e-gépész online szaklap

Antimikrobiális légtechnika vírusok ellen, öntisztulás, hogy a hatás tartós legyen!

| | |  0 | |

Antimikrobiális légtechnika vírusok ellen, öntisztulás, hogy a hatás tartós legyen!

A légtechnikai vezetékrendszerek tervezése, kivitelezése mindig is komoly kihívást jelentett az alkotó folyamatban résztvevők  számára. Annak  ellenére, hogy a lemez megmunkálásának technológiája folyamatosan korszerűsödött, tipizált idomokkal, praktikus kötő- és függesztőelemekkel az előgyárthatóság napjainkra megközelíti a 100%-ot,  mégis a helyszíni méretvételhez kötött alkalmazása szinte elkerülhetetlennek mondható.

Ilyenkor – a gyártókapacitás rugalmasságától függően – akár napok is eltelhetnek kényszerű várakozással. Az elkészült légcsatornák hő- és párazáró szigetelése, kültéri alkalmazás esetén lemezburkolat készítése egy másik szakma bevonását igényli, amely többletköltségeket, egyeztetési problémákat  generálhat, valamint hosszabb kivitelezési  időt, nagyobb szerelői létszámot is hozhat magával. A hagyományos légcsatornáknál nincs innovációs bevonat, ami korunk kihívásaira adna választ.

Többek között a fenti „akadályok” elhárítására, kikerülésére is ragyogó alternatívát kínál a Columbus Klímaproject Kft. által több mint 10 éve alkalmazott P3ductal előszigetelt légcsatornarendszer.

A rendszer lényegét a környezetbarát Hydrotech technológiával előállított, zártcellás szigetelőpanelek jelentik, amelyek szendvicsrendszerűek, mindkét oldalukat alumínium burkolólemezek borítják.

Milyen előnyökkel jár a P3ductal légcsatornarendszer alkalmazása?

 1. Egyszerűen, gyorsan tervezhető, nincsenek kötöttségek.
 2. Nem mágnesezhető (fontos körülmény, pl. kórházi alkalmazásoknál).
 3. Testhangot nem vezeti, rezgéseket elnyeli, zajcsillapító hatása jelentős.
 4. Könnyű súly, ~1,6 kg/m2 – 1200x1200 mm – L = 4000 mm légcsatorna ~30 kg!
 5. A hagyományos légcsatornáknál négyszer jobb légzáró tömítés.
 6. Hőhídmentes szigetelés a légcsatorna minden pontján.
 7. Alacsony tűzveszélyességi kockázat.
 8. A légcsatorna belső felületén alkalmazott bevonat biztosítja a tisztaságot, az öntisztulást és az antimikrobiális hatást.
 9. A szigetelés öregedéséből adódó szemcsekihullás és az ezzel járó légszennyezés kizárt.
 10. A telepítés helyszínén legyárthatók a szükséges idomok.

Új fejlesztés: P3ductal careplus  öntisztító,  antibakteriális légcsatornarendszer

Megfigyelték, hogy a lótuszvirág különleges öntisztító tulajdonsággal rendelkezik, ezt nevezik „lótuszeffektusnak”. A fejlesztéssel a P3 célja az „öntisztító” kezelési eljárás tartósságának biztosítása volt. A kísérletek eredményeképpen létrehoztak egy nanometrikus méretű, hártyás polimerzománc bevonatot. Ez a különleges réteg képes újra biztosítani az „öntisztító” viselkedést a karbantartások alkalmával óhatatlanul előforduló mechanikai sérülésekkel szemben, egyúttal tartós tapadással hosszú ideig megtartja az öntisztítás képességét.

Önmagában az öntisztítás nem elegendő a levegő minőségének maximális szinten tartására, ezért a P3ductal careplus rendszert antimikrobiális kezeléssel  kombinálták: különleges, folyékony, nanoszerkezetű bevonatot hoztak létre a belső felületeken, ezáltal csökkentve a kórokozó mikroorganizmusok légcsatorna felületén való szaporodását.

Az antimikrobiális az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, pl. baktériumokat, gombákat, ideértve a penészgombát és vírusokat is.

A különleges bevonattal kezelt alumínium mintákon elvégzett laboratóriumi tesztek kifejezetten pozitív eredményt mutattak, és igazolták a P3ductal careplus panelek felületén létrehozott antimikrobiális aktivitást. Ezek a pozitív eredmények, gyorsított avulási tesztek elvégzése után is fennmaradtak: 20 alkalommal végrehajtott nejlonkefés tisztítási folyamat szimulációja zajlott le az UNI EN 13403 követelményeinek megfelelően – sikerrel.

Az öntisztulás azért is fontos, mert ha a por telepítés után 5 éven belül elfedi az aktív antimikrobiális felületet, akkor vagy tisztítani kell a légcsatornát, vagy el kell búcsúzni az antimikrobiális hatástól. Ez könnyen előfordulhat, hiszen a telepítéskor az építkezési por már részben elfedheti az értékes felületet.

Szabványok, rendeletek

3/2002. (II. 3.) SzCsM-EüM érvényben lévő együttes rendelet  6. § (4) c. pontja előírja, hogy a szellőztetés céljára szolgáló rendszerek esetén biztosítani kell a rendszeres tisztítást, a lerakódott szennyeződések eltávolítását.

A  6. § (4.) előírja, hogy a szellőztető rendszerek üzembe helyezése és folyamatos üzemeltetése során mérésekkel kell meggyőződni az elegendő mennyiségű és minőségű levegő meglétéről.

A 6. § (7.) megállapítja, hogy a szellőztetés céljára szolgáló, szellőzést biztosító műszaki rendszerek biztonsági berendezésnek minősülnek. Megfelelő működésüket a vonatkozó jogszabályban meghatározott időszakos biztonsági felülvizsgálat keretében kell ellenőrizni. A hivatkozott szabványok és rendeletek ellenőrzése viszonylag ritka, de korunk kihívásai és problémái felhívják a tervezők, beruházók figyelmét arra, hogy a technika lépést tart a kihívásokkal, csak alkalmazni kell azt.

Kiválóan kombinálható a Prihoda textil légcsatorna-rendszerrel

A Columbus Klímaproject Kft. szakemberei felismerték, hogy egyszerűen méretezhető, gyors telepítésű, kedvező árú, öntisztuló és könnyen mosható, higiénikus légcsatornahálózatokat tudnak létrehozni, ha a korábbiakban ismertetett P3ductal és a Prihoda textilanyagú rendszerek elemeit kombinálják. Textilanyagú légcsatornákat korábban is alkalmaztak már a szellőzéstechnikában. Elterjedésük meglehetősen korlátozottnak mondható, elsősorban higiéniai okok miatt. A Prihoda s.r.o. cég által kifejlesztett textil légcsatornarendszerek átlépik ezeket a korlátokat a jól átgondolt gyártás- és szereléstechnológiai megoldásoknak köszönhetően.

A Prihoda textil légcsatorna

 • 100%-ban szintetikus anyagokból készül, az áteresztő textilek felületén nem alakul ki páralecsapódás, ami elősegíthetné a különböző kórokozók szaporodását,
 • a végtelen szálakból készült textilek felülete szinte tökéletesen egyenletes, ezért nem rakódnak rá szennyeződések – ellentétben a vágott szálakból készített textil légcsatornákkal, amelyek folyamatosan  megtelnek porral, ezért egészségügyi kockázatot jelentenek,
 • a Prihoda olyan különleges kezelést alkalmaz,  amely  garantálja, hogy a baktériumok  elpusztulnak,  ha  ilyen típusú szövetre kerülnek,
 • a PMI/NMI anyagokba szövött szénszál eltávolítja az elektromos töltést a szövet felületéről, tehát az anyag antisztatikus,
 • a  lézeres  technológiával  készített, tetszőleges  méretű, lezárt szegélyű lyukak számtalan légelosztási variációt tesznek lehetővé, a légáram szoftveresen modellezhető,
 • az európai szabványok alapján végzett tesztelések során megállapítást nyert, hogy 10 mosás után sem csökkent az antibakteriális bevonat hatékonysága,
 • a műanyag vagy rozsdamentes acélból készült kiegészítők alkalmazása biztosítja a korróziómentességet,
 • a jó minőségű szövetből készített légcsatornák hosszú élettartamúak, akár 50 mosás után is alaktartóak,
 • a praktikus merevítő és feszítő kiegészítőknek köszönhetően elszívásra is használható a Prihoda textil légcsatornarendszer,
 • a kommunális hulladék válogatása során gyűjtött használt műanyag palackokat összetörik és a nemkívánatos szennyeződések eltávolítása után megolvasztják. A kapott granulátumot a szintetikus fonal előállításához használják fel. Az újrahasznosított műanyag szálakból készült szövet minden m²-e 13 PET-palackot takarít meg a hulladéklerakóból. Egy 10 m hosszú, 630 mm átmérőjű textildiffúzor esetében ez 257 db műanyag palackot jelent,
 • BREEAM- és LEED-pontszámok növelésének lehetősége!

A kialakult gyakorlat szerint a Columbus Klímaproject Kft. az általa tervezett és kivitelezett légtechnikai projektek megvalósítása során a gerincvezetékek esetében a P3ductal (vagy P3ductal careplus) rendszert alkalmazta, míg az ágvezetékeket a Prihoda textil légcsatornarendszer elemeinek felhasználásával építette ki.

Néhány referenciaprojekt a közelmúltból: a Duna Medical Center, a Nestlé szerencsi gyára, a Christeyns gyártócsarnok, tervezés alatt áll: a Mercedes szalon, Fót.

A P3ductal careplus / Prihoda textil légtechnikai rendszerek kiváló alkalmazhatósága a koronavírus-járvány tapasztalatainak tükrében

Az elmúlt hónap eseményei különleges megvilágításba helyezték a légtechnikai rendszerek kialakítását és használatát is. Az előbbiekben ismertetett műszaki megoldás alkalmazása elsősorban közösségi terek gépi szellőztetése esetében bír különösen nagy jelentőséggel. A különlegesen kezelt légcsatornafelületek antibakteriális és öntisztító tulajdonságai lehetővé teszik azt, hogy a megkívánt levegőminőség biztosítása mellett viszonylag kis üzembentartási költségráfordítással minimalizálható legyen a fertőzésveszély és egyéb egészségügyi kockázat, pl. az allergiás eredetű tünetek.

Fent ismertetett rendszerek vitathatatlanul legnagyobb előnye az egészség megőrzésében játszott szerep, valamint a jogszabályi megfelelés. Ez utóbbi a jelenlegi előírások, rendeletek és szabványok tükrében milliós megtakarítást eredményezhet az üzemeltetőknek.

Antimikrobiális légtechnika vírusok ellen, öntisztulás, hogy a hatás tartós legyen!

Columbus Klímaproject Kft. 2142 Nagytarcsa, Pesti út 15. www.klimaproject.hu

Columbus KlímaLégtechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul