e-gépész online szaklap

58,13 százalékos töltöttségen a hazai gáztárolók

| | |  0 | |

A magyarországi földalatti gáztárolókban 3,68 milliárd köbméter földgáz van, ami 58,13 százalékos töltöttséget jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, december 15-ei állapotot tükröző adatai szerint.

A hazai földgáztárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint-alakulása nyomon követhető ezen a grafikonon.

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást. A tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről – mondta Ságvári Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese.

A MEKH számos modellszámítást végzett a különböző hőmérsékleti forgatókönyvekre, és ez alapján nincs olyan ellátási helyzet, hogy korlátozni kellene a magyar lakossági földgázfogyasztást. A legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalékunk is – mondta a MEKH elnökhelyettese. A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban.

Az elmúlt két év kiugró készletszintjét az Ukrajna és Oroszország között geopolitikai feszültségek a 2019 végén lejárt az orosz–ukrán tranzitmegállapodás, valamint a hazai ESZ célú hosszú távú szerződés hiánya indokolta. Ezek miatt a kereskedők 2019-ben és 2020-ban a szokásosnál több gázt tároltak be. Jelenleg azonban Ukrajna és Oroszország között él a tranzitmegállapodás, ráadásul az október végén megkötött hosszú távú orosz–magyar szerződés értelmében már nem Ukrajna, hanem elsősorban Szerbia felől érkezik hazánkba az importgáz. A déli betáplálási pont megnyitásával Magyarország kezelte az ukrán–orosz tranzitkockázatot.

A fogyasztók téli ellátása három forrásból történik: a hazai kitermelésből, importból és a tárolókból. A hazai tárolókban lévő 3,7 milliárd köbméter gázból 2,8 milliárd a kereskedelmi készlet, ez elég lesz nagy hideg esetén is. De ha kell, ott a Nyugat-Európában unikumnak számító 0,9 milliárd köbméter stratégiai készlet is. Magyarország 2006 környékén, az ukrán–orosz gázvita miatt döntött úgy, hogy létrehozza a stratégiai gáztárolókat, amelyeket csak akkor használunk, ha valamilyen ellátási zavar keletkezik. A stratégiai készlet jó ideje megvan, de még nem kellett hozzányúlni.

A magas készletszint és az orosz féllel kötött megállapodás kellő biztonságot ad a hazai fogyasztók ellátására – tette hozzá az elnökhelyettes.

FöldgázGázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul