e-gépész online szaklap

BIM Szakosztály megalakítását tervezi az MMK Épületgépészeti Tagozata

2022. június 9. | e-gépész| |  0 |

BIM Szakosztály megalakítását tervezi az MMK Épületgépészeti Tagozata

Az építőiparban már mindenki találkozott a „BIM” kifejezéssel és nagyon sok gépész kolléga már a munkafolyamat szintjén is dolgozott ilyen rendszerben. Ez a munkamódszer Magyarországon még kialakulóban van, ezért fontosnak érezzük ezt minél több szinten megfogni, és foglalkozni vele. A Magyar Mérnöki Kamarán belül – tudomásom szerint elsőként – az Épületgépészeti Tagozatban egy BIM Szakosztály létrehozását tervezzük.

A javaslat egy a napi tervezői munkájában már „BIM-gyakorló” fiatal kollégától, Rónai Andrástól származik.

A szakosztály alakítás céljai:

  1. Az MMK-án belül elindítani egy „BIM” folyamatot. A BIM elsajátítása nem egy szoftvertanulási folyamat. A BIM-tanulás egy komplex, több szakmai területre kiterjedő folyamat, az épületgépészet ebben egy szelet csupán. Jövőbeli cél, hogy alakuljon minél több – az építménytervezésben érintett szakmai tagozatban is – ilyen együttműködő szakosztály.
  2. Cél továbbá a tanulási folyamat segítése, támogatása az épületgépész szakmában. Az MMK BIM Mesteriskola csapata örömmel fogadja a BIM Szakosztályt és a jövőben a képzés feladataiban számít a munkájára.
  3. Ugyancsak cél a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Jelenleg is tagjai vagyunk a REHVA-nak, ahol az MMK-küldött indítványára már foglalkoznak a BIM-el. Ez is egy olyan lehetőség, ahol nemzetközi szinten formálhatjuk a tervezők szemléletét.
  4. Cél a közösségformálás, a csapatépítés. Ahol azonos érdeklődés van, ott új kapcsolatok alakulhatnak, a meglévők erősödhetnek.
  5. A BIM egyik lényeges eleme a kommunikáció, ami szintén fontos, elsajátítandó, fejleszthető célként emelhető ki.

A megalakuló szakosztály feladata lehet:

  1. A nemzetközi trend figyelése (és az ebből való tanulás).
  2. A BIM-el kapcsolatos hazai jogszabályi- és szabványosítási háttér kidolgozásában, javaslatok összeállításában, és az ezekkel foglalkozó munkacsoporttokban való részvétel.

A MMK Épületgépészeti Tagozatának jelenleg két aktív Szakosztálya van, az egyik az Épületenergetikai -, a másik a Fürdő- és Uszoda Létesítmények (FUL) Szakosztály.

A Tagozat elnöksége támogatja, hogy egy alapos előkészítő munkát követően megalakuljon harmadikként a BIM Szakosztály is.

Az alapos előkészítés része ez a bevezető tájékoztatás is. Várjuk a szakmagyakorló kollégák véleményeit, hozzászólásait.

Rónai András gondolatai alapján összeállította
Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat

BIM

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul