e-gépész online szaklap

Az IceCool az első gyártó, aki nagy léptékben alkalmazza a Solstice®L40X-et

2020. június 11. | e-gépész| |  0 |

Az IceCool az első gyártó, aki nagy léptékben alkalmazza a Solstice®L40X-et

Több, mint 480 kg R-455A hűtőközeg, amely 16 kondenzációs egységet táplál a Neumarktban található új Feihl pékség hűtési igényeinek kielégítése érdekében.

A Feihl pékmester által 1895-ben Pöllingben alapított „Der Bäcker Feihl” családi vállalkozás a termékei gyártása, logisztikája és forgalmazása terén 250 alkalmazottat foglalkoztat a Neumarkt és Nürnberg régióban található 33 üzletében.

A kézműipar iránti szeretet, valamint a munkatársak és a pékmesterek alapos tudása teszi lehetővé azt, hogy ízletes és kiváló minőségű termékeket kínáljon az ügyfeleknek. Ezeknek a termékeknek 90%-a a saját üzletekben készül.

A kínálat több, mint 20 kenyérfajtát, valamint válogatott süteményeket tartalmaz, például cukrozott Duna-szeletet.
A németországi Hückelhovenben 2008-ban alapított, majd néhány évvel később a hollandiai Echtbe települt IceCool International BV ma globális vezető szerepet tölt be sütőipari létesítmények terén, a csomagolás nélküli tészták hűtése és fagyasztása területén. Az IceCool a világ legjobb pékségei körében építette ki a hírnevét; a folyamatos innováció biztosítja a termékei minőségének javítását.

Az IceCool létesítményekben a nedvességkezelés biztosítja a sütés sikerességét és minőségét; „a kenyér ezért jobban emészthető a fogyasztók számára, különösen a gluténérzékenyeket figyelembe véve” – mondja Peter Wehrens, az IceCool K+F export menedzsere.

2012-től az IceCool gyártó az F-Gas hatására irányt vált és a leginkább környezetbarát hűtőközeg kiválasztása érdekében integrálja a következő három paramétert:

  • Globális felmelegedési potenciál (GWP).
  • A közvetlen és közvetett üvegházhatás (TEWI).
  • Az éghajlatra gyakorolt hatás az életciklus alatt (LCCP).

Az első R-1234ze / CO2 kaszkád 2013-ban kerül bevezetésre a Maurer pékség számára, és az alacsony környezeti hatásai miatt a német kormányhivataltól (BAFA*) támogatást kap.

2015-ben a Honeywell Solstice® L40X hűtőközegének kifejlesztése felkeltette Peter Wehrens érdeklődését, különösen a jövőbeni fagyasztóberendezések tekintetében.

A Feihl az R-455A-t választja

Amikor a Feihl pékség 2016-ban úgy dönt, hogy új épületet épít Neumarktban a termelési telephelyének bővítése érdekében, az IceCool-t bízza meg egy öko-hatékony hűtőberendezés kifejlesztésével és telepítésével. Több alternatívát javasolnak az ügyfélnek.

A Feihl nagyon gyorsan meghozza a döntést a Solstice® L40X alkalmazásával történő telepítésre vonatkozóan, amelynek telepítési és üzemeltetési költségei alacsonyabbak, mint a CO2-t alkalmazó megoldások esetén. Az új, rendkívül alacsony GWP-vel rendelkező hűtőközeg kiváló termodinamikai jellemzői és a javasolt technológia tökéletesen megfelelnek a követelményeknek.

Az R-455A A2L (alacsony gyúlékonyságú) besorolásának köszönhetően a IceCool elnyeri a helyi hatóságok támogatását, és szorosan együttműködik a TÜV és az Energie Consult Holland tanúsító szervezettel a projekt végrehajtása és a hatályos szabályozási követelmények teljesítése érdekében.

Végül a IceCool egy 16 egymástól független kondenzációs egységgel rendelkező rendszert javasol, amelyek az épületen kívül vannak felszerelve, 320 kW teljes hűtési kapacitással, ami lehetővé teszi a kockázatok korlátozását.

Összesen 480 kg Solstice® L40X került betöltésre a különböző egységekbe, amelyek 2 db -42 °C elpárolgási hőmérsékletű mélyfagyasztót, 3 db -28 °C-os fagyasztót és 11 db -8/-10 °C-os hűtőcellát táplálnak.

A berendezés a Güntner gyártó által kifejezetten erre a célra választott elpárologtatókkal és kondenzátorokkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az R-455A hőmérsékletcsúszásának problémamentes kezelését. A kenyér kelesztését biztosító hűtési folyamat körülbelül 24 óra. Ez az eljárás +/- 0 °C hőmérsékleten megy végbe, és teljes mértékben automatizált.

A Der Bäcker Feihl a piacon az egyedülálló gyártási folyamatairól és az általa készített kenyerek alacsony gluténtartalmáról ismert.

Az R-455A választása biztosítja többek között azt az előnyt is, hogy éves szinten egy alkalomra csökkenti le a szivárgásvizsgálatok számát a két mélyfagyasztó esetén, a többi hűtőberendezés esetén pedig, amelyek töltete kisebb, mint 5 tCO2-egyenérték, nincs is szükség ilyen ellenőrzésre.

Hat hónappal az üzembe helyezés után a rendszer tökéletesen működik, minden szereplő elégedett az eredménnyel, és köszönetet mondanak a Climalifenak és a Honeywellnek a projekt során nyújtott támogatásukért.

Solstice® L40X: a standard hűtőközeg 2019. január 1-től az IceCool-nál.

A 148-as GWP értékével az R-455A lehetővé teszi az F-Gáz követelményeinek teljesítését, és hosszú távú megoldást kínál az új létesítmények számára. Alacsony gyúlékonysága, nagy energiahatékonysága, magas kritikus hőmérséklete és alacsony kritikus nyomása nem elhanyagolható erősségek a fagyasztási és hűtési alkalmazások esetén.

„2018-ban számos projektet valósítottunk meg az R-455A-val, és úgy döntöttünk, hogy a „természetes” hűtőközegek mellett ezt a hűtőközeget tekintjük standardnak következő berendezések esetén is, figyelembe véve az alacsonyabb energiafogyasztást és a végfelhasználók elégedettségét” hangsúlyozza Peter Wehrens.

A Neumarktban található Feihl pékség hűtőrendszere

HűtéstechnikaSolstice

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul