e-gépész online szaklap

Mélytengeri földgázmezőben vásárol részesedést az MVM

2024. június 12. | e-gépész| |  0 |

Mélytengeri földgázmezőben vásárol részesedést az MVM

Az MVM-csoport egyezséget kötött az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC-vel (SGC) az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátummező „termelés-megosztási megállapodás” 5 százalékos részesedésének megszerzéséről.

Shah Deniz a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezője, amelyet a BP üzemeltet, részesedés pedig azt jelenti, hogy Magyarország nagy mennyiségű földgázhoz jut – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megállapodást követően az MTI-nek. A megállapodásban rögzítették, hogy 2050-ig melyik fél mekkora mennyiséget termelhet ki a Kaszpi-tenger alól, ám további potenciális új mezőkben is van kitermelési lehetőség.
A megállapodás azért is jelentős, mert ha a 2022. évihez hasonló árkrízis alakulna ki, akkor a most kialakított pozíció természetes fedezetet biztosítana.

Az állami tulajdonú MVM történetének ez a legnagyobb befektetése. A híradások szerint a tranzakció az állami költségvetést nem terheli, a vállalat saját erőforrásait használta fel.

Az 1999-ben feltárt Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatán, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található. A Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet.

A felek megállapodtak további 4 százalékos részesedés megvásárlásáról az Azerbaijan Gas Supply Company-ban (AGSC), a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére és szállítására létrehozott kereskedő társáságában. A mélytengeri mezőről származó földgázt az AGSC kereskedő cég hosszú távú megállapodások alapján értékesíti és szállítja azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.

A Shah Deniz évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni. A földgázmező jelentős szénhidrogéntartalékokkal rendelkezik, és csaknem 20 éve stabilan, megbízhatóan termel. Összesen több mint 218 milliárd köbméter földgázt és 371 millió hordó kondenzátumot termelt eddig ki a kezdetek óta.

Az MVM-csoport a Shah Deniz gázmezőben történő részesedésszerzésével az SGC mellett olyan világvezető energetikai nagyvállalatokkal működik majd együtt, mint a partnerségben tulajdonosként résztvevő BP (29,99 százalék), a Lukoil (19,99 százalék), a TPAO (19 százalék) vagy a NICO (10 százalék).

A tranzakció teljes mértékben illeszkedik az európai uniós diverzifikációs törekvéseihez, a nemzeti energiastratégiához és az MVM-csoport növekedési stratégiához. A tranzakció zárása, azaz az MVM tulajdonba kerülése a zárási feltételek teljesülését követően, 2024 harmadik negyedévében várható az energetikai vállalat közleménye szerint.

Fotó forrása: www.sgc.az

Földgáz

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul