e-gépész online szaklap

Gyakori tévhitek a hőszivattyúkkal kapcsolatban

Mire kínál megoldást a Fisher e-HeatR és a Fujitsu Waterstage termékcsalád

2022. szeptember 20. | támogatott cikk | |  0 |

Gyakori tévhitek a hőszivattyúkkal kapcsolatban

A rezsiárak jelentős növekedésével – főleg, ami a gázárakra vonatkozik – rohamosan megnőtt a hőszivattyúk iránti kereslet. Nem kell tehát meglepődni azon, ha egy végfelhasználó arra a kérdésre, hogy mikor tudna kézhez kapni egy levegő-víz hőszivattyús szettet, akár hónapokkal későbbi időpont is lehet a válasz. Természetesen a hirtelen megnövekedett kereslettel egyenesen arányosan jöttek elő a tévhitek, egy hőszivattyús rendszerrel kapcsolatban. Mi most elsősorban a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatos tévhitekkel foglalkoztunk.

Ha van napelemes rendszerem, és nem termel elég áramot egy téli felhős időben, akkor fűtésem se lesz?

De lesz fűtés, mivel a megtermelt és elfogyasztott elektromos áram nem jelenti azt, hogy az adott időpontban ne lenne megfelelő mennyiségű áram a hőszivattyú működéséhez. Napelemes rendszerünkkel elsősorban az éves fogyasztást tudjuk megtermelni a nyári és a napsütötte időszakban, így egy jól megválasztott rendszer esetén akár le is nullázható a fűtés számla.

Ha nincs elegendő felületem a tetőn, és kisebb napelemes rendszer telepítését tudják csak elvégezni, ami csak az egyéb nappali áram kiváltásához elég, akkor már nem is igényelhetem a H-tarifás órát?

De igényelhető, és ebben az esetben mindenképpen ajánlott is. A hőszivattyú fogyasztása ilyenkor nem tartozik bele a napelemes órával mért fogyasztásba, hanem tisztán a H-tarifás óráról lesz megtáplálva a rendszer. Így az októbertől áprilisig tartó kedvezményes időszaknak megfelelő áron kerül számlázásra az adott időszakban elfogyasztott kWh értéke.

A levegő-víz rendszerű hőszivattyú nagy hidegben már nem is tudja kifűteni a házat!

Mindez csak méretezés kérdése természetesen. Magyarországi viszonylatban, amennyiben a tervezési munkát kellő odafigyeléssel elvégeztük, akkor minden további nélkül, akár -28 °C-os hidegben is ki lehet fűteni egy épületet levegő-víz hőszivattyús megoldással. A Columbus Klímaértékesítő Kft. által forgalmazott Fisher e-HeatR és Fujitsu Waterstage termékcsaládban található szettek -28 °C-ig garantáltan működnek.

A hőszivattyúk csak fűtésre jók!

Ez is egy nagy tévhit. A levegő-vizes hőszivattyús rendszerekkel nem csak a fűtéshez szükséges melegvizet tudjuk előállítani, hanem a hűtést és a használati melegvíz gyártást is meg tudjuk oldani. Utóbbi esetében csak arra kell figyelni, hogy megfelelően kiválasztott, emelt hőátadó felülettel rendelkező indirekt tárolót kössünk a rendszerhez.

A hőszivattyú nem köthető radiátoros rendszerre!

Részben igaz ez a kijelentés. Ugyanis, ha a jelenlegi fűtés rendszer előzően úgy volt kiválasztva, hogy viszonylag alacsonyabb, 45-50 °C-os előremenő vízzel is ki tudta fűteni az épületet, akkor minden további nélkül alkalmazható a levegő-víz hőszivattyú is. Ebben az esetben erősen javasolt a teljes rendszer átmosása, egy mágneses iszapleválasztó beépítése, valamint egy hidraulikus váltó közbeiktatása, amennyiben a kazán direktben fűtötte az épületet. Fontos a csődimenziók ellenőrzése, mert ha nem tudjuk garantálni, a megfelelő mennyiségű tömegáramot, akkor a rendszer nem fog kellő hatékonysággal üzemelni. Abban az esetben, ha a jelenlegi fűtés rendszer csak 60-70 °C-os, vagy ennél nagyobb hőmérsékletű vízzel tudta csak kiszolgálni az épület igényeit, akkor alap esetben mindenfajta átalakítás nélkül állíthatjuk, hogy hőszivattyúzásra alkalmatlan. A radiátorok cseréjével, nagyobb felületű fűtőtestek beépítésével ez a probléma is könnyedén orvosolható, és minimális átalakítást igényel az adott helységben.

Nem fog elférni, mert nagyon sok helyet igényel a beltéri egység

Részben tévhit ez is, hiszen a már említett hidraulikus váltóként funkcionáló puffer tartály könnyedén telepíthető akár falra is, így 2-3m2 hely is elég lehet arra, hogy a hőszivattyú beltéri egységét könnyedén be tudjuk építeni a rendszerbe. Az úgynevezett beépített tárolós beltéri egységekkel pedig még több helyet spórolhatunk, így a HMV gyártáshoz szükséges tartályunk, egybeépítve a beltéri egységgel kompakt szettet alkot, kis helyen is el fog férni. A Fujitsu Waterstage szetteknél található összes teljesítmény típusnál megtalálhatóak ezek a beltéri egységek, 190 literes HMV tartállyal egybeépítve, ami alap fürdési szokások mellett egy 3-4 fős család igényét tökéletes ki tudja szolgálni.

A hőszivattyú hidegben már nem hatékony

Tévhit ez is, hiszen a tervezés során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megfelelően legyen kiválasztva a készülék. Akár 3,5-es SCOP-értékkel is lehet kalkulálni, amit az össz éves fogyasztás számításnál kell figyelembe venni. A kiragadott értékeket tekintve elő fog fordulni, hogy egy hőszivattyú COP-értéke leesik 3 alá, de az éves átlag fogyasztás akár 3,5-szer is olcsóbbra kijöhet, mint egy hasonló teljesítményű elektromos kazánnal. A gázkazánokkal kapcsolatban korábban elmondható volt, hogy a hőszivattyús rendszer akár le is felezheti a gázszámlát. Nos az új energia áraknak köszönhetően, egy H-tarifára kötött egység akár 5-ször annyival kevesebbet is fogyaszthat, mint egy régi hagyományos gázkazán.

Zajos a kültéri egység, ezért nem akarok a szomszéddal veszekedni

A Fisher és Fujitsu hőszivattyúk műszaki adatait böngészve jól látható, hogy a zajszint nagyságrendben 50 és 60 dBA közötti értékekre tehető működés közben. Ez azt jelenti, hogy az átlagos beszélgetéshez képest a közvetlen a hőszivattyúra vonatkozó zaj halkabb, mint ahogy beszélgetünk. Természetesen az adott településre vonatkozó rendeletet minden körülmények között be kell tartani, így ha az üdülő övezetre vonatkozó jogszabályoknak nem tud alapesetben megfelelni egy készülék, akkor zajvédő fal kialakítással könnyedén orvosolható ez a probléma is. Célszerű tehát kellő körültekintéssel megtervezni a kültéri egység elhelyezését is (ne telepítsük közvetlenül a szomszéd hálószobája mellé, és lehetőleg kerüljük a szűk folyosókat, szűk tereket)

Csak új építésű házhoz ajánlott a hőszivattyú

Tévhit, hiszen a már említett feltételek mellett igenis átalakítható a meglévő fűtésünk rendszere. Ha a fűtésrendszer nem több, mint 50-55 °C-os vízzel üzemel, megfelelő tömegáram biztosítva van, a kültéri egységet biztonságosan és jól átszellőzött helyen tudjuk telepíteni, akkor igenis javasolt a fűtés korszerűsítése, és gázzal történő fűtés átalakítása hőszivattyús rendszerré.

Kristóf György
műszaki értékesítő

(Columbus Klímaértékesítő Kft.)

Columbus KlímaHőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul