Öt szempont klímaválasztáshoz. Ötvenéves Magyarországon a Weishaupt. Segítség a víziközmű-szolgáltatóknak. Változások a szakmagyakorlási kormányrendeletben. A propán, mint hűtőközeg. Már a nyomdában a július-augusztusi VGF&HKL szaklap!
Öt szempont klímaválasztáshoz
Bár a legtöbben a kánikula beálltával az utolsó pillanatban próbálnak klímaberendezést beszereltetni, a szakemberek szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen nem kell attól tartani, hogy a készülékekből esetleg hiány alakul ki a piacon.
Ötvenéves Magyarországon a Weishaupt
Hatékonyság, megbízhatóság, környezet. Ez a három alapelv, amely meghatározza a Weishaupt filozófiáját. A német hátterű fűtéstechnikai társaság nemrégiben ünnepelte meg 50 éves magyarországi jelenlétét. A „születésnapon” a társaság magyar leányvállalatának jelenlegi irányítói mellett részt vettek azok a korábbi vezetők is, akik nélkül nem juthattak volna el e jeles évfordulóhoz.
Segítség a víziközmű-szolgáltatóknak
Egy rendeletmódosítás nyomán hatékonyabban fognak tudni fellépni a víziközmű-szolgáltatók azok ellen, akik illegálisan vezetik a területükre, például a házuk tetejére hullott esővizet a szennyvízcsatornába – adta hírül a VGF&HKL szaklap. Korábban, ha a szolgáltatók bármit is ellenőrizni akartak a felhasználónál, azt 15 nappal előtte be kellett jelenteniük, vagy ha bejelentés nélkül érkeztek, tudomásul kellett venniük, hogy a tulajdonosnak jogában áll elutasítani a vizsgálatot. Mostantól viszont nincs szükség sem bejelentésre, sem tulajdonosi együttműködésre olyan esetekben, amikor az ellenőrzés illegális csapadékvíz-elvezetés felderítésére irányul, amennyiben az a közterületről is elvégezhető úgy, hogy annak menetéről bizonyító erejű kép- vagy videófelvétel készül.
Változások a szakmagyakorlási kormányrendeletben
A Magyar Közlöny 84. számában megjelent az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet módosításáról szóló 229/2023. (VI. 8.) Korm. rendelet. A változásokat a Magyar Mérnöki Kamara szedte csokorba.
A propán, mint hűtőközeg
Már nyomdában van a július-augusztusi VGF&HKL szaklap!
A régi, jó öreg klórozott-fluorozott szénhidrogének prímán működnek hűtőközegként, de egy kis baj azért van velük: a légkörbe kerülve egyrészt pusztítják az ózonréteget, másrészt sokkal nagyobb mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint a nagy mumus, a szén-dioxid. Az R12 (difluor-diklór-metán) globális felmelegedési potenciálja (GWP) például például 2400-szorosa a szén-dioxidénak. A szabályozás régóta arra kényszeríti a hűtés és klímatechnikai gyártókat, hogy egyre kisebb GWP-értékű gázokat alkalmazzanak, ennek nyomán mostanra megjelentek a piacon az úgynevezett természetes hűtőközeggel, például propánnal (R290) töltött készülékek.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
Az e-gépész hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-gepesz.hu
Honlap: www.e-gepesz.hu
Facebook: @egepesz