e-gépész online szaklap

Alig lát tovább három hónapnál az épületgépész tervezők zöme

2023. május 17. | e-gépész| |  0 |

Alig lát tovább három hónapnál az épületgépész tervezők zöme

A korábbiaknál kevesebb megrendelésre, ennek folyományaként pedig emelkedő árak mellett is enyhén csökkenő árbevételre számít azon épületgépész tervezők többsége, amelyik válaszolt az e-gépész.hu konjunktúrafelmérésének kérdéseire. Arra kerestük a választ, hogy az építőipar jelenleg is zajló változásai miként érintik az épületgépész tervezők munkáját, megrendelésállományát és ezek jövőbeli változásait az érintettek tapasztalatai és várakozásai alapján.

Több felmérés is megjelent az elmúlt időszakban a magyar építőipar jelenlegi, illetve a jövőt illető teljesítményévével kapcsolatban. Mi természetesen a gépész tervezők várakozásait és a jelent illető helyzetértékelését mértük fel az alábbi eredménnyel.

A válaszadók zöme, csaknem 72 százaléka „öreg róka”, vagyis több mint tíz éve dolgozik a szakmában, jellemzően egyedül (a válaszadók hatvan százaléka), vagy 2-3 fős társas vállalkozás tagjaként (a válaszadók 29 százaléka), így a tapasztalatuk és a folyamatokra való közvetlen rálátásuk is adott ahhoz, hogy várakozásaik hitelt érdemlőek lehessenek. Nézzük a részleteket!

Jelenleg hány százalék az Ön/vállalkozásának kapacitás-kihasználtsága az előző év azonos időszakát 100%-nak tekintve?

120% felett 3,84%
100-119% 13,46%
80-99% 22,15%
60-79% 26,92%
40-59% 11,85%
Kisebb mint 40% 21,15%

Megrendelők, rendelésállomány

A válaszadók ügyfeleiket legnagyobbrészt a magánszektor tagjai közül szerzik. Ezen belül is több mint ötven százalékos súllyal esik latba a lakosság, mellettük az ipari, a logisztikai és a termelőszektorból, illetve a kisvállalkozásokból áll össze a megrendelői kör zöme. A válaszadóknak csupán kevesebb mint tíz százaléka mondhatja el magáról, hogy állami vagy önkormányzati szereplőt tudhat ügyfelének.

A felmérés résztvevőinek csaknem 73 százaléka jelenleg háromhavi megrendelésállománnyal rendelkezik. Három és hat hónap közötti megrendelésállománnyal bír a válaszadók negyede, ám hat hónapon túlra már csak alig két százalékuk „lát el”. A válaszadók egyike sem mondta azt, hogy lenne egy éven túli rendelésállománya.

A válaszadók több mint nyolcvan százalékának jelenleg kisebb vevői rendelésállománya van, mint volt az előző év azonos időszakában. Nagyjából 15 százalékuknál ez a mutató azonos a tavalyival, és csupán 3,8 százalékuk büszkélkedhet az egy évvel ezelőttinél nagyobb rendelésállománnyal.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg mekkora a vevői rendelésállomány az év első hat hónapjára nézve az előző év azonos időszakához képest, senki nem nyilatkozott úgy, hogy az több lenne a korábbinál, de még azzal azonos szintet is csak a válaszadók kevesebb mint tíz százaléka ért el. A döntő többségnek, a válaszadók több mint 90 százalékának most kisebb a rendelésállománya az év második hat hónapjára, mint egy évvel ezelőtt volt.

Hogyan alakul várhatóan a kapacitás-kihasználtsága 6 hónap múlva a jelenlegi szinthez képest?

Jelentősen nő 0%
7,69%
Változatlan marad 34,61%
Csökken 40,38%
Jelentősen csökken 17,30%

Vállalási árak, üzleti környezet

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogyan változott a résztvevők szolgáltatásainak ára az elmúlt három hónapban. A válaszadók csaknem fele növekedésről, negyven százalékuk pedig változatlan árakról számolt be. Azok aránya, akik csökkenteni kényszerültek vállalási áraikat, nem érte el a nyolc százalékot.

A jövőt illetően, legalábbis az előttünk álló három hónapot tekintve a válaszadók harmada számít arra, hogy vállalási áraik tovább fognak emelkedni, 43 százalékuk pedig stagnálást valószínűsít ezen a területen. Az árcsökkenést várók aránya itt is nyolc százalék körüli.

A bevételeit tekintve milyen irányú elmozdulásra számít a jövőben?

Jelentősen növekvő 0%
Enyhén növekvő 21,15%
Stagnáló 19,23%
Enyhén csökkenő 38,46%
Jelentősen csökkenő 21,15%

Ami az üzleti környezetet illeti, az összkép egyértelmű. A felmérésben résztvevők bő 82 százaléka szerint jelenleg rosszabb a helyzet a tavalyinál. A válaszadók bő 21 százaléka szerint ezen a téren ugyanakkor semmi nem változott 2022-höz képest, és nem éri el a két százalékot sem azon válaszok aránya, amelyek szerint most ezen a téren jobb a helyzet, mint volt egy éve.

Ha a témával kapcsolatban van véleménye, tapasztalata, hozzáfűznivalója, ne habozzon megosztani velünk kommentben.

Épületgépész

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul