e-gépész online szaklap

Az igényes tervező

Beszélgetés Nagy Gyulával, az MMK elnökével

2019. február 14. | Szilágyi László| |  0 |

A közelmúltban Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara elnökével beszélgettünk a mérnöktársadalmat és a kamarát érintő kérdésekről. A beszélgetést több részletben közöljük.

Nem győzzük hangsúlyozni a tervezés jelentőségét és elhagyhatatlanságát, a precíz tervezői munka fontosságát az épületgépészetben. Legyen szó akár egy lakásfelújításról, akár egy gigaberuházásról, a jól előkészített tervdokumentáció rengeteg időt, pénzt és konfliktust takaríthat meg minden résztvevő számára.

A mérnöktársadalom fejlődése, feladatai, hatásköre kiemelt jelentőségű az építőiparban és az épületgépészetben. Mikor Nagy Gyula épületgépész-mérnök  lett a MMK elnöke, nagyon örültünk, hogy tapasztalt épületgépész-tervező került ebbe a pozícióba, hiszen ezáltal – az etikát nem sértve és a szabályrendszereken belül –, egy kis előnyhöz, nagyobb figyelemhez juthat a szakmánk. Nyilván saját tapasztalatai által pontos képe van a jelenlegi tervezői szakmáról, és ebben a tisztségben aktívan tud tenni a fejlődésért.

„Rendkívül fontos, hogy mi tervezők, mérnökök saját magunkkal szemben is igényesek legyünk! Jó munkával, megfelelő referenciával kell rendelkeznünk, és ebbe nem fér bele a lazaság”, hangsúlyozza nyílt őszinteséggel Nagy Gyula. „Nem lehet mindig külső tényezőkre fogni a problémákat, hiába éltünk több évtizeden át olyan rendszerben, ahol az értelmiség és a mérnöki tisztség háttérbe került, nem engedhetjük meg magunkkal szemben az igénytelenséget! Összességében én nagyon pozitívan értékelem a hazai tervezők munkájának minőségét és a kollégák szaktudását. A szakmaiság mellett viszont egyre fontosabbnak érzem a PR jelentőségét mind kamarai, mind egyéni tervezői szinten is. A kommunikáció környezetünk felé a sikerességünk egyik záloga. El kell tudni adni magunkat. Egy mérnöknek a szakmai tudását önmaga felé is tisztelnie kell, ami akár egy olyan egyszerű hétköznapi dologban is megnyilvánul, mint az öltözéke. Persze az igényességet elsősorban a munkájában, a tervek pontosságában, teljességében és kidolgozottságában értem, de hiszem, hogy ezt a személyiségében és külső kommunikációjában is tükröznie kell.

A szakmai fejlődés mellett a napi munkában és a mérnöki közösségépítésben a kamara több programot és kedvezményes szolgáltatást is kínál a tagjainak, mint például a Mérnökszalon rendezvényeit vagy a kötelező tervezői felelősségbiztosítást, egyéb biztosításokat, kedvezményes, mérnököknek szóló telefontarifát és gépjárműflotta-kedvezményeket.

Folytatjuk!

Magyar Mérnöki KamaraNagy Gyula

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul