e-gépész online szaklap

Szobrot állítana Hollán Ernőnek a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

2024. május 8. | e-gépész| |  0 |

Szobrot állítana Hollán Ernőnek a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara

200 éve Szombathelyen született Hollán Ernő, a Magyar Mérnök- és Építész Egylet megalapítója. A Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezi a szülővárosában Hollán első köztéri szobrának felállítását.

Hollán Ernő a mai mérnök- és építészkamarák elődjének létrehozásával sokat tett a mérnöki munka, a mérnök társadalmi elismeréséért, de életművében számos más kiemelkedő tevékenységet is találunk. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban hadmérnöki erődítési tudását hasznosította hazája javára. Széchenyi Istvánnal karöltve letette a magyar vasútfejlesztés alapjait, és elkezdte megvalósítást is.

A mezőgazdaság fejlődését segítette a talajok művelhetőségét jelentősen javító meliorációs vízgazdálkodási rendszer kidolgozásával. Korának közéletében is kiemelkedő szerepet vállalt. Akadémikus, államtitkár, főrendiházi tag volt, Deák Ferenc bizalmasaként kiemelkedő szerepe volt az 1867-es Kiegyezés létrejöttében. Egyetemi oktatóként a következő mérnök generációk fejlődését is szolgálta. Születésének évfordulójáról nekünk, kései utódainak kötelességünk méltó módon megemlékezni.

A szobor elkészítésének lehetőségét Vas Vármegyei Mérnöki Kamara meghívásos pályázata alapján Veres Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész nyerte el. A szobor Szombathelyen, az egykori huszárlaktanya előtt kerül felállításra, mely egyben a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara székhelye is.

Hollán Ernő szobrát a hazai mérnöktársadalom közadakozásával szeretnék létrehozni, így is jelképezve az összefogás fontosságát, erősítve a mérnöki közösséget.

Az adományokat a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara OTP Bank 11747006-27278541-00000000 számú, erre a célra létrehozott számlájára várják. A közlemény rovatba kérik beírni: „Adomány a Hollán szobor állításához”. A támogatók nevét a szoborhoz kapcsolódó QR kódon megörökítik.

Borítóképen a szobor látványterve.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul