e-gépész online szaklap

A tél leghidegebb napján 62 millió köbméter volt a gázfogyasztás

| | |  1 | |

A tél leghidegebb napján 62 millió köbméter volt a gázfogyasztás

Több mint 62 768 000 köbméter földgázt fogyasztott az ország az idei tél eddigi leghidegebb napján február 12-én. Ez közel 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek ugyanezen napjának átlagos fogyasztása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása a február közepén tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt, az ellátásbiztonságot veszélyeztető körülmény nem merült fel.

Az idei tél eddigi leghidegebb napján, február 12-én a földgázfogyasztás 62 768 000 köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel több, mint az előző évek hasonló időszakában.

Az elfogyasztott földgázmennyiség jól láthatóan követi a hőmérséklet változását. Idén január 18-án és február 12-13-án volt kiugróan magas a fogyasztás. Ezeken a napokon -4, -7, illetve -5 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet.

A hideg idő miatt kiugró napi fogyasztás ellenére az idei téli gázfogyasztás mennyisége összességében hasonló az előző évi adatokhoz.

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatosan ellátást biztosít.

A február 23-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 3,67 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 58 százalékos.

Gázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Ponty Ferenc | 2021. márc. 3.

Nem értem. 1. Évek óta sok milliárdot költünk középületek és lakóépületek energetikai felújítására. 2. Szinte nincs is tél. 3. Fogy az ország lakossága. 4. Földgáz helyett sok helyen más módon fűtenek: villamos motorral hajtott hőszivattyú, fatüzelés, közvetlen villamos fűtés (bűncselekmény kategória). 5. A járvány miatt zárva vannak a fürdők és egyéb wellness dáridóra szakosodott intézmények, szállodák, éttermek. 6. A szegények továbbra is vacak hulladékkal próbálnak meg fűteni. Csak egy paramétert tudok felvonultatni a növekedést magyarázandóul: 7. Sokan otthon dolgoznak gatyában 25 fokos szobában, miközben az üresen maradt munkahelyük is fűtött maradt, az utolsó távozó elfelejtette letekerni a termosztátot.

Facebook-hozzászólásmodul