e-gépész online szaklap

A tervezői felelősségről: nem rendőrködni szeretnénk

Beszélgetés Nagy Gyulával, az MMK elnökével

2019. február 21. | e-gépész | |  0 |

A kamara szerepe rendkívül jelentős, hiszen alapvetően az ő tiszte a tervezői jogosultság kiadása, illetve logikus következtetésként, ennek a visszavonása is. Sajnos, előfordulnak hibák, vannak kóklerek, mint az élet minden területén, és ilyenkor tud egy ilyen központi szervezet formálni egy kicsit, jobbá tenni a szakmát.

A közelmúltban Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara elnökével beszélgettünk a mérnöktársadalmat és a kamarát érintő kérdésekről. A beszélgetést több részletben közöljük.

"A kamara új vezetésének első feladata volt a tavalyi évben a belső szabályrendszerének felülvizsgálata és aktualizálása. Ez nem egy egyszeri feladat, folyamatosan optimalizálni és fejleszteni kell a saját rendszerünket a hatékonyság jegyében.

Kiemelt feladatnak tekintem a kamara etikai és fegyelmi tevékenységének erősítését, aminek elsődleges célja a szakmaiság hígulásának megakadályozása. Saját magunkat védjük, ha olyan tervezőket, tervezőirodákat kiszűrünk, akik nem tartják be az alapvető szabályokat, és hiányos vagy befejezetlen terveket adnak ki a kezükből." - mondta el Nagy Gyula.

Nyilván a tervezői munkák mennyiségének rohamos növekedése, a leterheltség és az időhiány a nagy számok törvénye szerint előidézhet hibákat, hiányosságokat. Ezért is van nagy szerepe a kamarának, hogy ezt ellenőrizze, kontrollálja, és ha kell, szankcionálja akár tervezői jogosultság bevonásával. "Nem rendőrködni szeretnénk, de a szakma védelmében fegyelemre van szükség!"

Folytatjuk!

Magyar Mérnöki KamaraNagy Gyula

Kapcsolódó

Az igényes tervező

Beszélgetés Nagy Gyulával, az MMK elnökével

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul