e-gépész online szaklap

Változások a szakmagyakorlási kormányrendeletben

2023. június 28. | e-gépész| |  0 |

A Magyar Közlöny 84. számában megjelent az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet módosításáról szóló 229/2023. (VI. 8.) Korm. rendelet. A változásokat a Magyar Mérnöki Kamara szedte csokorba.

A Magyar Mérnöki Kamara kigyűjtötte, mely pontokon változott jelentősen az építésügyi és azzal összefüggő szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet. Mint írták, a rendelet a műszaki szakértői jogosultsághoz kapcsolódó szakmai gyakorlati idő tartalmát szabályozó – 9. § (7) bekezdése kiegészül „az igazságügyi szakértői” ponttal. A módosítás alapján műszaki szakértői jogosultság igénylésekor a szakmai gyakorlat igazságügyi szakértőként megszerzett gyakorlattal is igazolható.

A kormányrendelet előzetes vizsgálatra vonatkozó 24. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul: „(6) A kérelmező a végzettség és a szakmai gyakorlat szakirányúságának megállapítását, valamint tagsághoz kötött jogosultság esetén, amennyiben még nincs tagsági jogviszonya, a területi kamara elnöksége tagfelvételről szóló véleményét a 39. § szerinti vizsga és a kérelem benyújtása előtt kérelmezi a területi kamarától.

A módosítás alapján a kérelmező a végzettség és a szakmai gyakorlat szakirányúságának megállapítását, a tagfelvételről szóló véleményt a jogosultsági vizsga, valamint a kérelem benyújtása előtt kérelmezi a területi kamarától. Így a korábban lehetőségként kérhető előzetes vizsgálatot a módosítás hatálybalépését követően minden esetben kérelmezni kell.

A módosítás a MMK-hoz telepíti a technológiai tervezési szakterületeken és az egészségügyi létesítmények technológiai szakértői szakterületen a szakmagyakorlási jogosultság kiadását, továbbá tartalmazza a településtervezési jogosultság megszerzésének szabályait érintő változásokat is.

A módosítás 2023. június 16-án lépett hatályba.

Magyar Közlöny 84. szám

JogszabályokMagyar Mérnöki KamaraSzakmakörnyezet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul