e-gépész online szaklap

Komplex fűtés, hűtés, szellőztetés a CETRA által

2024. július 9. | támogatott cikk | |  0 |

Komplex fűtés, hűtés, szellőztetés a CETRA által

Manapság, ha meglévő épület felújításáról, korszerűsítéséről van szó, akkor legtöbbször a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés, esetleg a régi fűtőberendezés korszerűbbre való cseréje valósul meg. Kevés szó esik a szellőzésről és annak fontosságáról.

Új épületek esetén ezt már javarészt figyelembe veszik, illetve rövidesen törvényi előírás is lesz, azonban jelenleg itt sem mindig gondolnak a szellőztetés fontosságára.

Életünk 90%-át általában zárt térben töltjük, itt dolgozunk, pihenünk, zárt terekben töltjük szabadidőnk egy részét, innen vesszük a levegőt, amit belélegzünk. Nagyon fontos ezért a belélegzett levegő minősége. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – mert például új nyílászárók vannak és nincs szellőző berendezés, ablakot nem nyitnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő páratartalma és a szennyezőanyagok koncentrációja.

A Galletti cégcsoport CETRA gyára számos megoldást kínál erre a problémára. Ezek közül jelen cikkben az RPE-TRD típusú hővisszanyerős légkezelő előnyeit emelnénk ki, melyet beépített kompresszoros hűtő-fűtő egységgel láttak el. A befúvó ágban elhelyezkedő elpárologtatóval/kondenzátorral és a kidobott levegő ágban lévő kondenzátorral / elpárologtatóval a saját kompresszoros hűtőkörével a berendezés a nagy hatékonyságú hővisszanyerés mellett mindig a kívánt hőmérsékletű levegőt képes a térbe juttatni. Ezen megoldás előnye, hogy a külső hőméréséklettől hűvösebb levegőt (a ház, belső terek levegőjét) használja fel a kondenzátor hűtésére, így kedvezőbb hatásfokkal, alacsonyabb költségekkel üzemelhet.

További előnye, hogy egy kompakt egység, nem szükséges az épület falán, udvarán elhelyezni kültéri egységet.

Téli üzemmódban a keresztlemezes hővisszanyerős hőcserélő után elhelyezett elpárologtató a külső hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű levegőt felhasználva magasabb hatásfokkal fűti a befúvó ágban elhelyezett kondenzátort a kompresszoros, hőszivattyú által.

Nyári üzemmódban pedig fordítva, az elszívott levegőt használja fel a külső hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű levegővel hűti a kondenzátorát, így szintén kedvezőbb hatásfokkal üzemel, mint egy kültéri egységes verzió.

A berendezés felépítése az alábbi ábrákon látható.

 1. Külső levegő beszívása
 2. G4 szűrő
 3. BLDC ellátó ventilátor
 4. Hővisszanyerő rendszer
 5. Elpárologtató nyáron, kondenzátor télen
 6. Kompresszor
 7. Befúvó ág
 8. Elszívó ág
 9. G4 szűrő
 10. Elpárologtató télen, kondenzátor nyáron
 11. Ventilatore BLDC di ripresa (n°1) / BLDC visszatérő ventilátor (n°1)
 12. Kidobó ág
 13. Utófűtő hőcserélő (opcionális)
 14. Elektromos automatika és vezérlő panel

A készülék egyelőre 3 teljesítmény tartományban kerül bevezetésre, melyek az alábbi táblázatban láthatóak:

A fentiekben leírt műszaki paraméterekben látható, hogy a-mellet, hogy kedvezőbb hatásfokkal – azaz alacsonyabb energiafelhasználás mellett – üzemeltethető a készülék, mint egy kültéri egyéges hőszivattyús megoldás, kétségtelen előnye, hogy a fűtéshez, hűtéshez nem szükséges kültéri egységet telepíteni. Így akár egy meglévő épület korszerűsítésénél, akár új beruházásnál is egy költséghatékony, egyszerűen telepíthető kompakt egységet kap az épület tulajdonosa.

Passzív házak esetén a készülék képes akár a komplett fűtési, hűtési igényt is kielégíteni, a megfelelő szellőztetési igény biztosítása mellett.

Cinege Péter
ajánlatkészítő mérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.
www.galletti.hu

GallettiSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul