e-gépész online szaklap

Szimultán multisplit rendszerek alkalmazása nagy terek klimatizálásánál

2020. június 23. | támogatott cikk | |  0 |

Szimultán multisplit rendszerek alkalmazása nagy terek klimatizálásánál

Az épületek belső tereinek hűtése mára alapkövetelmény lett a fűtés mellett. Az elvárásunk már nem csak az, hogy ne izzadjunk a melegtől a munkahelyünkön, egy közintézmény váróterében, színházban vagy moziban, hanem érezzük magunkat kellemesen.

A megfelelő komfortérzet biztosítása összetett feladat. A hőfok beállítása mellett a relatív páratartalom optimalizálása és folyamatos frisslevegő-ellátás is alapvető. A nagy terek klimatizálása kedvező ár-érték arányú megoldással igazi kihívás lehet. Előszőr talán a folyadékhűtős, fan coilos, légkezelős légcsatornás vagy VRF rendszerek jutnak eszünkbe, mert ezekkel megfelelő légállapotot lehet biztosítani magas elvárások esetén is. Az ilyen rendszerek kiépítése költséges és időigényes. Emellett nagy alapterületű belső terekben sokszor alkalmaznak részleges térelválasztókat vagy olyan bútorokat, amelyek miatt az ideális homogén hőmérséklet beállítása komoly feladattá válik. A részlegesen elhatárolt területeken jelentős hőmérséklet eltérés és ezáltal kellemetlen közérzet alakulhat ki hiába klimatizált a belső tér. Ilyenkor kiváló megoldást nyújt a Fujitsu szimultán multisplit rendszere.

Mit tud ez a klíma?

Egy 10 és 22 kW közötti hűtőteljesítményű kültéri egységhez igénytől függően 2, 3 vagy 4 darab beltéri egységet csatlakoztatunk. Ez lehet kazettás, légcsatornás vagy mennyezeti kivitelű, 6 különböző típus 24 modelljéből választhatunk. A hűtés vagy fűtés egy fali vezetékes szabályzón keresztül kezelhető, a beltéri egységek egyszerre azaz szimultán működnek. Egy szabályzó maximum 16 beltéri egységet tud kezelni, így akár egy rendszerben 176 kW hűtőteljesítmény is rendelkezésre állhat.


Ez a rendszer nagy rugalmasságot biztosít a tervezésnél és a telepítésnél mert kültéri mérettől függően 50-100 méter távolságra is lehetnek a beltéri egységek. A „hagyományos” multisplitekhez képest az is nagy előnyt jelent, hogy csak egy szigetelt csővezetékpárt kell szerelni majd ott gyári leágazó idomokkal csatlakoztathatjuk a beltéri egységeket. A beltéri egységek típustól függően friss levegő bevitelre is alkalmasak.

Ha a helyiség szabálytalan alakú, hosszúkás, vagy nagy benapozott nyílászáró felületekkel rendelkezik a hűtőteljesítmény egyenletes elosztása Fujitsu szimultán multi rendszerrel biztosítható. A beltéri egységek elhelyezhetők a mennyezeten, álmennyezetben, ablak alatti parapeten eltakart vagy burkolatos kivitelben.

A VRF rendszerekhez képest a Fujitsu szimultán multi kilowattonkénti fajlagos rendszerára akár 60-70%-kal is kedvezőbb lehet úgy, hogy nagy tereknél egyenletesen kellemes hőmérsékletet tart. Természetesen egy jól megtervezett és megvalósított légcsatornás rendszer ki tudja elégíteni az igényeket, de sokszor nincs elég hely az álmennyezetben, illetve költséges és időigényes a kiépítése.

Luxus vagy prémium kategóriás épületeknél sokszor elvárás, hogy a legapróbb részletig megvalósuljon a belső építész által megtervezett látványvilág. Ilyenkor több kisebb burkolat nélküli parapet vagy mennyezeti beltéri egység elhelyezésével és egyidejű működésével a kellemes komfort is biztosítható.

Ha nagy terek sűrű oszlop vagy pengefal elválasztásokkal vagy egy légterű irodák bútor takarású munkahelyekkel vannak kialakítva, akkor is ideális megoldás a Fujitsu szimultán multi rendszere.

A Fujitsu hőszivattyús multisplit rendszerei rugalmasan tervezhető, könnyen szerelhető, kitűnő megoldást nyújtanak kis és közepes irodaházak, családi házak, üzletek, orvosi rendelők hűtésére, fűtésére.
Bővebb információt az alábbi honlapon talál.

www.fujitsuklima.hu

Lánczi János
Columbus Klímaértékesítő Kft

FujitsuKlímatechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul