e-gépész online szaklap

Eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését

2017. október 18. | e-gépész | |  10 |

Eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését

Az Országgyűlés 2017. október 17-én, kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit - írja az MTI.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől - hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

A törvénymódosító csomag emellett eltörli a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét. Továbbá kimondja, hogy azon kutaknál sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad.

Kémény

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


SzT | 2017. okt. 24.

Még nem törölték el. Áder visszaküldte. De gyanítom elfogadják.... sajnos..... Óriási hiba. A lakosság nincsen felkészülve arra, hogy eldöntse szüksége van-e kéményseprésre. Az idősebb korosztály nem is érti mi történik. A szomszéd idős néni erre csak legyintett majd annyit mondott nevetve, hogy eddig is jött.... Valószínűleg már nem biztosan érti mi történik. Azt sem, hogy majd neki kell megrendelni. Azt sem tudja majd, hogy hová forduljon.... Ha valakinél meg adó módjára működött az a tulaj hibája is! Édesapámnál is mikor még fizetős volt csekket akart írni és gyorsan menni, erre ő közölte, hogy talán meg kellene nézni, meg seperni is kellene. Így befáradt a kéményseprő! Aki meg fizetett mindenféle vizsgálat nélkül akkor ott nem csak a kéményseprő volt a hibás! Persze nem szeretik őket mert jönnek, kicsit koszolnak (háziasszonyoknak nem tetszik) aztán mennek. Nincsen idejük többre. A túlnyomásos elvezetőket meg négy évente kellene ellenőrizni, pont azért mert a tömítések tönre mennek! Ez elő is van írva. Ha meg nem akarja elvégezni akkor erre fel lehet szólítani, van felügyeleti szervük. Ez is a saját érdekünk, mert a gyűrűs hézagba égéstermék jut, ami rontja a kazán hatásfokát, akár kondenzátum juthat oda, majd bele a készülékbe, ez pedig komoly károkat okozhat. Ha pedig szétválasztott rendszerről beszélünk akkor akár még a zárt égésterüeknél is lehet CO mérgezés! Volt már ilyen! Szóval szerintem mindenki érdeke, mint a műszaki vizsga a kocsiknál (bár erről is lehetne írni egy regényt, hogy az hogyan megy...)


Zoárd | 2017. okt. 20.

Érdekes! Valahol igaza van Gábornak és Andrásnak is - kis magyar realiti show az egész. Én se tudnék olyat mondani, hogy az elmúlt 20 évben -számos barátomnál van zárt égésterű gázkazán- valahol is tettek volna a kéményseprők szemrevételezésen kívül mást is –; vagy még azt se. Tudok olyan országrészt, ahol a helyi „;kéményseprő hatóság”; a gázszolgáltatás kizárását intézte egy olyan együtt minősített rendszer miatt, amihez köze sincs. A Fökétusz eljárásairól is lehet olyat hallani, amit senki se tűzne a kalapja mellé. De mind ez beláthatóan egy hosszú folyamat eredménye, amiben a politika …;keverésének döntő szerep jutott. A legfontosabb, hogy itt sem az értékén kezelték a feladatot, már 10-15 évvel ezelőtt –; amikor még nem hallottunk a rezsicsökkentésről –; politikai téma volt a fél országban, hogy „;ócsó”; legyen a kéményseprés.


Vágó András | 2017. okt. 20.

Tisztelt Nagy Gábor Úr ! Saját tapasztalatom, hogy a turbó készülékem égéstermék elvezetőjét eddig csak szemrevételezéssel ellenőrizte a kéményseprő. Szüleim társasházában minden készülék kondenzációs, műszeres vizsgálat 6 éve egyik lakásban sem volt. Számlát azért mindig küldtek. Ennek így semmi értelme nincs.Az autó vizsgáztatása rossz példa, mert a családiházban történő esetleges hiba az ott élőket veszélyeztetheti, másokét nem. Egy autó fékhibájára ez nem igaz.Végső soron az látszik, hogy lobbiérdekek mentén, a megélhetés biztosítása miatt van az egész probléma túldimenzionálva. A Főkétüsznél miért két hónap egy szakvélemény kiadása, amiből minden második-harmadik hibás, és vissza kell vinni javítani?


Nagy Gábor | 2017. okt. 19.

Tisztelt Vágó András! Ne haragudjon, de az érvelése alapján a gépjárművek időszakos vizsgálata is felesleges lenne. Miért is? A zárt égésterű tüzelőberendezések égéstermék csöveiben üzemelés közben túlnyomás van. A csővezetékeknek van hőtágulása, vagyis a tömítéseket változó erőhatás éri. Minőségtől függő mértékben ezek a tömítések öregszenek és bizony sokszor néhány év alatt a tömítés akár tönkre is mehet. Ha koaxiális rendszernél történik ez a füstcsőnél, akkor a kazán automatika elvileg letiltja a kazán működését, de ha a köpenynél is van tömörtelenség akkor az égéstermék a belső túlnyomás hatására a lakótérbe is kijuthat. Szétválasztott füstgáz-levegő rendszereknél ez a veszély fokozottan fennáll. A kétévenkénti ellenőrzés tehát a család biztonságát szolgálja, persze csak akkor ha az ellenőrzést valóban műszeresen el is végzik. Saját tapasztalatiomból egy adalék: 14 éve van kondenzációs kazánom, már kétszer kellett komplett tömítő garnitúrát cserélnem, mert a tömítések elöregedtek, felkeményedtek. Egyik alkalommal a karbantartást végző gázszerelő, a másik alkalommal a kéményseprő vette észre a hibát. Most kezdek aggódni, mert a kazán még jól bírja, de vajon van-e még hozzá való tömítés?


Vágó András | 2017. okt. 19.

Úgy tűnik ezentúl a családi házban élők már életveszélyben vannak, de a társasházban lakók megnyugodhatnak. Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy 1000 társasházi lakásra jutó mérgezések száma nagyobb, mint a nem ellenőrzött családi házban előforduló balesetek száma. Ha összeszámolom egy családi házban az évi víz-gáz-villanymérők leolvasására, kéményellenőrzésre, esetleges mérőcserékre, stb. szükséges szabadságok napjait, évi 4-5 nap minimum erre megy el. Akinek van még egy nyaralója is, az már a duplája.Így már inkább zaklatásnak érzek minden felszólítást, ami a különböző szolgáltatók ingatlanon belülre jutását célozza. A kéményellenőrzések egy része teljesen felesleges látszatmunka. Pl. a zárt égésterű gázkazánok égéstermék elvezetőjének ellenőrzésének mi az értelme? Valójában elsősorban a vegyestüzelésű rendszerek kéményeit kell ellenőrizni, ill. azokat a gázkészülék elvezetőket, ahol nyílászáró csere történt, és a létesítéskori légellátási feltételek megváltoztak.


Nagy Gábor | 2017. okt. 19.

Kedves Zoárd! Köszönöm, hogy számítottál rám! Tökéletesen értem és egyetértek azzal a célzásoddal, hogy még saját szakterületünkön belül is van sok olyan megoldandó problémakör, amely akár több áldozatot is követel, mint a széndioxid mérgezés, akár ilyen lehet a legionella fertőzések kérdése, de még kézenfekvőbb az agyon ajnározott épület és nyílászáró szigetelések miatt totálisan háttérbe szorult és elhanyagolt friss levegő utánpótlás kérdése a lakóterekben, aminek megkockáztatom éves szinten akár több tízezres számú léguti megbetegedés, és idő előtti elhalálozás az eredménye. A gazdaság teljesítményére is káros hatása is egyértelműen bizonyított, de a rossz érdekeltségi rendszer, a közbeszerzési pályázatok rossz - csak árveresenyen alapuló - mechanizmusa mind a megnyugtató megoldások térnyerése ellen hat. Ami miatt mégis felkaptam a fejem a témaindító hírre, az az, hogy jó úton járt végre egy olyan szolgáltatás, amelyet a közhihedelmekkel szemben jól is lehet és lehetett csinálni (ld. német kéményseprési ipar), a magyar (és nem külföldi) magánvállalkozások jó úton is jártak, és színvonalban kezdtek felzárkózni a német példa nyomán. Erre a politika szokásos rövidlátó és önös érdekek alapján mindezt porig rombolta, a vállalkozókat erkölcsileg és anyagilag egyaránt ellehetetlenítette, Most politikai megfontolásból nem ismeri el, hogy nagyon súlyosan hibázott, a tönkretett kéményseprő vállalkozásoktól való bocsánatkérés helyett még több magyar ember életét teszi kockázat tárgyává. Na ez az, amit már nem hagyhattam szó nélkül! NG


Zoárd | 2017. okt. 19.

Teljes mértékig egyet értek Nagy Gábor kollégánkkal. Tulajdon képen azért nem szólaltam meg, mert vártam a hozzá szólását, biztos voltam benne, hogy érkezik! A történethez hozzá lehet tenni, hogy a kéményseprés régóta a politika fogja volt. Ennek lett részben az a következménye, hogy a kéményseprő már rég óta nem szerencse hozója (gyerekkoromban még így volt, ha látsz egy kéményseprőt, fogd meg a gombodat, kívánj valamit és teljesül). Internetes médiában jelezték a kéményseprők a jogalkotási problémát. Az, viszont, ahogy a kommentek reagáltak rá, láttatja, hogy egyrészt nem értik az emberek, hogy miről van szó, másrészt a szakma sem tett meg mindent, hogy korrektül működjön. Az ellenőrzések rendje és hatásköre sajnos nem haladt együtt a korral! Egy szilárd tüzelésű berendezésnél, amit valóban használnak jogos az évi két ellenőrzés-tisztítás is, de egy gázkazánra ez már nem igaz. És régóta háborús téma az együtt minősített füstgáz elvető és gázberendezés témaköre is. Ez persze nem mentség a kormányzati ámokfutásra. Egyszer már leírtam, hogy valódi piaci alapra kellene helyezni, nem területi hatóságosdit játszani a kéményseprőkkel, hanem komoly szakmai kamarai háttérrel, egy központi ellenőrző szervezet felügyelete melletti rendszert kellene kialakítani. Ez persze sokkal bonyolultabb és látszólag többe kerül, de a valóságban sokkal kevesebbe kerül, mert mint látjuk, az adókból fenntartott rendszerek finoman fogalmazva sem tudják azt a hatékonyságot megközelíteni, mint amire egy vállalkozó képes. Egyébként a 20-30, vagy a 300 halálos baleset borzasztó, akit érint, annak igazi katasztrófa. Csak sajnos millió egyéb rendszert lehetne kialakítani olyan problémákra amiben 20-30-300 ember veszti életét évente, de nem foglalkozunk vele. Elég, ha csak a szakmánkat jelentősen érintő legionella problémát vetem fel. Feltehetően sokkal többen halnak meg legionella betegségben évente, mint 300 fő!


Zoárd | 2017. okt. 19.

Oltvai Tamás hozzá szólásával egyet értek. Ebben a Kamara és a Kéményseprők léphetnének! Össze kellen állíthatnának egy kisokost, amit el lehetne juttatni a felhasználókhoz. Fontos lenne, hogy profi marketinges is részt vegyen ennek az előállításában, mert ők tudják, hogy lehet megfogni az emberek figyelmét! Ha én írok okos dolgokat, azt az első sor után dobják a kukába mert "úgy se értik" a hozzá állás.


Oltvai Tamás | 2017. okt. 19.

Szerintem ezt a döntést csak akkor lehetne meghozni, ha a lakosságot intenzív tájékoztatásban részesítenék, hogy mire figyeljenek a tüzeléssel kapcsolatosan. Tapasztalatom szerint egy átlag ember egyáltalán nem érti, hogy mi hogyan működik.


Nagy Gábor | 2017. okt. 18.

Ennek a törvénynek az elfogadása l a kéményseprési "rezsicsökkentés" teljes kudarcának a beismerése. Korábban arról szóltak a híradások, hogy a rezsicsökkentés eredményeként megmaradt kéményseprőket (kevesebb mint a korábbi létszám 50 %-a) hétvégi munkára kötelezte a katasztrófavédelem, mert munkanapokon már nem győzték a feladat elvégzését. Egyidejűleg - bár ez már nem a hivatalos híradásokból tudható - jelentősen növekedett a kéménytüzek és szénmonoxid mérgezések száma. Egyértelművé vált, hogy a nagyon jelentős összegű állami ráfordításokból sem futotta a szükséges feladatok maradéktalan ellátására. Az illetékesnek tehát választania kellett: vagy újabb nagyon sok adófizetői forintot áldoz az " ingyenes" kéményseprésre, vagy lerúgja magáról a feladatot és a gyeplőt a lovak közé dobja. Nem kell tehát nagy jóstehetség a közeljövő baleseti statisztikáinak prognosztizálásához: Belgium lakossága közel megegyezik Magyarországéval. A kéményseprés ott nem kötelező, pontosan úgy működik, mint amit most a BM kitalált a családi házakra. A baleseti statisztikájuk viszont elborzasztó: évi 300 körüli haláleset (Magyarországon ez évi 20-30 volt eddig). A várható helyzet nálunk még az ottanitól is rosszabb. Ott az épületek szigetelésekor nem spórolják el a lakások friss levegő pótlásához és így az égéslevegő ellátáshoz is nélkülözhetetlen gépi szellőzéseket, ami minden ellenkező híreszteléssel szemben az első számú főbűnös a szénmonoxid mérgezések feltételeinek kialakulásában. Ráadásul ez a törvény főleg a vidék amúgy is az átlagtól sokkal rosszabb anyagi helyzetben lévő lakosságát sújtja, akik eddig is vevők voltak a látszat takarékosságra. A szegények nem tudják, hogy megint Tőlük vettek el valamit, ami akár az életükbe is kerülhet.. NG

Facebook-hozzászólásmodul