e-gépész online szaklap

Fisher e-HeatR – az egyszerűsége teszi lenyűgözően hatékonnyá

2021. március 30. | támogatott cikk | |  1 |

Fisher e-HeatR – az egyszerűsége teszi lenyűgözően hatékonnyá

Mi alapján ítélünk meg manapság egy levegő-víz hőszivattyút? Ár? Teljesítmény? Hatékonyság? Külső megjelenés? Vezérlés? Bizony ezek lehetnek a legfőbb kérdések, amikre végfelhasználóink választ szeretnének kapni első körben.

Nálunk a Columbus Klíma Csoportnál különösen fontos, hogy az immáron több mint 25 éve piacon levő csapatunk megbízható készülékek forgalmazásával nem csak a tömeg eladásra összpontosítson, hanem a minőséget és hatékonyságot pénztárca barát technológiában csúcsosodva egyfajta megoldásként tárja a vásárlói felé. Ez volt a fő szempont, amikor piacra dobtuk új Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyú szettjeinket.

Egy átlagosnak nevezhető levegő-víz hőszivattyú névleges teljesítményének közel felét veszíti el nagy hidegben, így szükségszerűen a beltéri egységekbe épített tartalék elektromos segédfűtő patronra hagyatkozva képes megfelelően kiszolgálni az adott épület fűtési igényét és a használati melegvíz gyártáshoz szükséges teljesítményt. Persze nem minden gyártó hagyatkozik az elektromos segédfűtő patron „segítségére”, és tisztán hőszivattyús technológiával is képes üzemelni nagy hidegben. Láthatjuk azonban, hogy ezek az úgymond csúcskategóriás termékek jóval drágábbak a piacon található szerényebb képességű társaikkal szemben. Joggal vetődik fel tehát a kérdés: létezik olyan fűtő-hűtő berendezés, ami megfizethető, megbízható és nem csak hőszivattyúnak látszó tárgy téli időszakban?
A Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyúk 10 és 16 kW-os névleges teljesítményben kaphatóak, és mindössze 20%-os teljesítmény csökkenéssel üzemelnek nagy hidegben. Megbízhatóak, akár -28 °C külső hőmérséklet mellett is kedvező üzemeltetési költséggel hozzák el a jó időt otthonukba. Felhasználóbarát, érintőképernyős, jól értelmezhető ikonokkal ellátott kezelőfelületének köszönhetőn pofon egyszerűen állíthatóak a fűtési, hűtési és HMV-paraméterek. A kezelőfelület áthelyezhető, a beltéri egységben vagy a szobában is elhelyezhető (25m vezetékesen, max.100 méterig hosszabbítható).

A jól felszerelt hidraulikus beltéri egység alapfelszereltségként tartalmazza az áramláskapcsolót, nyomásmérőt, inverteres szivattyút, kiegészítő elektromos fűtést, hőcserélőt, és a tágulási tartályt.

A Fisher e-HeatR levegő-víz hőszivattyúkat R32 hűtőközeggel láttuk el. Az inverteres technológiának köszönhetőn, egyszerű vezérléssel, letisztult formatervezéssel, a már említett teljesítmény hatékonysággal, zéró károsanyag kibocsájtás mellett ezek a rendkívül alacsony energiafogyasztású készülékek nemcsak kényelmet, hanem pénztárcabarát megoldást nyújtanak otthona számára.

Mi a Columbusnál elsősorban a szemünknek hiszünk, ezért több hetes tesztelésnek vetettük alá készülékeinket, és örömmel tapasztaltuk, hogy az előzetesen megadott gyári adatok a szemünk előtt rajzolódtak ki.

A monitorozás során hőmennyiség mérő műszer segítségével rögzítettük a kilépő és belépő víz hőmérsékletét, az átfolyt víz térfogatot, az aktuálisan leadott teljesítményt és az összes termelt hőmennyiséget. Mértük a villamos feszültséget, áramerősséget, felvett pillanatnyi teljesítményt. Rögzítésre kerültek a külső hőmérséklet és páratartalmi adatok. A mért értékekből így már lehetőségünk nyílt valós COP-érték meghatározására. 

Saját mérési eredményeink

A berendezés egyenletes teljesítmény leadásnál, 43°C-os kilépő víz gyártásánál 4-6°C-os külső hőmérséklet mellett a gyári adatoknak megfelelő 3,25 körüli COP értéket produkált, helyenként túl is szárnyalva a gyári értékeket.

Javasolt rendszerkiépítések

Egyszerű fűtés kialakítás, puffertartállyal

Egyszerű fűtés és HMV-előállítás

Egyszerű fűtés két kevert körrel

Fűtés két kevert körrel és használati melegvíz előállítás

Összességében mit nyújt a Fisher e-Heater?

Egyszerű kezelhetőséget, stabil működés extrém hidegben is, megbízható műszaki hátteret kedvező áron. Valós üzemben mért valódi képességek.

Bővebb információkért és részletes mérési eredményekkel kapcsolatban érdeklődjön alábbi elérhetőségeinken: https://www.fisherklima.hu/hoszivattyu

A Fisher klímák magyarországi importőre:
Columbus Klímaértékesítő Kft.
E-mail: info@fisherklima.hu

FisherHőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Gábor Veress | 2022. dec. 6.

Egy éve használom a 16 kW-os típust. Egy hónapig tartott a beüzemelés után, hogy kiderüljön, miért volt -1-2 fok körül már jégpáncélba fagyva a hátulja. Egy jumper gyárilag máshová került... A szezont aztán tűrhetően végig fűtötte (nem volt nagy tél), most ismét 0 fok körül már zuzmarás, összefüggő fehér, mintha egy hungarocel lap lenne ráragasztva. Rettegve várom, mi lesz, ha hidegebb lesz,. a ”-28-C-ig fűt” beharangozás szerintem az utópiák kategóriájába tartozik, még szerencse, hogy alternatív fűtésként benne hagytam a rendszerben vészhelyzetre a gázkazánt... Egy számadat: tavaly novemberi fogyasztás 1500 kWh, idén november 1300 KWh. Bánom, hogy a 6-700 ezer forint különbség miatt akkor nem egy prémium márkát választottam...

Facebook-hozzászólásmodul