Előre fizetés jöhet a gázért? Levegő-víz hőszivattyú – mindig energiahatékony a rendszer? Hidrogénüzemű készülékek címkézése. Tatai-Szabó Miklós: Gépipari táblázatok. 10-pontos terv az olajfelhasználás csökkentésére. A Nemzetközi Energia Ügynökség javaslatai.
Előre fizetés jöhet a gázért?
Elszálltak az elmúlt időszakban a földgázárak, míg a Magyarországon is irányadó holland gáztőzsdén egy éve húsz euró körül mozgott a kereskedés, addig most 120 eurón kötik az üzleteket. Október elsején a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése lejár, így már most célszerű az új szerződések megkötéséről gondoskodni.
Támogatott tartalom
Levegő-víz hőszivattyú – mindig energiahatékony a rendszer?
2022. július elsején új korszak kezdődik. Minden új épület, amelyet ezután használatba vesznek teljesíti a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeket, vagyis legalább „BB” besorolású lesz. A követelményrendszer egyik eleme, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ennek hatására a hőszivattyús fűtés iránt robbanásszerűen megnőtt az igény.
Hidrogénüzemű készülékek címkézése
A Heating and Hotwater Industry Council (HHIC), az Egyesült Királyság szakmai szervezete a részlegesen vagy teljesen hidrogénüzemű készülékekre új, egyértelmű címkézést fogadott el. A gyártók az új jelöléseket fogják használni a termékek egyértelmű azonosítására.
Tatai-Szabó Miklós: Gépipari táblázatok
Könyvajánló
A Gépipari táblázatok elsősorban mérnöki kézikönyv: 400 oldalon foglalja össze a szakterület alapvető tudnivalóit elsősorban a gépelemek és az anyagismeret területén, ám mindez kiegészül a műszaki fizika és mechanika, valamint az általános gépészeti előírások területeit feldolgozó fejezetekkel.
10-pontos terv az olajfelhasználás csökkentésére
A Nemzetközi Energia Ügynökség javaslatai
Az IEA 10-pontos terve az olajfelhasználás csökkentésére olyan intézkedéseket vázol fel, amelyek elősegíthetik a fogyasztás csökkentését és enyhíthetik a magas olajárak okozta feszültségeket, napi 2,7 millió hordóval csökkenthetik a globális olajkeresletet.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
Az e-gépész hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-gepesz.hu
Honlap: www.e-gepesz.hu
Facebook: @egepesz