e-gépész online szaklap

Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből

Egyszerű és hatékony megoldás nagy HMV-igényű épületeknél

2022. szeptember 20. | támogatott cikk | |  1 |

Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből

Cikkünkben egy speciális hővisszanyerési lehetőséget mutatunk be, mely a nyugati országokban már régebb óta használatos, de Magyarországon – talán éppen az irreálisan alacsony energiaárak miatt – eddig nem terjedt el.

Az elmúlt év végén történelmi csúcsra emelkedtek az energiaárak. A földgáz ára 2021. októbertől 7-10-szeresére nőtt a nem lakossági fogyasztóknál. Nem kizárható, hogy a közeljövőben lesz még további áremelkedés, mely ezeket a magas árakat akár meg is duplázhatja!

Adatok igazolják, hogy kb. 2020-ig egy hotellánc olcsóbban kapta a gázenergiát, mint a lakossági „rezsicsökkentett” ár. Az új létesítmények tervezésénél komolyan felmerült tulajdonosok, építtetők részéről az az igény, hogy mindenképp gázenergiát használjunk a fűtésre, használati melegvíz (HMV) készítésre és csak a minimálisan szükséges 25% energia részarányt oldjuk meg hőszivattyúkkal. A hővisszanyerés és egyéb energiatakarékosságot fokozó korszerű épületgépészeti technológiák betervezése és beépítése komoly küzdelem volt, mert ezek megtérülési ideje – az akkori alacsony energiaárak mellett – hosszú távon realizálódott.

A fenti szemléletnek egy csapásra véget vetett az energiaárak hirtelen emelkedése. A legfontosabb tervezési kérdések közé került az energiamegtakarítás, az olcsó üzemeltetést elősegítő hővisszanyerési technikák maximális kihasználása.

A korszerű technológiával épült, jól szigetelt épületekben (mint pl. egy hotel, vagy kollégium) a használati melegvíz-előállítás teljesítmény igénye a fűtési teljesítményigénnyel közel azonos is lehet. Amíg azonban a fűtési igény időbeli változása viszonylag lassúnak tekinthető, a HMV-igény a napon belüli csúcsok miatt hirtelen nagy energiaráfordítást követel, ráadásul magas hőmérsékleti szinten. A hőszivattyúk kiválóan ellátják alacsony hőmérsékletű vízzel a fűtést, az épület hőtároló tömege biztosítja a szélsőséges külső hőmérsékletek áthidalását. A HMV-termelésénél a stabil ellátást a puffertárolók térfogata és a felfűtési teljesítmény optimális megválasztásával lehet biztosítani.

A fentiek alapján érdemes foglalkozni azzal, hogy miként lehet csökkenteni a HMV-készítés hőigényét, hiszen jelentős energia és költségmegtakarítás érhető el ezen a területen is.

Az alábbi innovatív hővisszanyerési technológia a lefolyóba kerülő víz elpazarolt hőjét használja fel a hideg víz előmelegítésére, így értékes hőenergiát takarít meg a zuhanyzáskor.

Saját tapasztalatból és mérésekből tudom, hogy a zuhanyzás közben elfolyó szürkevíz hőmérséklete csak 3-4 °C-kal hidegebb a zuhanyfejből kifolyó víz hőmérsékleténél. Az átlagos 38-42 °C-os zuhanyzás közbeni vízhőmérséklet mellet ez kb. 35-38 °C-ot jelent, mely hőtartalma a csatornába kerül.

A Zypho iZ0i30 és iZi40 hővisszanyerési hatékonysága kb. 30%, azaz a 10 °C-os belépő hideg víz a spirál hővisszanyerő hőcserélőből kilépve kb. 23 °C-ra melegszik fel. A berendezés alkalmazása termosztatikus zuhany csapteleppel együtt a leghatékonyabb, amely a zuhanyzás során érzékeli az egyre melegebb bejövő „hideg vizet” és automatikusan csökkenti a felhasznált meleg víz mennyiségét.

A nagy melegvíz igényű épületeknél – társasházaknál, szállodáknál, kollégiumoknál – nem csak hőenergiát takarít meg az alkalmazása, hanem kevesebb HMV tároló térfogatra lesz szükség, és csökkenti a HMV csúcs igényét is, melyek tervezés és kivitelezés során fontos szempontok lehetnek!

Az alkalmazás nyújtotta előnyök:

  • Kisebb HMV tárolókapacitás szükséges
  • Kisebb hőtermelő teljesítményigény
  • A hőenergia-megtakarítás közvetlenül a felhasználás helyén keletkezik, ezért nincs járulékos veszteség, segédenergia-igény!
  • Nincs szükség a visszanyert hő (melegvíz) átmeneti tárolására, ezért a legionella fertőzés itt nem alakulhat ki!
  • A hidegebb szennyvíz nem terheli annyira a környezetet!
  • Egyszerű, gyors elhelyezés, pozícionálás, bekötés.
  • BREEAM, LEED épületminősítési rendszereknél többlet pontszámok kaphatók a fokozott energiahatékonyságra

A Zypho® szabadalommal védett szürkevíz/ivóvíz spirális hőcserélőjének speciális kialakítása megfelel az DIN, MSZ EN1717 szabvány szerinti 5. kategória irányelveinek, azaz kettős elválasztást biztosít a szennyezett és az ivóvíz között.

A termékek ezekkel a tanúsítványokkal rendelkeznek

A horizontális elhelyezésű iZi30 vagy iZi40 hővisszanyerő kialakítása lehet zuhanytálcához alkalmazható lefolyó szeleppel, szigetelő galléros padlóösszefolyóval, vagy rozsdamentes acél folyókával szerelt. Ezeket a gyártó együtt adja a hővisszanyerő egységgel, mert csak így garantálható a megfelelő működés. Mindegyik vízelvezető megoldás speciális szűrőbetétet tartalmaz, hogy megóvja a szennyeződésektől a spirál hőcserélőt, így megfelelő karbantartással problémamentesen üzemet lehet elérni.

A készülék belső tisztítása hagyományos lefolyó tisztító szerekkel végezhető, de a környezet védelem jegyében legjobb, ha biológiai tisztító szereket alkalmazunk. A gyártó 5 év garanciát vállal a termékeire, melynek feltétele a szakszerű beépítés a gyári lefolyó rendszerrel, szűrőkkel. Telepítéskor az állítható lábak segítségével vízszintes pozícióba kell elhelyezni a hővisszanyerőt, mert a belső kialakítása a megfelelő lejtést biztosítja a hatékony öntisztuláshoz.

A szennyvízbekötés és -elvezetés mérete DN40, a vízoldali csatlakozásai ½” külső menetesek.

A padlóösszefolyóval szerelt hővisszanyerő robbantott ábrája.

Függőleges kialakítású szürkevíz hővisszanyerő: a Zypho DW hővisszanyerési hatékonysága akár 60% is lehet, köszönhetően a nagy felületen végbemenő hőátadásnak.

A Zypho iZi alkalmazásával csökkentheti ökológiai lábnyomát, védi a környezetét és csökkenti energiafelhasználását!

Magyarországi forgalmazó a Columbus Klímaproject Kft.

Letölthető műszaki adatlapokat honlapunkon talál: https://www.klimaproject.hu/zypho

Érdekel

Ha bármilyen kérdése van, vagy műszaki támogatásra lenne szüksége forduljon hozzánk az rg@cklima.hu e-mail címen!

Rácz Gábor
okl. épületgépész mérnök,
Tervező, műszaki igazgató

HMVhővisszanyerés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Rév Zoltán | 2022. szept. 22.

Ez a rendszer nyilván csak új vagy felújított épületekben alkalmazható, mert a zuhanytálca és környékének kialakítása lehetővé kell tegye a hővisszanyerő beépítését és karbantartását. (Én - üzemeltetői fejjel - évente tisztíttatnám.) Nagy létesítmények esetében (szálloda, kollégium) el tudok képzelni egy olyan megoldást is, ahol a zuhany csaptelepek és a zuhanytálca szennyvízvezetékek külön (a többi fogyasztótól elválasztott) hálózatként vannak kialakítva, és csak egy, nagy teljesítményű hőcserélő van beépítve (az alagsori gépházban, tehát jól hozzáférhető helyen) a 3. kapcsolásnak megfelelően. Ez esetben a csaptelepeknél a hideg víz tényleg hideg, ami néha jól jön.

Facebook-hozzászólásmodul