F-gáz rendelet módosítása: öntsünk tiszta vizet a pohárba! Fisher e-HeatR hőszivattyú. Lehetőségek az energiaválság csökkentésére intézmények esetében. Minden második magyar új fűtési megoldást tervez. A Daikin oktatási célokra hőszivattyús rendszereket adományozott a budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolának.
Az Épületgépészeti Tagozat elnöksége és a Media12 kiadó
ezúton köszöni meg egész éves figyelmét.
Kívánunk meghitt, békés karácsonyt,
valamint sikeres új esztendőt
az e-gépész minden olvasójának.
F-gáz rendelet módosítása: öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Az F-gáz rendelet módosítása során megszületett politikai alku óta számos olyan prezentáció hangzott el, jelent meg a változásokat ecsetelő cikk, mely a módosítások tartalmát és várható hatásait elemzi, gyakran hangsúlyozva a nem-fluorozott hűtőközegek előnyeit. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy minden éremnek két oldala van, így ebben az esetben is – az előnyök mellett – komoly kihívásokkal is szembe kell néznünk. A nem-fluorozott hűtőközegek nem esnek az érvényben levő F-gáz rendelet alá, ezért a velük kapcsolatos hazai szabályozás, képzési és képesítési elvárások is hiányosak. Nincs arra vonatkozó előírás, milyen szakképesítéssel rendelkező szakemberek nyúlhatnak hozzá ezen rendszerekhez, vagy milyen módon kell kezelni a lefejtett szénhidrogéneket. Emiatt is nagyon fontos a felelős szakmai hozzáállás.
Támogatott tartalom
Fisher e-HeatR hőszivattyú
Építkezik vagy felújít? A Fisher e-HeatR hőszivattyú nemcsak környezetbarát és energiahatékony, de pénztárcakímélő megoldás is. A levegő-víz hőszivattyú egyszerre biztosítja a melegvíz-ellátást, a lakás fűtését és hűtését, azaz komplett, minden igényt kielégítő rendszert építhetünk ki otthonunkban.
Lehetőségek az energiaválság csökkentésére intézmények esetében
Az orosz – ukrán háború kapcsán az Európai Unió által bevezetett szankció hatásaként a földgáz ára jelentősen megnőtt. Milyen technikai lehetőségek kínálkoznak a földgáz felhasználás és ezzel összhangban a fűtési költségek csökkentésére intézmények esetében? A legegyszerűbb lehetőség, ha a kazánházban a gáztüzelésű kazánok mellé pellet, faapríték vagy tűzifa tüzelésű melegvizes kazánokat építenek be, amelyek fedezik az intézmény fűtési alapterhelését. A szerző a cikkben összefoglalja a tűzifa tulajdonságait és különböző felhasználási módjait, majd több példával szemlélteti a központi fűtési kazántelepek átalakítását. Vannak olyan bemutatott helyek, ahol a földgázt hőszivattyú alkalmazásával teljesen kiváltották. Másutt a biomasszára alapozott falusi távfűtési rendszert alakítottak ki. A harmadik bemutatott csoport esetében termálkút fúrásával oldották meg a hőellátást.
Minden második magyar új fűtési megoldást tervez
Felmérést végzett négy közép-európai országban a GfK a fűtési, hűtési, szellőztetési, légtisztítási és kereskedelmi hűtési megoldásokat gyártó és forgalmazó Daikin megbízásából. A kutatás arra volt kíváncsi, hogy milyen fűtési rendszereket használnak ma az ingatlantulajdonosok, illetve mikor és milyen megoldásra cserélnék le fűtésüket. Minden második magyar válaszadó új fűtési megoldást tervez vásárolni, akik közel fele hőszivattyús rendszerre váltana.
A Daikin oktatási célokra hőszivattyús rendszereket adományozott a budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolának
A Daikin Hungary kiemelten fontosnak tartja a szakmai utánpótlás támogatását, így a közelmúltben 6 darab hőszivattyús egységet adományozott oktatási célokra a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Arany János Technikum és Szakképző Iskolának.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
Az e-gépész hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-gepesz.hu
Honlap: www.e-gepesz.hu
Facebook: @egepesz