e-gépész online szaklap

Robbanás előtt a hazai hőszivattyúpiac

| | |  1 | |

Robbanás előtt a hazai hőszivattyúpiac

A klímaváltozás elleni küzdelem, a technológiai váltás fontos eszköze lehet a hőszivattyú. Idehaza még nem elterjedt ez a fajta fűtési és hűtési technológia, de most jön el a növekedés időszaka – hangzott el egyebek mellett azon a konferencián, amelyet a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) és lapunk kiadója, a Media12 szervezett.

Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, vagyis a környezetvédelem, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében addigra ne terheljük szén-dioxid-kibocsátással a légkört. A dekarbonizáció egyik „főszereplője” a hőszivattyú lehet, hiszen egységnyi villamos energiából több egységnyi, akár ötször-hétszer annyi hőenergiát képes előállítani azáltal, hogy megcsapolja, kiszivattyúzza a környezet hőjét, ezt a mindig rendelkezésre álló, ingyenes energiát.

A Mahösz és a Media12 kiadó szervezésében február 12-én Budapesten tartottak konferenciát a témában, neves hazai és külföldi előadókkal. Kaderják Péter, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára előadásában a kormány által nemrégiben elfogadott klíma- és energiastratégia bemutatása után, kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hőszivattyúnak komoly szerepe lehet a környezetbarát technológiákra való átváltásban. hozzátette: ez ügyben várják a szakmai szervezetek javaslatait.

Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyús Szövetség (EHPA) főtitkára előadásában azt emelte ki, hogy Európa egyéb országaihoz – példádul a skandináv államokhoz – képest Magyarország még csak ismerkedik a hőszivattyúval. Ez viszont azt vetíti előre, hogy hatalmas piacot jelentünk, hiszen a tendencia már megállíthatatlan, ugrásszerűen fog nőni Magyarországon az eladott és telepített hőszivattyúk darabszáma az előttünk álló években.

„A Magyar Mérnöki Kamara képzésekkel, az új megoldások megismertetésével segíti a korszerű „klímatudatos” épületgépészeti megoldások elterjedését” – mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a konferencia kerekasztalbeszélgetésében. Hozzátette, hogy a legmegfelelőbb hűtő, fűtő, szellőztető eszközöket már a tervezés során nagy mérnöki gondossággal kell kiválasztani, hogy az energiahatékonyság valóban javuljon. „Talán nem eléggé közismert tény a magánépíttetők között, hogy a hőszivattyú ideális megoldás, ha megújuló energiaforrások felhasználásáról beszélünk.” A hőszivattyú nem kazán, a tervezőnek, építtetőnek, de elsősorban a felhasználónak tisztában kell lennie a beépítés, üzemeltetés követelményeivel, mert csak ekkor várható megfelelő energiahatékonyság. „A kamarai képzésekbe is bevonjuk a kereskedő, forgalmazó cégeket, így naprakész információhoz juthatnak a tervezők.” – mondta Nagy Gyula.

A konferencián mintegy kétszázan vettek részt a hőszivattyús szakma, a beruházók, az építkezést fontolgatók, a sajtó és az érdeklődők köréből.

Hőszivattyú

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


N. Kristóf | 2020. febr. 20.

Kedves Kollégák! Előre is elnézést, ha nem a legmegfelelőbb fórumba írok, de abban reménykedem, hogy itt biztos több a ”sokatlátott” szakember. Segítséget, illetve felvilágosítást szeretnék kérni, milyen lehetőségek, eszközök vannak egy végfelhasználó kezében, ha a telepített levegős hőszivattyú kültéri egységében csörög a kompresszor. Beüzemelő partner véleménye szerint is hibás, a forgalmazó szerint sem működik megfelelően, de mégis hetek, már lassan hónapok mennek el a semmivel, se javítás, se csere. Forduljak a fogyasztóvédelemhez, írjunk ügyvédi felszólítást? Márkát nem szeretnék írni, előre is köszönöm a válaszokat.

Facebook-hozzászólásmodul