e-gépész online szaklap

3300 Ft-ra nőtt a minimális építőipari rezsióradíj

| | |  2 | |

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a Magyar Közlöny 185. számában megjelent 30/2018. (XI. 26.) ITM rendeletben határozta meg a 2018. évi minimális építőipari rezsióradíj mértékét.

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2018. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb óránkénti mértéke a tavalyi 2870 forintról 3300 forintra nőtt

Építőipari rezsióradíj

Az építőipari rezsióradíj: a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített - a kivitelező tényköltségei alapján számított vagy tervezett - összes költsége. Az építőipari rezsióradíj nem tartalmazza:
- a beépítésre kerülő betervezett és az üzemszerű használathoz szükséges beépítésre kerülő építési anyagok, szerkezetek és berendezések közvetlen költségeit,
- a közvetlen anyagok fuvarozási és rakodási költségeit,
- a közvetlen gépköltségeket,
- a kivitelezési dokumentáció tervezési díját,
- a hatósági eljárások díját,
- a szükségessé váló minőség-ellenőrzések díját,
- az üzempróba, beüzemelés szolgáltatási díját.

Az építőipari rezsióradíj számítási alapját az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződésben évente meghatározott Ágazati Bértarifa Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.

Minimális építőipari rezsióradíj

A minimális építőipari rezsióradíj számítási alapját az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződésben évente meghatározott Ágazati Bértarifa Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. A minimális építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.

A 2018. évi minimális építőipari rezsióradíj egyes költségnemeire vonatkozó értékeket a jogszabály melléklete tartalmazza.

Építőipar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fogta Gábor | 2018. dec. 12.

Maradéktalanul egyet kell érteni Zoárd-al ! S A J N O S ! ! !


Zoárd | 2018. dec. 5.

Ha-ha! Ez a rezsióra számitás soha, sem régen, sem most nem fedezi ezeket a költségeket. Ezek az állkalkulációk itt maradtak a szocializmusból. Egy építőipari cég az életben maradáshoz az anyagköltségben kell elrejtenie a működéséhez szükséges pénzügyi fedezetet, a díjtétel meg megint marad a levesben. „Megállapodásban szereplő minimális szakmunkás alapbér alapján kiszámított, szakmai ajánlásban rögzített órabér és a jogszabályokban meghatározott közterhek képezik. A minimális építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket” 250 eFt nettó bér (ez alatt nem kapsz használható embert) ma 472 eFt-ba kerül a Vállalkozónak. Egy évből a fizetett napok és a szabadság miatt kiesik 1,5 hónap, azaz ezt átszámolva 12/10,5 x 472 = 539 eFt jön ki. Egy embert legfeljebb 70%-ban lehet az építkezés helyszínén, aktív munkával kiszolgálni az építőiparban, azaz ezt még el kell osztani 0,7, amiből 770 eFt/hó jön ki! Ez még mind nettó (ÁFA nélküli) költség. És akkor még nem adtuk hozz az irányítási, ügyviteli költségeket, amik legalább 30%-al tolják meg a költségeket. Azaz most már pont 1,0MFt+ÁFA-nál tartunk havi költségben. Na, ha ezt leosztom a havi 170 munkaórával, akkor 5.780 Ft jön ki, plusz ÁFA. Azaz bruttó 7.340 Ft/óra. Persze lehet a számításom egyes tételein vitatkozni, de hogy a vita végére sem lehet az 5780-ból 3.300-at csinálni az biztos. Szó se róla, 41 éve dolgozom és a 41 év alatt ez az álságos hozzáállás mit sem változott, rendszertől függetlenül!

Facebook-hozzászólásmodul