e-gépész online szaklap

100 nap múltán jön a gázszerelő

2020. szeptember 2. | e-gépész| |  0 |

100 nap múltán jön a gázszerelő

Jelenleg átlagosan 119 napot kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig. A koronavírus-járvány előtt 135 nap volt az átlagos várakozási idő – derül ki a Mapei Kft. 9000 fő megkérdezésével készült országos kutatásából.

„Szerettük volna felmérni a szakemberhiány valódi mértékét, ezért kidolgoztunk egy kutatási módszert. Szakemberhiányként azt definiáltuk, hogy aki az elmúlt egy évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkeresésétől a munka elkezdéséig. Minket is sokkolt az eredmény” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérés két ütemben, 2020. februárjában a koronavírus-járvány előtt, majd 2020. júliusában, a járvány mérséklődését követően készült.

Az év elején még 135 nap volt a szakemberhiány mértéke, 2020 júliusában a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig átlagosan 119 napot, azaz mintegy négy hónapot kell várni. A legjelentősebb csökkenés Nyugat-Magyarországon és Pest megyében volt.

Legalacsonyabb a szakemberhiány Tolna megyében (86 nap) és Zala megyében (96 nap). A legmagasabb a szakemberhiány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (165 nap), Békés megyében (145 nap) és Vas megyében (134 nap).

Országosan a legkevesebbet kőművesre kell várni, 88 napot. A legtöbbet villanyszerelőre, 130 napot. Burkolóra is 124, bádogosra pedig 123 napot kell várni átlagosan, az épületgépészek 101 nap múltán jelentkeznek munkára..

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint hiába csökkent a szakemberhiány, a jelenlegi 119 napos, azaz mintegy négy hónapos várakozási idő is nagyon magas, az ideális egy-két hónap lenne.

Véleménye szerint a szakemberhiány csökkenésének az oka a beruházások és felújítások kismértékű visszaesése, valamint a külföldön dolgozó szakemberek tömeges hazatelepülése. Azonban álláspontja szerint a tendencia csupán átmeneti. Az építőipar élénkülésével, valamint a nemzetközi járványügyi helyzet normalizálódásával a szakemberhiány várhatóan visszakúszik a korábbi szintre.

A kutatás módszertana

A szakemberhiány felmérésére 9000 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív mintán végeztek országos kutatást, amelynek célja megismerni a szakemberhiány mértékét Magyarországon.

A kutatás során szakemberhiányként azt definiálták, hogy aki az elmúlt 1 évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkeresésétől a munka elkezdéséig.

Mindezt önkitöltős online kérdőívvel mérték, ahol ki kellett választani, hogy milyen szakembereket keresett az elmúlt egy évben, majd a keresett szakemberenként 8 kategória segítségével kérdezték meg, hogy mennyit várt rá, valamint hogy melyik településen.

A válaszkategóriák számtani közepét véve alapul (illetve az 1 évnél hosszabb időszak esetében 400 napot) a várakozási időket válaszadónként és szakmánként napokra számolták át, és az ily módon képzett átlagok adják a kutatási eredmények alapját.

ÉpítőiparKoronavírus

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul