e-gépész online szaklap

Megjelentek az otthonfelújítási program feltételei

2024. június 19. | e-gépész| |  3 |

Megjelentek az otthonfelújítási program feltételei

Megjelent az otthonfelújítási program végleges szövege, amely révén 108 milliárd forintos keretösszegből legfeljebb 20 000 darab, 1990 előtt épült ház felújításához jut támogatás.

A pályázati ablak alapesetben július elsején nyílik, és hacsak előbb el nem fogy a pénz, 2025. december 31-ig nyitva is marad, szerződést kötni pedig 2026. április 30-ig lehet. Kivéve azoknak, akik kondenzációs gázkazánt szeretnének, nekik 2024. december 31. a szerződéskötés határnapja, ráadásul a gázkazánokra szánt keret is limitált, 20 milliárd forintos – foglalja össze cikkében a VGF.

A program az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra terjed ki. A használatbavétel alátámasztására a fejlesztés előtti (kiinduló) állapotot bemutató hiteles energetikai tanúsítványban feltüntetett épület építési ideje fogadható el irányadónak. Ráépítés, bővítés, átalakítás esetén is az alapépület jogerős használatbavételi engedélyének időpontja számít.

A beruházás eredményeként legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. Az egyműveletben kombinált kölcsön és vissza nem térítendő támogatás nyújtásának alap jogosultsági feltétele, hogy a beruházás megvalósítását megelőző fejlesztés előtti (kiinduló) állapothoz képest épületenként legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás-csökkenést szükséges elérni az Otthonfelújítási Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. A 30% primerenergia-megtakarításba nem érthető bele a megújuló alapú villamosenergia előállításra számított energiamegtakarítás.

 A beruházás jellegét tekintve a következő lehet:

  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épület külső határoló elemeinek rendszerszintű (teljeskörű) hőszigetelése, födémszigetelés.
  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése, vagyis nyílászárócsere.
  • Használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése (önállóan, illetve kizárólag fűtéskorszerűsítéssel kiegészítve sem támogatható tevékenység), és/vagy fűtéskorszerűsítés (önállóan, illetve kizárólag használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésével kiegészítve sem támogatható tevékenység).
  • Hőtermelő berendezések cseréje korszerű berendezésekre, így vegyes-, szén-, fa-, vagy gáztüzelésű rendszerek, gázkonvektorok, egyedi helyiségfűtők kiváltása magas hatásfokú kondenzációs gázkazánnal vagy levegő-víz hőszivattyúval.
  • Szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadó berendezések korszerűsítése vagy cseréje.
  • Automatikus központi (hőforrás-oldali) és helyi (hőleadó-oldali) szabályozások kiépítése.
  • Melegvizes puffertartály létesítése.
  • Kizárólag az energetikai korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó elemként a helyreállításhoz, javításhoz kapcsolódó költségek, melyek a fajlagos maximum költségek meghatározásánál kerültek beszámításra.

További információk a pályázati dokumentumokban találhatók.

Építőipar

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2024. júl. 2.

A pályázat ezer sebből vérzik, de a legnagyobb probléma, hogy a korszerűsítés könnyen ”jelentős felújítás” kategóriába szalad bele. Ez viszont a jogszabály szerint olyan követelményeket is előír, amit vagy nem lehet megoldani, vagy a pályázaton kívül eső, jelentős ráfordítással lehet csak biztosítani. A pályázat nem ad egzakt választ ara, hogy ezt a problémát át lehessen lépni. Van egy kitétel, ami így hangzik: „E jogszabály tekintetében az Otthonfelújítási Programból való energetikai korszerűsítés részleges (szakaszos) felújításnak minősül.” Az energetikai jogszabály nem ismer olyat, hogy „részleges (szakaszos)” felújítás.


Mácsár János | 2024. jún. 20.

A kitöltési útmutatóban ez szerepel pontosan: ”Építés éve Kérjük adja meg az épület építésének évét. Amennyiben bizonytalan az építésé évét illetően, és sem a tulajdoni lapon, sem egyéb dokumentumokban nincs információ az építés évéről, a helyileg illetékes önkormányzat építésügyi osztályától szükséges elkérni a helyrajzi szám vonatkozásában kiadott jogerős használatbavételi engedélyt, és az azon szereplő dátumot kell figyelembe venni, melynek korábbinak kell lennie, mint 1990. december 31. Ráépítés, bővítés, átalakítás esetén is az alapépület jogerős használatbavételi engedélyének időpontja számít.” Miért nem azt írták eleve, hogy ”a helyileg illetékes önkormányzat építésügyi osztályától szükséges elkérni a helyrajzi szám vonatkozásában kiadott jogerős használatbavételi engedélyt” és pont?


Mácsár János | 2024. jún. 20.

” A használatbavétel alátámasztására a fejlesztés előtti (kiinduló) állapotot bemutató hiteles energetikai tanúsítványban feltüntetett épület építési ideje fogadható el irányadónak. ” A tanúsító ezt hogyan tudná hitelt érdemlően alátámasztani, ha nem lát konkrét hiteles dokumentumot? A tulajdonilapon miért nincs feltüntetve, hogy mikor és mekkora épület került egy telekre?

Facebook-hozzászólásmodul