annak érdekében, hogy a közmunka ne csak munkahelyet, hanem értéket is teremtsen. A mérnökök számára is az európai uniós pályázatokhoz köthető az elérhető munkalehetőségek többsége, ezért pályázatfigyelő rendszert indítanak tagságuknak. Az Uniós operatív programok monitoring bizottságaiban szerzett tapasztalatokat megismertetik a kamarai tagsággal annak érdekében, hogy a mérnökök minél több projekt generálásában vehessenek részt, és szerezzenek maguknak munkát. A megyei kamarák fontos feladata, hogy az önkormányzati kezdeményezéseket szaktudással támogassák, és aktívan vegyenek részt a helyi műszaki bizottságokban, ezzel is segítve a műszakilag helyes döntések kialakítását. Több munkát hozhat az is, hogy a magyar mérnökök híre külföldön még mindig jó, és erre építve lehet kihasználni a lehetőségeket, ezért az exportlehetőségek feltárására irányuló több akcióban is részt vesz a Magyar Mérnöki Kamara.

A második pillért jelentő „Legyünk többen!” felhívás keretében a mérnökkamara minőségtanúsítási rendszer kidolgozását kezdte meg, hogy ezzel is segítse a tagságát. A kamara egyes szakmai tagozatai már ma is a tudományos egyesületekkel megerősített együttműködésben dolgoznak, ezzel párhuzamosan vállalkozói kollégiumot működtetnek a hazai mérnöki irodákkal történő szorosabb együttműködés érdekében, törekedve arra, hogy a mérnökirodák érdekeit is képviseljék.

A Magyar Mérnöki Kamara programjának harmadik pillére a képzésre koncentrál, a bolognai rendszert figyelembe véve kell ugyanis a jogosultságokhoz rendelhető kimeneti kredit-követelményeket meghatározni, a továbbképzésekben pedig arra figyelnek, hogy valódi értéket és szaktudást adó képzések valósuljanak meg, ahol azt kapják a résztvevők, amire valóban szükségük van a munkájukhoz.

A mérnöktársadalom egyre inkább megfogalmazza azt az igényét, hogy a 19 megyei és az országos mérnök kamara egységes rendszerben működjön, ezt tartja szem előtt a „Legyünk jobban megszervezve!” negyedik pillér. Az Interneten keresztül is elérhető korszerűbb szolgáltatásokat, és elektronikus ügyintézés megszervezését kezdte meg a kamara. Ezen kívül nemzetközi kapcsolatait is erőteljesen fejleszti, ebben az évben a „Visegrádi” országok mérnöki kamaráinak éves találkozóját ősszel az MMK rendezi meg, ehhez kapcsolódóan közös nemzetközi energiakonferenciát szerveznek, és aktívan részt vesz az európai mérnökszervezetek EU-s jogszabályalkotó és érdekérvényesítő munkájában is.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul