Gondolatok „Az MSZT/MB 114 állásfoglalása” kapcsán. Gyakori tévhitek a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Szabvány felülvizsgálata kontra jogszabályalkotás. Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből. Egyszerű és hatékony megoldás nagy HMV-igényű épületeknél. Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban. Ismerd meg a REHAU födémfűtés-hűtés stratégiáját!
Gondolatok „Az MSZT/MB 114 állásfoglalása” kapcsán
A márciusi Kéménykonferencián megfogalmazott ajánlások között két pont is foglalkozott az MSZ 845:2012 Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése szabvánnyal. Az ajánlásokra reagált az MSZT szabványosító műszaki bizottsága, amelyre Blazsovszky László, a Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke írt viszontválaszt.
Támogatott tartalom
Gyakori tévhitek a hőszivattyúkkal kapcsolatban
A rezsiárak jelentős növekedésével – főleg, ami a gázárakra vonatkozik – rohamosan megnőtt a hőszivattyúk iránti kereslet. Nem kell tehát meglepődni azon, ha egy végfelhasználó arra a kérdésre, hogy mikor tudna kézhez kapni egy levegő-víz hőszivattyús szettet, akár hónapokkal későbbi időpont is lehet a válasz. Természetesen a hirtelen megnövekedett kereslettel egyenesen arányosan jöttek elő a tévhitek, egy hőszivattyús rendszerrel kapcsolatban. Mi most elsősorban a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatos tévhitekkel foglalkoztunk.
Szabvány felülvizsgálata kontra jogszabályalkotás
A Kéménykonferencia ajánlásai érintették az MSZ 845:2012 szabványt, amelyre ez e-gépészen keresztül reagált az MSZT szabványosító műszaki bizottsága. Az ügy kapcsán Fazakas Miklós is kifejtette a gondolatait, miszerint a szabvány valóban felülvizsgálatra szorul, ám ezt meg kell előzze a kéményseprő-ipari műszaki követelményeket tartalmazó jogszabályok megalkotása.
Támogatott tartalom
Hővisszanyerés elfolyó meleg vízből
Egyszerű és hatékony megoldás nagy HMV-igényű épületeknél
Cikkünkben egy speciális hővisszanyerési lehetőséget mutatunk be, mely a nyugati országokban már régebb óta használatos, de Magyarországon – talán éppen az irreálisan alacsony energiaárak miatt – eddig nem terjedt el.
Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban
A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió – részben uniós forrású beruházás keretében – távhővezetéket épít az V. kerületi Honvéd utcában, így a jövőben még több belvárosi lakoshoz és intézményhez jut el a környezetbarát, korszerű távhőszolgáltatás.
Ismerd meg a REHAU födémfűtés-hűtés stratégiáját!
Az aktív betonfödém, az épületszerkezet fűtés-hűtés az építészek és épületgépészek számára ma már nem ismeretlen fogalom. A magas minőségű polimer csövek tömeges építőipari felhasználása hozta magával, hogy az aktív betonfödém egyre gyakrabban alkalmazott műszaki megoldás lett.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
Az e-gépész hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-gepesz.hu
Honlap: www.e-gepesz.hu
Facebook: @egepesz