e-gépész online szaklap

Melegvíztárolás, HMV-gyártás Fujitsu Waterstage és Fisher e-HeatR hőszivattyúval

2023. szeptember 12. | támogatott cikk | |  0 |

Vége a nyárnak (vége a nyárnak?), lassan jön a fűtési szezon, és ilyenkor előtérbe kerülnek a hőszivattyús értékesítések. Az épület fűtési igényének meghatározásánál korábban már cikkeztünk róla, mennyire fontos a jól kiválasztott, megfelelő teljesítmény leadásra alkalmas hőszivattyú. Sokszor sokkal nagyobb kárt csinálunk például azzal, ha túl nagy vagy túl kicsi méretet választunk egy adott épület felfűtéséhez.

Az egyre jobban hőszigetelt és egyre több helyen beszerelt hővisszanyerős szellőztető berendezésekkel ellátott épületeknél könnyen előfordulhat az, hogy a HMV-igény nagyobb lesz, mint a fűtési igény. Főleg társasházak esetén találkozhatunk olyan hőtechnikai számítással, amikor az épület hővesztesége fele akkora, mint például a HMV-re fordítandó fűtési teljesítmény. Na de érdemes-e hőszivattyúval HMV-t gyártani?

A kérdésben ott a válasz: érdemes, de jól kell kiválasztanunk a megfelelő űrtartalmú és megfelelő hőátadó felülettel ellátott indirekt tárolónkat. Nem kell 60 °C-os vizet tárolnunk, a 45 °C-os víz is forró érzetet ad, csak arra kell figyelnünk, hogy a tervezés során az indirekt tároló űrtartalmát kell bővíteni az eddig megszokott kisebb tartályokhoz képest. Fontos szempont az is, hogy hetente egyszer legionella elleni védelem miatt 60 °C fölé kell fűtenünk a tartályt, ezért ennek megfelelő minőségű szigeteléssel és bevonattal ellátott tartályt válasszunk. A legionella elleni védelmet a Columbus Klímaértékesítő Kft. által forgalmazott Fujitsu Waterstage és Fisher e-HeatR hőszivattyúk automatikusan le tudják vezérleni és kezelni.

Ideális esetben egy családi ház HMV-fogyasztása négy fős család esetén, fejenként 50 liter vízzel kalkulálva 200 literes igényt jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy biztosan elég a 200 literes HMV-tartály. A fürdési szokásokon is nagyon sok múlik, hiszen nem mindegy, hogy a zuhanyzás egymás után gyorsan megtörténik, vagy kisebb szüneteket követően jön a váltás a családtagok között. Nyilván ezt a tervezés során nagyon nehéz megállapítani, megjósolni, de valamivel mégis számolni kell. Az sem mindegy, hogy milyen zuhanyfejet használunk. Egyre több helyen találkozhatunk pl. esőztető zuhanyzókkal, ahol akár percenként is elhasználhatunk 50 liter melegvizet. Ebben az esetben alapból kevés lenne négy fős családhoz a 200 literes HMV-tartály.

És ha már indirekt tároló és hőszivattyú. Mindenképpen olyan tartályt kell választanunk hőszivattyús HMV-gyártás esetén, amiben nagy teljesítményű hőcserélő van. Mi a Columbus Klímaértékesítő Kft-nél ennek megfelelően forgalmazzuk HMV-tartályainkat Cordivari és Fisher típusokból. Egy 300 literes HMV-tartályban minimum legyen 3,1 m2 felületű a csőkígyó mérete. A jóval kisebb hőátadó felülettel rendelkező indirekt tárolók esetén a hőszivattyú nem tud gazdaságosan és üzembiztosan üzemelni. Megnövekszik a kompresszor ki/be kapcsolgatásának száma, időben elhúzódik a HMV-gyártás, ami természetesen többletfogyasztást eredményez. Mivel a hőszivattyú nem egy gyorsan fűtő egység, és törekednünk is kell rá, hogy a kompresszor teljesítményleadása viszonylag egyenletes és közepes frekvencián történjen, így a nem megfelelően kiválasztott indirekt tárolóval több kárt csinálunk, mint hasznot. Hiába volt esetleg pár tízezer forinttal olcsóbb egy tartály, mint a már említett nagyobb csőkígyóval ellátott, megfelelő minőségű egységünk.

Az alap HMV-igény mellett figyelnünk kell a HMV cirkulációra is. Sajnos minimális olyan kivitelezéssel találkozunk, ahol a kellő minőségű és méretű szigeteléssel vannak ellátva a HMV cirkulációs csövek, így ha nincs beszabályozva a rendszer és 0-24 órában folyamatosan keringtetjük a meleg vizet, akkor az szintén többletfogyasztást fog eredményezni. Egy egyszerű pár ezer forintos időzítő kapcsolóval több ezer forintot spórolhatunk, hiszen ha ismerjük a fürdési szokásainkat, akkor csak abban a szűk tartományban célszerű a HMV cirkulációs szivattyút üzemeltetni, amikor a tényleges fürdés megtörténik.

Vízoldali kialakításnál a HMV-tartályok cirkulációs csonkjai általában a felső ⅓-ad magasságban helyezkednek el, viszont célszerű a cirkulációt alulra, a hideg víz csatlakozáshoz bekötni, így a tartályunk mindig alulról kezd el hűlni. Ebben az esetben kisebb eséllyel alakul ki olyan állapot, amikor a folyamatosan cirkuláltatás miatt esetlegesen rétegződik a víz, és a felső harmadban langyosabbnak érezzük elvételi oldalon, ami a zuhanyzáskor bizony kellemetlen perceket is okozhat.

Columbus KlímaFisherFujitsuHőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul