e-gépész online szaklap

Az elburkolható klímák előnyei lakás, szálloda és iroda célú épületekben

2019. május 21. | támogatott cikk | |  0 |

Az elburkolható klímák előnyei lakás, szálloda és iroda célú épületekben

Az építőipar teljesítménye több éve 20-25%-kal nő éves szinten. A nagy projektek mellett rengeteg új kis irodaház, társasházi lakás és családi ház is épül. A legtöbb új építésű ingatlannal az igényesebb bérlőket, vásárlókat veszik célba, akiknél fontos szempont a modern letisztult belsőépítészeti kialakítás.

A szállodáknál már rég megszokott igény, de a prémium lakó-, és irodaépületeknél is kezd alapelvárás lenni, hogy az épületgépészeti berendezések ne vegyenek el helyet az értékes terekből és ne is látszódjanak. Ezt az igényt elburkolható beltéri hűtő-fűtő egységekkel is meg lehet valósítani. A Fujitsu hőszivattyús légcsatornás klímái több generáción keresztül értek a mostani kialakításukhoz. Tervezéskor a legfontosabb szempontok a kis méret, a nagy teljesítmény, a csendesség és a környezetbarát kivitel. A kompakt méretek mellett a légcsatornás beltéri egységek nagy hűtő-fűtő teljesítmény leadásra képesek, alacsony zajszintjük miatt még hálószobában is megfelelő komfort érzetet biztosítanak. A légcsatorna megfelelő kialakításával, hangcsillapítók alkalmazásával akár teljesen el lehet „némítani” a légbefúvást.

Irodaházak és igényes lakások jellemzően magas fajlagos telekárú területen épülnek, ezért nem mindegy, hogy a drága m2-ekből mennyit vesz el a gépészet. A Fujitsu Slim és a Mini légcsatornás beltéri egységnek elég egy arasznyi mély (22-23 cm) elburkolt hely a telepítéshez.
A belsőépítészeti tervekhez könnyen igazodik, mert mennyezetre vízszintesen vagy akár parapetre függőlegesen is szerelhető. A vízszintes elhelyezésnél az alap tartozékként beépített cseppvízszivattyú is segít az egyszerű kivitelezésben. A beltéri egység akár 25 méter távolságra is elhelyezhető a kültéri egységtől.

Szabálytalan alakú helyiségek esetén egy beltéri egységtől több ponton is kifújhatjuk a kezelt levegőt, ha légcsatorna rendszert csatlakoztatunk hozzá, ezzel azonos komfortérzetet biztosíthatunk a szoba vagy iroda minden szegletében. A légcsatornás beltéri egységek illeszthetők 2-8 csatlakozásos multi kültérihez vagy akár VRF kültéri egységhez is, így akár 64 db beltéri is lehet egy rendszeren belül. Előny, hogy a hűtött vagy fűtött levegő befújási irányát, sebességét egy jól megtervezett rendszer esetén könnyű kontrol alatt tartani. A befúvó légrácsok szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével egyenletes légeloszlást és szinte huzatmentes komfortos munka- és lakótereket valósíthatunk meg. A jó légelosztást segíti, ha a Fujitsu légcsatornás beltéri egységhez integrálható motoros befúvó rácsát alkalmazzuk. Fűtés esetén kifejezetten kívánatos, hogy a rács állításával a tartózkodási zónába fújhatjuk a meleg levegőt és nem szorul a meleg légáram egyből a mennyezetre. A rács a klíma bekapcsolásakor automatikusan kinyílik. Ha a beltéri egység nem üzemel, a rács teljesen bezár, így esztétikus látványt is nyújt.

A Fujitsu hőszivattyús klímák kimagasló energia hatékonysági mutatókkal rendelkeznek (A+ és A++ osztály), és megbízhatóan képesek a nyári hűtés mellett akár egész télen fűteni. Magyarországon a radiátoros fűtés vagy a padlófűtés van elterjedve, ezért figyelembe kell venni, hogy a légfűtés más hőérzetet okoz. A légfűtés esetén kizárólag konvekciós hőterjedés van ezért az épületszerkezetet és a berendezési tárgyakat a befújt levegő melegíti fel. Ez lassabb folyamat, mint egy hagyományos radiátoros vagy felület fűtés esetén ahol a hőátadás egy része sugárzás útján történik. A szigorú EU direktívák és épületenergetikai előírások jótékony hatása, hogy jelentősen csökken az épületek hőszükséglete és javul a hőtartása. Ez kedvez a hőszivattyús légfűtésnek mivel az optimális komfortérzet így könnyebben és olcsóbban elérhető. Megfigyelhető, hogy az utóbbi években a hőszivattyús fűtést kezdik előnyben részesíteni a hagyományos fűtések helyett.

A csökkenő hűtési, fűtési költségnek mindenki örül, másrészt a „légtömör” épület megköveteli, hogy mesterségesen szellőztessünk. A hővisszanyerős szellőztető megoldást nyújt erre az igényre. A Fujitsu ERV szellőztetői 250-1000 m3/h légszállításúak, így bármely épületben energiatakarékosan biztosítják a friss levegőt. A légcsatornás klímák üzeme összehangolható ezekkel a berendezésekkel mert képes külső indító és leállító jelet (on/off) fogadni illetve küldeni is.

A Fujitsu hőszivattyús légcsatornás split klímái illetve a multi és VRF rendszerek is kitűnő megoldást nyújtanak szállodák, irodák, lakóházak, üzletek, orvosi rendelők hűtésére, fűtésére.
Bővebb műszaki információt az alábbi honlapon talál.

www.fujitsuklima.hu

Lánczi János
Columbus Klímaértékesítő Kft.

Columbus KlímaFujitsuKlímatechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul