e-gépész online szaklap

Olvasói kérdés a légellátási tervvel kapcsolatban

| | |  4 | |

Olvasói kérdés a légellátási tervvel kapcsolatban

Tegnap a kéményseprők ellenőrzést tartottak nálunk (társasház) és felvették hibának, hogy nem megfelelő a szellőzés/légellátás, ezért légellátási tervet kell készíttetnünk 2 éven belül, mert akkor újra ellenőriznek és ha nincs kész, akkor lezárják a kéményt... Ez több kérdést is felvet bennem, ebben kérném a hozzáértők segítését!

Előzetesen a lakásról annyit, hogy egy gázkészülékünk van, egy nyílt égésterű kombi kazán, ami egy kisebb helyiségben (mosókonyha) van elhelyezve, amin nincs ablak, viszont a szabadba kivezető 20x20 cm-es szellőzőrács van rajta és az ajtón is egy nagyméretű 50x15 cm-es rács van. Az ajtó a konyha-étkezőbe nyílik. Nincs elszívónk, nincs más gázkészülékünk, az ablakok még a régi típusú szellőző nélküli műanyagok. A mosókonyha mellett található wc-ben is van egy 20x20 cm-es szabadba kivezető szellőzőrács.

A kérdéseim:

  1. Két hónapja volt a hivatalos gázfelülvizsgálat, ahol mindent rendben találtak, megnéztem a jegyzőkönyvet, ahol a légellátás kérdés is szerepel, ahol megfeleltet kaptunk. Eszerint „szakemberfüggő”, hogy kinek mi felel meg?
  2. Annyit közöltek a kéményseprők, hogy ne izguljunk, mert az egész házban mindenkinek, egyetlen kivétellel felvették ezt a hibát (kb. 10 éve lett szigetelve a ház és kicserélve mindenkinél az ablak)...és van rá két évünk, hogy megcsináltassuk a légellátási tervet... Az egy kivételnél van az ablakra utólag beszerelt szellőztető. Tényleg kötelező megcsináltatni a tervet, vagy automatikusan szereltessünk be utólagos szellőztetőt?
  3. Az érdekelne, hogy az ablakra utólag szerelt szellőztető miben más, mint a fali eredetileg meglévő szellőzőrács?
  4. A légellátási tervre kb. 30-50 ezer forintot mondtak, ez helytálló, tényleg ennyibe kerül? Nem csak egy kész programba beütnek pár adatot? Ha az egész házét (10 egyforma lakást) kell megcsinálni, szoktak adni kedvezményt?
  5. Ha kihagyjuk a légellátási tervet és megcsináltatjuk az ablakra a szellőzőt, akkor is megbüntetnek 2 év múlva? Tényleg kötelezhetnek erre? Pláne, hogy szabályosan lett beszerelve a kazán (gázterv nélküli csere volt), de minden szükséges hatóság – beleértve a kéményseprőket is – átadták, és az utólagos gáz felülvizsgálaton is rendben találtak mindent?

Légellátási tervSzellőztetés

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2018. máj. 31.

Kedves Zoárd, A vonatkozó MBSZ előírását sokan értemezik úgy, hogy például levegőellátásra csak teljesítmény-nyilatkozattal rendelkező termék építhető be, azzal, hogy idézi a 275/2013.(VII.16.) kormányrendelet címét, amelyet alkalmazni kell. A korményrendelet címében a ”ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól” szöveg megtévesztő lehe. Azonban a hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a tervező igazolja egy egyedi termék, megoldás megfelelőségét. ”b) egyedi, hagyományos, természetes, bontott vagy műemléki épületbe beépített építési termék beépítése esetében a felelős műszaki vezető építési naplóban az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerint tett nyilatkozattal igazolja.” ”7. § (1) Ha az építési termék egyedi, az építkezés helyszínén gyártott, vagy műemlék építménybe beépített, illetve bontott, hagyományos vagy természetes építési termék és a gyártó által önkéntesen kiadott teljesítménynyilatkozat nem áll rendelkezésre, az építési termék akkor építhető be, ha a beépítéséért felelős műszaki vezető az építési naplóban tett nyilatkozatával igazolja, hogy az építési termék tervezett beépítése megfelel az Étv. 41. §-ában foglaltaknak. Az igazoláshoz a felelős műszaki vezető szakértő, szakértői intézmény vagy akkreditált vizsgálólaboratórium közreműködését is igénybe veheti.”


Zoárd | 2018. máj. 18.

Mint oly sokszor Fazakas Miklósnak megint igaza van. Ha az engedélyeztetéskor a szellőző rács adta a levegőpótlást, akkor teljesen mindegy, hogy mi van az ablakokkal – akár be is falazhatják! Egyébként nekem több olyan gáztervem készült lakásra, ahol 20x20 cm-es szellőző rács adta a levegőpótlást és nem az ablak! Ez egy bevett megoldás volt a Főgáz területén a régi GOMBSZ szerint! Nem tudom ki lehet-e deríteni, hogy hogy volt jóváhagyva a terv, de a leírásból az következik, hogy a rendszer gyakorlatilag most is megfelel az elvárásoknak. Azon lehet ugyan vitatkozni, hogy a 20x20 cm-es rácsnak milyen minősítése van, de ez a hülyeség kategóriája és csak a mai „minősítsünk mindent” agyament rendszer butasága, mert egy ilyen rácsról egy felelős tervező is el tudja dönteni, hogy megfelel-e, vagy nem a funkciójának. Azzal egyébként nem értek egyet, hogy legyen a kéményseprőnél is egy példány gázterv. Ezt inkább az ingatlan tulajdonostól kellene megkövetelni, hogy az engedélyezett gázterv rendelkezésre álljon. Tudom ez se egyszerű, de a szakhatóságokat se kellene még újabb tarthatatlan dolgokkal traktálni.


Szilágyi Miklós | 2018. máj. 16.

Hollósi Gyula kollégám alapvető tévedésben van, ugyanis nem tíz, hanem sok-sok évvel ez előtt is az Olvasó felvetése-fontos és életbe vágó- ”napi kérdés” volt.Idéznék két érintett jogszabályból: 1/1977. (IV.6.) NIM rendelet 2. sz. Melléklete (GOMBSZ) 83. § (1) Gázfogyasztó berendezések légellátásában közvetlenül vagy közvetve résztvevő nyílászárók légzáró kivitelűek nem lehetnek. (2) Pótlólag semmi légzáró anyag vagy szerkezet, amely a nyílászárók felfekvő (fa, fém, műanyag stb.) felületeinek gyártási tűrésből eredő légréseit csökkenti vagy eltömíti, nem alkalmazható. Egy pont tíz évvel ez előtti (GMBSZ2008) jogszabályból: A helyiség légterével közvetlen kapcsolatban lévő (nyitott) égésterű gázfogyasztó készülékek biztonságos, egészségügyi és energetikai szempontból kifogástalan üzeme érdekében biztosítani kell a gázfogyasztó készülék helyiségének szellőzőlevegő-ellátását. A szükséges szellőzőlevegő-térfogatáramot és a bejutását biztosító nyomás feltételeket meg kell tervezni. Az „A” és legfeljebb 140 kW egység- és/vagy 1400 kW együttes hőterhelésű, „B” típusú gázfogyasztó készülékek üzeméhez szükséges szellőzőlevegő-térfogatáramot a szabadból a helyiség légterébe vezető nyílással (nyílásokkal) kell a helyiségbe bejuttatni. A légbevezető nyílások a tervező által e célra méretezett, vagy kiválasztott levegő-bevezető szerkezetek legyenek. A helyiség légterével közvetlen kapcsolatban lévő (nyitott) égésterű gázfogyasztó készülékek biztonságos, egészségügyi és energetikai szempontból kifogástalan üzeme érdekében biztosítani kell a gázfogyasztó készülék helyiségének szellőzőlevegő-ellátását. A szükséges szellőzőlevegő-térfogatáramot és a bejutását biztosító nyomás feltételeket meg kell tervezni. Mellesleg a kérdés nem tartozik kéményseprő-kontra gázfelülvizsgálat kérdéskörébe, hanem az eljáró Kollégák szakmai komplexitásába, kompetenciájába. Szilágyi Miklós épületgépész szakértő, műszaki-biztonsági felülvizsgáló


Hollósi Gyula | 2018. máj. 16.

Véleményem az, hogy a kötelező felülvizsgálaton megállapitott hibamentes állapot teljesen korrekt. A nyilászáró csere miatt kellett volna légellátási tervet késziteni, és az abban foglaltakat megvalósitani, de 10 évvel ezelőtt ez még nem volt ”napi” kérdés. A gázkészülékek időszakos kötelező felülvizsgálata a légellátás megvalósulására is kiterjed, és kellő gyakorlattal rendelkezett az a szakember aki az ellenőrzést végezte, mert úgy itélte meg, hogy a légellátás biztonsága nem változott az átalakitások miatt. A fix keresztmetszetű, meglévő, szellőzőknél biztonságosabb légellátást a nyilászárókba beépitett légbevezetők sem nyujtanak. A kérdés az, hogy a paragrafus győz-e a teljesen korrekt felülvizsgálói megállapitással szemben?

Facebook-hozzászólásmodul