e-gépész online szaklap

Terjedhet szellőző rendszeren keresztül a vírus?

Biztonságban vagyok?

| | |  1 | |

Terjedhet szellőző rendszeren keresztül a vírus?

A jelenleg is zajló koronavírus világjárvány miatt, sokan dolgoznak már otthonaikból, páran még az irodájukból. Egy biztos, mindenki tudni szeretné, hogy az adott hely levegője, szennyezettsége mennyire befolyásolja a vírus terjedését, és terjedhet-e betegség egy légtechnikai rendszeren keresztül, bárhol is legyünk, akár egy társasház sokadik emeletén, akár családi házunkban vagy egy irodaházban többedmagunkkal.

A jelenleg is zajló koronavírus világjárvány miatt, vannak akik már otthonaikból dolgoznak és még sokan vannak akik az irodájukban, munkahelyeiken. Egy biztos, mindenki tudni szeretné, hogy az adott hely levegője, szennyezettsége mennyire befolyásolja a vírus terjedését, és terjedhet-e betegség egy légtechnikai rendszeren keresztül, bárhol is legyünk, akár egy társasház sokadik emeletén, akár családi házunkban vagy egy irodaházban, műhelycsarnokban, áruházban többedmagunkkal. Röviden összefoglaljuk, milyen kapcsolatban lehet a légtechnika a vírussal, és milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

A koronavírusról a virológusoknak is kevés még az ismerete. Az épületgépész szakembernek, és a lakosságnak még annál is kevesebb. Azt viszont tudjuk a szakmánkban, hogy hogy működik a szellőztetőrendszer, mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy zavarmentes, biztonságos működést lehessen megvalósítani. Mint minden vírus, a koronavírus is szubmikroszkópikus biológiai organizmus, nem sejtes szerveződésű, és akár súlyos akut légzőszervi szindrómát, emberi légzőszervi betegséget okozhat. A vírus cseppfertőzéssel terjedhet, amely akár a levegőből közvetlenül, vagy bármilyen felületről a szervezetünkbe juthat. A levegőben rövid ideig tudnak csak lebegni a cseppek, viszont amint felülettel találkoznak, könnyen megtapadhatnak, és aktívak maradhatnak szokásos beltéri körülmények mellett, a levegőben akár 3 órán keresztül, vannak olyan felületek, ahol 2-3 napig is.

A koronavírus és a szellőztető rendszerek kapcsolata

Életünk amúgy is jelentős részét zárt terekben töltjük, a COVID-19 világjárvány következtében még inkább a négy fal közé szorulunk munkatársainkkal, de családunkkal együtt is. Ebben az időszakban az épületen belül a levegő minősége, szennyezettsége, így a szellőzés is fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, ezért a biztonságunkra és egészségünkre is nagy hatással van a közvetlen környezetünket körülvevő levegő.

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a vírusok nem terjednek a szellőzőrendszereken keresztül, főleg, ha tisztán friss levegős és folyamatos működésű központi elszívásos rendszereket használunk. Egy ilyen rendszer a társasházi lakásoknál jellemzően úgy néz ki, hogy a belsőterű kiszolgáló helyiségekből (fürdő, konyha, WC helyiségek) szívjuk el az elhasznált levegőt és a tetősík fölött dobjuk ki a szabadba egy tetőventilátor segítségével. A friss levegő bevezetése, azaz a légutánpótlás az általános gyakorlat szerint nyílászárókba, külső határoló felületbe beépített légbevezető felületeken és elemeken keresztül biztosított.

A lakások légtere depressziós, folyamatosan üzemelő rendszerek esetén, a vírus egy másik lakásra való átterjedésének a veszélye nem áll fent. A levegő vezetése, a légtér átöblítése, a friss levegő bejutási pontjától a levegő elvezetési pontjáig szigorúan egy irányban történik.

Mérések sora azt is bizonyítja, hogy a vírusos időszakban növelni kell a légcsere intenzitását, ennek magyarázata, ha több külső levegőt vezetünk az épületekbe, elősegítjük a levegőben lévő szennyező anyagok hígítását, ami csökkenti a fertőzés kockázatát! Nyilván ez esetben meg kell növelni az épületből történő levegő mennyiségének az elvezetését is. A vírus részecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.

Ne felejtsük el!

Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez.

Az ablaknyitásos szellőzéssel nem tudjuk fenntartani az állandó megfelelő légcserét, hideg időben a hőkomfort romlás és ezáltal az energiaveszteség jelentős lehet, mindamellett, az időszakonkénti átszellőztetés nyilván azért segít a levegő hígításában. A már eleve szellőztetőrendszerrel felszerelt, de csak ezen berendezések időszakos működtetése esetén, javasolt az üzemidőt meghosszabbítani. Az optimális megoldás az, ha az igény szerint működő szellőzőrendszer épül be, ahol a hét 7 napján a nap 24 órájában működne a rendszer változó intenzitással.

Recirkulációs rendszerek

Vannak olyan épületek, ahol recirkulációs rendszer dolgozik, ebben az esetben a szellőzőlevegő egy része csak a frisslevegő, a többi részét visszakeringtetik. Főleg a nagyobb irodaépületek, vagy csarnok jellegű létesítmények esetében használt megoldás ez. Feltételezhető, hogy az ilyen rendszer, habár kismértékben is, de növelheti a fertőzés kockázatát, ezért ajánlott kerülni a központosított recirkuláció alkalmazását. Erre megoldás a visszakeverő ág teljes zárása és csak frisslevegős üzemeltetés megvalósítása!

Fontos tervezési és üzemeltetési kérdés az is, hogy megakadályozzuk a „külső recirkuláció”, a kifúvott levegő visszajutási lehetőségének lehetséges kockázatát. Ez azt jelenti, hogy az épületből elszívott levegő kifúvási pontját messze helyezzük el a frisslevegő bevezetési ponttól, természetesen figyelembe véve az uralkodó szél irányát.

Hővisszanyerős berendezések alkalmazása a légtechnikában

Energiamegtakarítás szempontjából kézenfekvőnek tűnik a legtöbb esetben a hővisszanyerős berendezések alkalmazása. Itt ügyelni kell, hogy semmiképpen ne forduljon elő, az elszívott levegő érintkezése a bejövő levegővel, csak a hőátadás történhet meg, hogy kizárjuk a fertőzés lehetőségét. Erre nyújt megoldást az otthonokban, irodákban, ipari és kereskedelmi létesítményekben a lemezes hőcserélővel szerelt hővisszanyerős berendezés. Ezeknél a berendezéseknél a frisslevegő előmelegítése az elszívott, használt meleglevegő hőtartalmával egy lemezes hővisszanyerőn keresztül történik. Mivel levegő visszakeverés nincsen- ezért az „átfertőződés” veszélye nem áll fenn. Visszafertőzés csak abban az esetben fordulhat elő, ha a lemezes hőcserélő tömítetlen. Egészségügyi létesítményekben használt berendezéseknél ez a visszafertőzési lehetőség a berendezés konstrukciója miatt ki van zárva. A lemezes hőcserélőn a kifúvó oldalon páralecsapódás keletkezhet, amelyet cseppvízként a csatornába vezetnek. Mivel a nedvesség vírushordozó lehet, ezért ezeknek a hőcserélőknek a tisztítását fertőtlenítését gyakrabban kell elvégezni.

A forgódobos és bizonyos típusú entalpia hőcserélők alkalmazása nem javasolható, mivel a vírushordozó vízcseppek, aeroszolok meg tudnak tapadni a felületen, így a frisslevegővel esetleg vissza tudnak jutni a szellőztetett térbe.

A páratartalom

A páratartalom befolyásolja a vírusok terjedését az épületekben. Különböző elméletek léteznek, de egyértelmű, hogy a páratartalom szerepet játszik. Régóta azt az ajánlást próbálták megtartani, hogy a relatív páratartalom 40 és 60% között legyen. Ezen felül, testünk vírusokkal szembeni ellenállási képessége is sokkal nagyobb ezen páratartalom-tartományban.

A levegő szűrése

Bármely szűrő, amely eltávolítja a fertőző részecskéket a levegőből, csökkentheti a vírus expozícióját. A kérdés az, hogy mennyire hatékony a szűrő ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon a terjedésére. A vírus átlagos mérete 0,002 – 0,05 μm tartományban mozog, melyekre az új ISO 16890 szabvány szűrosztályozás szerint, a legnagyobb biztonságot ennek megfelelően az ePM1 80 % típusú HEPA szűrők adják. Ezek tisztaterekben, orvosi műtökben használatos finom szűrők. Hatásosan a vírus és baktériumölő ultraibolya besugárzás (UVGI) szintén alkalmazható. Az erős ultraibolya sugárzás inaktiválja a mikroorganizmusokat és hozzájárulhat a levegő és a felületek biztonságához és higiéniájához. Ezek az eszközök utólag is beépíthetők a rendszerekbe, növelve a biztonságot.

Összefoglalva: mit tehetünk a jó levegő biztosítása és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében zárt terekben?

  • Tisztán friss levegős és folyamatos működésű központi elszívásos rendszereket használjunk
  • Növeljük a szellőzés intenzitását, így elősegítve a levegő hígítását
  • Ne legyen recirkuláció-visszakeverés a szellőzési rendszerben
  • Ne üzemeltessük a rotációs hővisszanyerőket
  • A levegőszűrőket kezelési utasításnak megfelelően cseréljük
  • A rendszereket a kezelési utasításnak megfelelően tisztítsuk, fertőtlenítsük

Eddig egyetlen tanulmány és üzemelési tapasztalat sem bizonyította, hogy a szellőztető rendszerek hozzájárulnának a betegségek és vírusok terjesztéséhez, sőt. Ezért a levegőt „tisztítószerként” felhasználva és a lehetséges kockázatok csökkentése érdekében, továbbra is a helyiségek intenzív szellőztetését kell alkalmazni a betegségek, fertőzések megelőzésére zárt terekben.

A jelenlegi járványügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban a tiszta, friss levegő utánpótlása, beltérben csökkenti a vírusfertőzés kockázatát beltérben, ezért fontos a megfelelő szellőzés kialakítása és megfelelő működtetése.

Király Tamás
okl. gépészmérnök
MÉgKSZ elnökségi tag
cégvezető, Aereco Légtechnika Kft.

KoronavírusLégtechnikaSzellőztetés

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tóth István, Zehnder | 2020. ápr. 3.

Egy fontos pontosítással szeretnék élni. A cikk végén olvasható, hogy az entalpia hőcserélő alkalmazása nem javasolt. Az entalpia hőcserélő egy gyűjtőfogalom, sokféle műszaki megoldás tartozik ide, amelyek lényegesen különböznek egymástól. Minden olyan hőcserélő nevezhető így, amelyik képes a levegő rejtett hőtartalmát is hasznosítani. Egyes entalpia hőcserélők esetén valóban nem lehetséges a friss levegő és az elhasznált levegő különválasztása, ezek használatát érdemes kerülni a járvány idején. A Zehnder polimer membrános entalpia hőcserélői azonban nem ilyenek. A polimer membrános hőcserélők falán a vírusok nem jutnak át, használatuk biztonságos. Az erről szóló gyári állásfoglalást, a vírus penetráció teszteredményeket a Zehnder honlapján lehet elolvasni: http://comfosystems.hu/szellozteto-szakmai/szakcikkek/az-eredeti-polimer-membranos-entalpia-hocserelo Köszönettel Tóth István Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Képviselet

Facebook-hozzászólásmodul