e-gépész online szaklap

A szén-monoxid-mérgezés veszélye nyáron is fenyeget

| | |  0 | |

A szén-monoxid-mérgezés veszélye nyáron is fenyeget

Sokan a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezéses eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a CO-mérgezés nyáron is létező veszély.

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe – hívja fel a figyelmet az OKF.

A Katasztrófavédelem honlapja folyamatosan beszámol CO-mérgezéses esetekről. Volt olyan júniusi vasárnap, amikor egy nap alatt 9 esethez is riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt. Szerencsére a legtöbb esetben volt szén-monoxid-érzékelő felszerelve az adott ingatlanban és a lakók ki tudtak menekülni a lakásból, de több olyan eset is volt, ahol a CO-jelző figyelmeztetése mellett is olyan mértékű mérgezés következett be, hogy kórházi ellátásra volt szükség.

A Katasztrófavédelem szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzathatását. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását. Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ilyenek a konyhai szagelszívók, a ventillátorok és a klímaberendezések is. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni. A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Az OKF egy korábbi, a szén-monoxid veszélyeivel foglalkozó anyagában leírta, hogy a helyszíni ellenőrzések rámutattak arra is, hogy sok helyen ugyan van szén-monoxid-érzékelő, ám azt nem az előírások szerint használják. Előfordult, hogy egy-egy baleset helyszínén a padlón, a fal tövében vagy az éjjeliszekrényen találták meg az eszközt. A sérültekkel folytatott beszélgetésekből az is kiderült, hogy sokan összetévesztik a szén-monoxidot és a szén-dioxidot, ami azért okoz problémát, mert míg az előbbi a levegőnél kicsit könnyebb, így a légtér felső részét tölti ki, addig a szén-dioxid másfélszer nehezebb a levegőnél és a padló közelében gyűlik össze. Ez utóbbi gáz is képes halált okozni, azonban a szén-monoxid-érzékelő nem alkalmas a kimutatására.

KatasztrófavédelemSzén-monoxid

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul