e-gépész online szaklap

Az Épületgépészeti tagozat javaslatai a pandémiás helyzet enyhítésére

2020. március 31. | e-gépész | |  0 |

Az Épületgépészeti tagozat javaslatai a pandémiás helyzet enyhítésére

A COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzet magyarországi építőiparra gyakorolt negatív hatásainak enyhítése és kezelése érdekében egy építőipari javaslatcsomag kidolgozását kezdte meg az Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság, amelybe – több szakmai szervezett mellett – a Magyar Mérnöki Kamara is bevonásra került.

AZ MMK-hoz  (és közvetve Tagozatokhoz) érkezett megkeresésben kérték a kamara segítségét és közreműködését annak érdekében, hogy az akciócsomag olyan célzott intézkedéseket tartalmazzon, amelyek a leghatékonyabban és a legrövidebb időn belül segíthetik az építőipart.

A kamarai javaslatok egy dokumentumban összegyűjtve heti rendszerességgel, minden pénteken 10 óráig megküldésre kerülnek az ITM jelzett főosztálya részére.

A rendszeres javaslattételhez kérjük és szívesen fogadjuk a kollégák véleményét.

Az alábbiakban az Épületgépészeti Tagozat részéről, Gyurkovics Zoltán elnök úr által összeállított – 13. héten megküldött – javaslatcsomagot tesszük közzé.

 

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Főtitkárság!

Az alábbi összeállítást az Épületgépészeti Tagozat elnökségével, és néhány mértékadó épületgépész szakember – nem csupán tervező – ötletei alapján állítottuk össze.

Beadványunkban tehát az építőipari ágazatok teljességére – tervezők, kivitelezők, gyártók, forgalmazók stb. – is gondoltunk tekintettel lenni. Kiemelt célcsoport a kkv-k területe!

Nagyon nehéz kiemelten a tervező vállalkozásokra célzott javaslatokat tenni. Mindazonáltal amelyeket annak (is) gondolunk, azokat vastagbetűs kiemeléssel jelöljük!!

Miért tenni?

Fontos, hogy a járványt követő „újraindulás” minél zökkenőmentesebben történjen. Ehhez ütőképes, azonnal hadrafogható, jó és elégséges személyi állománnyal rendelkező kis- és közepes vállalkozások álljanak rendelkezésre.

A járvány időszakában, és azt követően állami beavatkozások-, a kormányzat által biztosítható lehetőségek néhány fő cél érdekében:

 1. Munkaerő-, ütőképes kollektíva megtartása
 2. Munkához jutás elősegítése
 3. A likviditási gondok csökkentése
 4. Egyebek az átmeneti időre

 Mit tenni?

 1. Munkaerő-, ütőképes kollektíva megtartása érdekében:

Nagyon fontos, hogy ütőképes munkaerőkből álló, változatlanul felkészült vállalkozásokkal lehet csak a gazdasági fellendülést segíteni!

 • Foglakoztatáshoz kapcsolódó költségek csökkentése, átmeneti elengedése. (Kiemelten kkv-k esetében! A KATA-s vállalkozók támogatása hangsúlyos, a tervezési-, de általában az építőipari tevékenység jelentős része is kkv-kban-, nem KATA vállalkozásokban folyik.)

A munkáltató járulékfizetési terheinek azért van nagy jelentősége, mert jelentős a mértéke. Az építőiparban a költségek több mint 50%-ban a foglakoztatáshoz kapcsolódnak.

Járulék csökkentés és elengedés akkor, ha munkaviszonyt megtartja a munkáltató, fizetést ad a dolgozónak, de munkát éppen nem tud adni.

Az átmeneti elengedés határidőhöz, a járvány hivatalos lezárásához legyen kötött.

 • A következő év(ek) fizetett szabadságainak kiadása-, és elszámolása szabályozásának átmeneti módosítása

Előrehozott szabadság-kiadásról lehetne szó amíg nincs megfelelő munkaellátottság, amihez az elszámolás szabályozásának módosítása is szükséges.

 • Munkaszerződésben rögzített feladatleírástól, munkaköri kötöttségtől lehessen eltérni.

Ha nem a munkaköri leírásnak megfelelő, más munka ellátására kínálkozik lehetőség.

 1. Munkához jutás elősegítése

A járvány lefutását követő induló időszakban szükséges beavatkozás-javaslatok

 • Állami-, önkormányzati szektorban lévő élő szerződések határidejének lerövidítése. (Előbbre hozni, hamarabb indítani azt a munkát, amely későbbi időpontra volt programozva, és biztosan megvalósul!)
 • Pályázati lehetőségek – nem csupán közbeszerzési lehetőségek! – elősegítése, pályázati kiírások számának növelése állami és önkormányzati szektorokban.
 • A munkaidő szabályozás – korlátozás – átmeneti felfüggesztése! (Hétvégi munka, túlmunka elrendelhetősége!)
 • A járvány lefutó szakaszában a foglalkoztatási szabályok szigorításának fokozatos csökkentése. (Ha van mit dolgozni, és van kivel, inkább a védőfelszerelések biztosításával engedni a munkavégzést!)
 • Az építőipari tervező-, mérnöki vállalkozások informatikai, technológiai fejlesztésére a pályázati feltételeket tegyék létszámtól, éves árbevételtől függetlenné. (Néhány fős vállalkozások, irodák is pályázhatnának. Ez segítené a hatékony távmunkát – team munkát – is.)
 1. Likviditási gondok csökkentése

Fontos szempontok a járvány után mindenképpen rosszabb kondícióban lévő vállalkozások megsegítéséhez.

 • Állami segítségnyújtás a kintlévőségek behajtásában.
 • Vállalási díj fizetési határidők rövidítése, kifizetési időtartam jelentős – pl. 5-7 naptári napra – csökkentése, ehhez műszaki átadás/átvételi eljárások felgyorsítása stb.
 • A rendkívül rossz HUF/€ árfolyam miatti kompenzáció! Pl. 340 HUF/€ alap árfolyam és a gazdaság élénkítése indulási időponti HUF/€ árfolyam különbözetére! (Installációs berendezések – légkezelők, szivattyúk, hőtermelők stb. – behozatala esetén van igen nagy jelentősége.)
 • Technikai eszköztár fejlesztés hiteltörlesztéshez támogatás, vagy a törlesztés átmeneti felfüggesztése. (Tervező kkv-k rákényszerülnek a technikai eszköztár – szoftver és hardver tekintetében – folyamatos és nagyarányú fejlesztésére. Pl. BIM-re való átállás.)
 1. Egyéb feltételek az átmeneti időszakra

Ügyvitelt, a BFR-t egyszerűsítő, technikai jellegű rendelkezés-javaslatok:

 • Rendelkezés szükséges, hogy egy kisebb cég is adhasson eredeti érvényes iratot kézi aláírás nélkül. 
 • A hivatalos tervtanácsok szünetelnek, ez gátolja munkánkat. 

A konferencia-megbeszélésekkel sok dolgot meg lehetne oldani ezen a téren is. (A hivatalok, szolgáltatók képviselőit erre kötelezni kellene, lehetne.)

 • Az engedélyezésre beküldött PDF tervek elfogadását valamilyen formában meg kell oldani.

A szolgáltatók most is papír alakú tervet kérnek az engedélyeztetési eljáráshoz (Pl. Fővárosi Vízművek).  

FONTOS MEGJEGYZÉS: A fenti 1-4 pontok rugalmasak. Több olyan javaslat van, amely bármely tartalmi területre lehetne értelmezhető!  (Utolsó pillanatban is tettem át pl. pontot 1.-ből a 2.-be!)

Összeállította:

Gyurkovics Zoltán sk.
MMK Épületgépészeti Tagozat 
Győr, 2020. 03. 27.

ÉpítőiparÉpületgépészeti TagozatKoronavírus

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul