e-gépész online szaklap

Alkalmazott épületenergetika

Segédlet az új módszer elsajátításában

2024. január 15. | e-gépész | |  1 |

Elkészült egy szakmai feldolgozása az épületenergetikai rendeletnek, közel 550 oldalon, Alkalmazott Épületenergetika címmel. A segédlet elsősorban a már gyakorlott, TÉ jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlóknak segít az új módszer elsajátításában. A segédlet közeradásán túl tervezzük szakmai továbbképzések, vizsgára előkészítő stúdiumok szervezését is.

A most publikálásra került dokumentumot a szerkesztők a 2. oldalon kiegészítették egy hibalistát nyitó linkkel is. Egy ilyen terjedelmű anyagban ugyanis előfordulhatnak hibák. Kérjük az anyag olvasóit, hogy jelezzék a fellelt hibákat, hogy javításokat követően mielőbb egy tökéletesített anyagot tanulmányozhassanak a szakmabeliek.

Letöltés

Háttér

Az Európai Unió először 2002-ben adott ki Épületenergetikai Irányelvet (2002/91/EK irányelv). Ebben általánosságokban fogalmazták meg a célokat, a tagországok feladata volt a nemzeti szabályozások kidolgozása és bevezetése. A nemzeti szabályozások két lényeges eleme az épületek energetikai minőségére vonatkozó követelményrendszer és a tanúsítás. A követelmények számszerű meghatározása a tagországok kompetenciája volt, ehhez természetesen a számítási módszereket és bizonyos bemenő adatokat is ki kellett dolgozni.

Ezeket a módszereket és bemenő adatokat kellett alkalmazni a tanúsítási eljárásokban is. Az egyes tagországok szabályozásainak harmonizálása érdekében rendszeres egyeztetések folytak és folynak jelenleg is a tagországok részvételével.

Magyarország 2006-ban vezette be az Irányelvnek megfelelő szabályozást a számítási módszertant és követelményrendszert magába foglaló TNM 7/2006 számú miniszteri és az energiatanúsításról szóló 176/2008 kormányrendelettel.

Az Irányelvnek megfelelően a szabályozást ötévente felül kell vizsgálni. Kisebb módosítások, kiegészítések történtek, de a követelmények lényegében nem változtak. A határidő miatt ugyan  volt szándék a szabályozás érdemi átdolgozására – ebben a munkában a Mérnöki Kamara és a Debreceni Egyetem voltak érintettek, de érdemi változás nem történt, ami annak is betudható, hogy a kormányzati struktúra is átalakult és a szabályozás kodifikálásának feladata és felelőssége minisztériumról minisztériumra vándorolt.

Időközben az Európai Unió kétszer, 2010-ben (2010/31/EU irányelv) és 2018-ban (2018/844/EK irányelv) is átdolgozta az épületenergetikai irányelvet és több más ehhez kapcsolódó irányelv és módszertani útmutató is megjelent. Ebben azonban a hibák nem kerültek javításra, sőt újabb alapvető elvi hibák kerültek bele.

Ennek a helyzetnek a feloldására készült el az illetékes minisztériumok megbízásából a 2023. májusában elfogadott szabályozás, amelyet részletes tanulmányok alapoztak meg. Kidolgozásában a BME koordinálásával számos szakember vett részt és a folyamatot nyílt szakmai viták és egyeztetések kísérték.

Az új szabályozásban a 176/2008. kormányrendelet módosult, a 7/2006. TNM rendeletet pedig felváltotta a 9/2023. (V. 25.) EKM rendelet.

Jelen segédlet az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Mérnöki Kamara támogatásával készült el.

Alkalmazott Épületenergetika

Energetika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2024. jan. 25.

Zoárd: 5

Facebook-hozzászólásmodul