e-gépész online szaklap

A „Dr. Kocsis Károly-díj" átadása 2010

| | |  0 | |

A 2010. évben harmadik alkalommal adták át a Dr. Kocsis károly Díjat. A díjat munkatársa, Dr. Barótfi István és a Szent István Egyetemen (2002) elsőként végzett EU energiagazdálkodási szakmérnök hallgatói alapították, hogy a megújuló energiaforrások hazai alkalmazásában jelentős tevékenységet folytató szakemberek kitüntetésével felhívják a figyelmet ennek fontosságára, az ebben a tevékenységben jeleskedő személyek megbecsülésére.

A Díj alapításával a volt hallgatók a Szent István Egyetem professzorát, vezetőként és oktatóként megnyilvánuló emberi nagyságát kívánják megtisztelni és fejet hajtani személye és tevékenysége előtt.

Dr. Kocsis Károly 1982 – 1990 között Rómában az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetében dolgozott , ahol a FAO Európai Regionális Hivatal program-koordinátoraként sokat tett az energiatakarékos agrártechnológiák és a megújuló energiaforrások mezőgazdasági hasznosítására irányuló tudományos kutató és fejlesztő munka európai elindításáért és hazai fellendítéséért. Hazatérve Dr. Barótfi Istvánnal megalakították a Magyar Biomassza Társaságot, melynek első elnöke volt. 1959 évtől a Szent István egyetemen, illetve annak jogelődjénél a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgozott és 1990 – 1996 között az Egyetem rektora volt. Munkásságában mindig elkötelezett híve volt a megújuló energiaforrások alkalmazásának, széleskörű elterjesztésének, ezt oktatóként és kutatóként egyaránt fontos feladatának tekintette.

A díjazottak kiválasztása az Alapítók által előterjesztett javaslatok alapján egyszerű többségi szavazással történik. Ezen elismerésben csak a megújuló energiagazdálkodáshoz tevékenységével kötődő mérnöki végzettségű szakember részesülhet.

A Díj átadása évente a SZIE Gépészmérnöki Kar évzáró ünnepélyes tanácsülésén történik.

Az első díjazott (2008) Zsuffa László okl. gépészmérnök volt, aki az elismerést Pornóapáti (Pernau) település faapríték alapú falufűtésének megvalósításáért kapta.

Második alkalommal a díjat (2009) Szeles Zoltán élelmiszertechnológus mérnök, a Kaposvári Cukorgyár operatív igazgatója nyerte el. Az elismerést a répaszelet biogázgyártásba viteléért ítéltük oda, melynek eredménye 40%-os technológiai földgáz megtakarítás volt. A megoldás jelentős környezetterhelést is megszüntetett.

Ebben az évben az alapítók a Dr. Kocsis Károly Díjat Ádám Béla okl. bányamérnöknek, megújuló energiagazdálkodási szakértőnek ítélték. Ádám Béla, a Hidro-Geodrilling Kft. ügyvezető igazgatója az elismerést a földhő-hasznosítás terén elért eredményeiért, azért a műszaki-tudományos tevékenységért kapta, amely példaértékű a földszondás, hőszivattyús hőellátás területén.

A Díjazott jelentős publikációs tevékenységén túlmenően megalapította a Magyar Hőszivattyús Szövetséget, amelynek jelenleg elnöke is.

A Díj alapítói : Bába István, Bácsai Attila, Dr. Barótfi István, Bodnár Attila, Csordás Csaba, Dukát István, Farkas Csaba, Köteles Géza, Oberkamp Péter, Perneky Antal, Pusztai Miklós, Székely Gábor, Tőzsér Béla, Vityi Andrea dr.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul