e-gépész online szaklap

Mit jelent pontosan a kedvezményes lakásáfa két éves meghosszabbítása?

2024. június 12. | e-gépész| |  0 |

Mit jelent pontosan a kedvezményes lakásáfa két éves meghosszabbítása?

A bejelentett módosítás értelmében 2026. december 31-ig 5 százalékos áfa mellett értékesíthetők a többlakásos lakóingatlanban kialakított lakások, illetve az egylakásos lakóingatlanok. De mi a helyzet azokkal az ingatlanokkal, amelyek 2026 végén már rendelkeznek engedéllyel, azonban az építkezés még nem fejeződött be?

2021. január 1-jétől él az a kedvezmény, amely szerint az új építésű lakások vásárlását kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli. A könnyítés nem újkeletű, korábban is volt már kedvezményes, az új építésű ingatlanok eladásakor és építésekor fizetendő áfa, egészen 2019-ig – írja a epitesijog.hu.

A kedvezményt az építőipar támogatása és az új lakást szerzők terheinek csökkentése érdekében vezették be újra, és eredetileg két évre tervezték.

A módosítás értelmében 2026. december 31-ig 5 százalékos áfa mellett értékesíthetők az alábbi ingatlanok:

  • Azon többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve
  • azon egylakásos lakóingatlan, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.

A kedvezményes adómérték érvényes az értékesítésre akkor is, ha a teljesítés időpontja 2027. január 1. és 2030. december 31. közé esik, feltéve, hogy 

  • Az építési engedélyhez kötött építés esetén a lakás 2026. december 31-én érvényes építési engedéllyel rendelkezik, 
  • az egyszerű bejelentéshez kötött építkezés esetén azt legkésőbb 2024. szeptember 30-án bejelentették, vagy
  • az egyszerű bejelentést legkésőbb 2026. december 31-ig tudomásul vették.

Eszerint az olyan új építésű társasházi vagy egylakásos ingatlanok, amelyek 2026. december 31-én építési engedéllyel rendelkeztek, akár 2030. december 31-ig 5 százalékos áfa mellett értékesíthetők. A teljesítés időpontja az, amikor a vásárló a vételárat vagy az előleget megfizeti.

Az építési joggal foglalkozó szakportál cikkének folytatásából kiderül, hogy mi számít új építésű ingatlannak, továbbá, hogy a falusi CSOK támogatást mellé áfavisszatérítés és illetékkedvezmény is igényelhető, így az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul