e-gépész online szaklap

Nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt Áder János

| | |  0 | |

Nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt Áder János

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését megszüntető törvényt.

Heves vitákat váltott ki a törvény elfogadása

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését megszüntető törvényt.

A parlament honlapján is elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett nekik. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg a továbbra is ingyenes ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől - hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözli Áder János köztársasági elnök döntését, miszerint aggályosnak tartja a napokban elfogadott kéményseprésről szóló törvény módosítását és azt újra gondolásra visszaküldi az országgyűlés elé - közölte Vámos Csaba, a szervezet elnöke.

Az e-gépész felületén szintén sok hasznos vélemény és hozzászólás látott napvilágot, amelyet a Eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését című cikkünk alatt olvashatnak. A témában továbbra is számítunk a véleményükre, a kormányzati fejleményeket pedig kíváncsian várjuk.

Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI

Kémény

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul