e-gépész online szaklap

FUJITSU légcsatornás spit klímák alkalmazása lakásokban és családi házakban

| | |  0 | |

Lendületben a hazai építőipar, rengeteg új társasházi lakás és családi ház épül. Ezek jó része az igényesebb vásárlókat veszi célba, akik a modern letisztult belsőépítészeti kialakítást díjazzák. A tulajdonos elvárása lehet, hogy az épületgépészeti berendezések ne vegyenek el helyet a lakótérből és ne is látszódjanak. Ezt az igényt elburkolható beltéri hűtő-fűtő egységekkel lehet megvalósítani.

A Fujitsu hőszivattyús légcsatornás klímái több generáción keresztül értek a mostani kialakításukhoz. Tervezéskor a legfontosabb szempontok a kis méret, a nagy teljesítmény és a csendesség. A kompakt méretek mellett a légcsatornás beltéri egységek nagy hűtő-fűtő teljesítmény leadásra képesek, alacsony zajszintjük miatt még hálószobában is megfelelő komfort érzetet biztosítanak. A légcsatorna megfelelő kialakításával akár teljesen el lehet „némítani” a légbefúvást.

A lakhatás szempontjából kedvelt település részeken magas fajlagos lakásárakkal találkozunk, ezért nem mindegy, hogy a drága m2-ekből mennyit vesz el a gépészet. A Fujitsu Slim és az új Mini légcsatornás beltéri egységnek elég egy arasznyi mély (22-23 cm) elburkolt hely a telepítéshez.

Nagy szabadságunk van az elhelyezésben, mert mennyezetre vízszintesen vagy akár parapetre függőlegesen is szerelhető. A vízszintes elhelyezésnél az alap tartozékként beépített cseppvíz szivattyú is segít az egyszerű kivitelezésben. A beltéri egység akár 25 méter távolságra is elhelyezhető a kültéri egységtől.

Előny, hogy a hűtött vagy fűtött levegő befújási irányát, sebességét egy jól megtervezett rendszer esetén könnyű kontrol alatt tartani. A befúvó légrácsok szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével egyenletes légeloszlást és szinte huzatmentes komfortos lakótereket valósíthatunk meg. A jó légelosztást segíti, ha a Fujitsu beltéri egységhez integrálható motoros befúvó rácsát alkalmazzuk. Fűtés esetén kifejezetten kívánatos, hogy a rács állításával a tartózkodási zónába fújhatjuk a meleg levegőt és nem szorul a meleg légáram egyből a mennyezetre. A rács a klíma bekapcsolásakor automatikusan kinyílik. Ha a beltéri egység nem üzemel, a rács teljesen bezár, így esztétikus látványt is nyújt.

A Fujitsu hőszivattyús klímák kimagasló energia hatékonysági mutatókkal rendelkeznek (A+ és A++ osztály), így a nyári hűtés mellett akár egész télen érdemes fűteni velük. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a légfűtés más hőérzetet okoz, mint a radiátoros fűtés vagy a padlófűtés. A légfűtés esetén kizárólag konvekciós hőterjedés van ezért az épületszerkezetet és a berendezési tárgyakat a befújt levegő melegíti fel. Ez lassabb folyamat, mint egy hagyományos radiátoros vagy felület fűtés esetén ahol a hőátadás egy része sugárzás útján történik.

Az egyre szigorodó épületenergetikai előírások jótékony hatása, hogy csökken a hűtési, fűtési költség, másrészt a „légtömör” épület megköveteli, hogy mesterségesen szellőztessünk. A hővisszanyerős szellőztető megoldást nyújt erre az igényre. A Fujitsu ERV szellőztetői 250 -1000 m3/h légszállításúak, így bármely lakásban vagy családi házban energiatakarékosan biztosítják a friss levegőt. A légcsatornás klímák üzeme összehangolható ezekkel a berendezésekkel mert képes külső indító és leállító jelet (on/off) fogadni illetve küldeni is.

A Fujitsu hőszivattyús légcsatornás split klímái könnyen szerelhető, kitűnő megoldást nyújtanak irodák, üzletek, orvosi rendelők hűtésére, fűtésére is.

Bővebb műszaki információt az alábbi honlapon talál.
www.fujitsuklima.hu

Lánczi János
Columbus Klímaértékesítő Kft.

(x)

FujitsuSplit klíma

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul