e-gépész online szaklap

A termelés csökkenésére készül az építőipar

2024. június 18. | e-gépész| |  1 |

A termelés csökkenésére készül az építőipar

A rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar továbbra is a termelés csökkenésére készül – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel. A szervezet szerint minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenése tapasztalható.

Ebben az évben kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani. Az önkormányzati választások lelassítják a projektek előkészítését és a döntési folyamatokat, a lakosság pedig kivár a beruházásaival. Az év elejétől kínálati piac jellemzi az építésgazdasági lánc egészét.

Jelenleg mintegy 20 ezer újépítésű lakóingatlan van kivitelezés alatt, ebből idén körülbelül 15 ezer készülhet el a szerződésekből kiindulva. Emellett mintegy 180 ezer lakás felújítása várható az év egészében, ami jelentős csökkenés.

A lakásfelújítást a szakszövetség által is szorgalmazott Otthonfelújítási program elindítása erősítheti fel. Ennek július elején történő elindulása még esélyt ad arra, hogy számos energiamegtakarítást célzó munkával a fűtési szezonig el lehessen készülni – tették hozzá.

A közlemény szerint továbbra is alacsonyabb az építőipar rendelésállománya, mint egy évvel ezelőtt, a rendelésállomány egy része ráadásul nem ebben az évben, hanem később valósul meg.

Az ágazatban tartósan foglalkoztatottak létszáma 2024-ben tovább csökken, a hat hónapnál tovább foglalkoztatottak számában az ÉVOSZ 10-15 ezer körüli létszámcsökkenésre számít.

Az építőanyagok árai az év első felében összességében stagnáltak, a második félévtől enyhe árnövekedést prognosztizál a szakszövetség.

Az építőipari munkaerőpiacot 2024-ben is sújtja a munkaerő elvándorlása, elöregedése és a generációváltás nehézségei, az iskolarendszerből kikerülő szakemberek alacsony száma. Idén várhatóan a szakmából nyugdíjba vonuló szakmunkások száma mintegy 20 ezerrel meghaladja az építőipari munkaerőpiacra belépők számát. A munkaerőpiacot továbbra is jellemezni fogja a keletről nyugati irányba történő munkaerőáramlás.

Idén az erősebb piaci versenybe unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódtak a hazai építési piacon. A verseny tisztasága a jelenleginél nagyobb piaci ellenőrzést igényel – emelte ki az ÉVOSZ.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Mácsár János | 2024. jún. 18.

Eldönthetné végre az építőipar, hogy nő vagy csökken. Vagy az alábbi adat csak hiba a statisztikában? Konkrétan mihez lehet kötni a márciusról áprilisra történő kiemelkedő növekedés? KSH https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/epi/epi2404.html ”Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15,6, az előző hónaphoz képest 11,0%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene 2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6%-kal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,0%-kal magasabb volt a márciusinál.”

Facebook-hozzászólásmodul