e-gépész online szaklap

A VRF rendszerek fejlődése

2020. október 14. | támogatott cikk | |  0 |

A VRF rendszerek fejlődése

20 évvel ezelőtt a split klímáknak már komoly piaca volt a lakossági, kereskedelmi és közületi szektorban egyaránt. Nagyobb épületeknél a sok kültéri egység elhelyezése komoly fejtörést okozott ezért a multisplit klímák után a japán prémium márkák kifejlesztették a változó hűtőközegáramú (VRF) rendszereket.

Az elsődleges célt megvalósították mert a kültérik számát drasztikusan csökkentették így kis alapterületen nagy teljesítményt lehet elhelyezni. A Fujitsu más japán prémium gyártóhoz hasonlóan nem elégedett meg ezzel, hanem az eltelt két évtizedben folyamatosan fejlesztett. A kezdeti maximum 16 beltéri egységes rendszerektől eljutottunk odáig, hogy akár 64 helyiségben biztosít kellemes komfortot egy VRF rendszer. Az energia hatékonyság, a csövezési távolság növelésével és az üzemi határok kiszélesítésével nagy szabadságfokkal tervezhető és teljes értékű fűtő hűtő rendszer valósítható meg.

A továbbiakban néhány olyan részletet, kifinomult megoldást emelek ki a Fujitsu Airstage VRF rendszerek kapcsán, ami megmutatja, hogy a felhasználó igénye van a középpontban. Az egyik fő szempont a kültéri egységek elhelyezése. Az épületek nagysága és kialakítása széles határok között változik, de egy nagy családi háznál, egy irodaháznál vagy egy kórház esetén is hasonlóak az elvárások: kis helyigény, legyen csendes és lehetőleg láthatatlan. A Fujitsu hat különböző kültéri egység típust fejlesztett ki a legjobb eredmény érdekében. Az igényes családi házaknál és kis irodaépületeknél sokszor probléma a kültéri egység elhelyezése, erre gyakran csak beugróban, szűk sarkokban, erkélyen vagy oldalfalon konzolon van mód. A legkisebb helyet igénylő berendezés a VRF J-IVS sorozat kompakt, egy ventilátoros kültérije, amelyre akár 13 beltéri is csatlakoztatható.

Néha nehéz helyet találni sűrűn beépített városrészekben a berendezéseknek. A városkép megőrzése és a közlekedési utak figyelembevétele miatt nem könnyű megfelelő helyet találni mert egy kültéri egység 10-15000 m3 levegőt mozgat óránként. A VRF J-IVL sorozat tervezésénél figyelembe vették ezeket a szempontokat, a telepítési méreteket majdnem a felére csökkentették és a kültéri egység külső fallal rendelkező gépész helyiségben is elhelyezhető. Belvárosban egy soklakásos társasház vagy irodaház esetén nagy teljesítményeket kell „láthatatlanul” elhelyezni. A kompakt méret mellett akár 42 beltéri egység is csatlakoztatható egy kültéri egységhez.
Az közepestől az igazán nagy, többszáz helyiséges épületek hűtésére, fűtésére alkalmas a VRF V-III kétcsöves hőszivattyús és a VRF VR-IV 3 csöves hővisszanyerős rendszer. Az energiahatékonyság folyamatos javítása mellett fontos fejlesztés, hogy rugalmasan bővíthető a hővisszanyerős rendszer. Ez több bérlős épületeknél nagy előny mert a VRF VR-IV rendszer már akkor is üzemeltethető, ha csak a beltéri egységek 25%-a van csatlakoztatva. A csőhálózat átépítése nélkül a többi beltéri egység később is ráköthető a meglévő csőrendszerre.

Az épületek helyiségei nagyon változatosak, eltérő funkciókkal, méretekkel és kialakítással rendelkeznek. A Fujitsu figyel arra, hogy a tervezők nagy szabadsággal rendelkezzenek a megfelelő komfort érdekében, ezért 20 beltéri típus 97 modelljéből lehet választani. A teljesség igénye nélkül csak két típust emelek ki. Legújabb fejlesztés, ami világ újdonság egy speciális kazettás egység, álmennyezetbe építhető és a három kifúvó nyílása külön szabályozható. Az oldal befúvók motorosan elforgathatók 0-100°-ig Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a hűvös vagy meleg légáramlatokra, ezzel a megoldással mindenki számára komfortos beállítás valósítható meg pillanatok alatt a hozzá csatlakoztatott érintőképernyős szabályzón keresztül. Ha a klimatizált tér L alakú vagy szabálytalan, az oldalirányú befúvók akkor is egyenletes komfortot biztosítanak.

Nagy egybefüggő tereknél sokszor légkezelőket alkalmaznak a megfelelő komfort érdekében. A beruházási költségek csökkentésében, optimalizálásában segít a nagy statikus nyomású légcsatornás beltéri egység, a legnagyobb modell majdnem 5000 m3/h levegő mozgatására képes 300Pa statikus nyomás mellett. Felhasználásuk széles palettán mozog, ipari, technológiai és raktár épületektől a szállodai és irodaházi közös tereken keresztül a színház és előadótermekig terjed.
A tervezői szabadságot tovább növeli, hogy 18000 m3/h-ig a Fujitsu kínálatában légkezelő is van, de más gyártó által gyártott légkezelő hűtési fűtési igényét is ki tudja szolgálni az Airstage VRF rendszer.
Milyen módon szabályozható a VRF rendszer? A kültéri és a beltérik közötti jelátviteli kábelezés egyszerűsége, letisztultsága jellemezheti a termék műszaki kiforrottságát is. A Fujitsu esetében polaritásmentes, 2 eres, árnyékolt jelátviteli kábellel sorban, egymás után fűzzük fel a beltériket és a kültérit és ezzel az egyszerű vezetékezéssel a legegyszerűbb helyi szabályozási igénytől a 400 beltérit kezelő központi távszabályzón keresztül az épületfelügyeleti rendszerbe (BMS) való kötésig minden megvalósítható.
A VRF rendszerek szabályzó és monitoring opciói lehetőséget nyújtanak néhány különlegesnek mondható igény kielégítésére. Akár 1600 beltéri egységet figyelhetünk és kezelhetünk csoportban vagy egyedileg egyetlen központi PC keresztül ezeken túlmenően hibaüzeneteket kaphatunk, karbantartási ciklusokat határozhatunk meg, statisztikákat kérhetünk, helyiségenként, lakásonként, cégenként a valós használat után kalkulálhatjuk a költségeket (villanyszámla költségmegosztás), internetes távfelügyeleten keresztül beavatkozhatunk.

A változó hütőközegáramú rendszer a közvetlen elpárolgású rendszerek között a csúcstechnikát képviseli, ez az árszintjükben is megmutatkozik. Azonban számos olyan középület, irodaház, társasház, luxus családiház épül, illetve átépül, ahol az energia felhasználási hatékonyság, a magas komfortérzet, az alacsony zajszint és esztétikus megjelenés egyszerre elvárás. Ezekre az igényekre a rugalmassága, variálhatósága és műszaki paraméterei miatt a VRF rendszer tökéletes megoldás lehet.

Lánczi János
főmérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.

www.fujitsuklima.hu

Columbus KlímaFujitsuKlímatechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul