e-gépész online szaklap

Jócskán az elvárt szint felett a hazai gáztárolói töltöttség

2024. július 1. | e-gépész| |  0 |

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni. A jelenleg több mint 5 milliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki. A fogyasztásarányos töltöttséget vizsgálva még jobb a helyzet: az 50 százalékos hazai mutató a harmadik legmagasabb Európában, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022–2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. Tavalytól a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország a múlt évben már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött 2023-ban. A 2024-re előírt legutóbbi célérték május elsejével 37 százalék volt, akkor ezt közel kétszeresen haladta meg a tényleges adat.

Az újabb köztes dátumhoz elérkezve július elején az elvárt 65 százalékkal szemben 78 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége. A magyar mutató valamivel kedvezőbb a 77 százalékos uniós átlagnál. Legközelebb, szeptember elsejével már 86 százalékos feltöltési célértéknek kell majd eleget tenni.

Részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes esztendeje nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége. A hazai fogyasztók zavartalan ellátása így az ősszel kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

FöldgázGázellátás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul